Snorkelen met Mantaroggen op Hawaii

Wie wil er nou niet zwemmen met deze mooie zachtaardige reusachtige roggen! Op Big Island Hawaii kan dat! Er zijn verschillende excursies, je kan zowel duiken als snorkelen met de manta’s, je kan er ook voor kiezen om eerst een cruise te maken met zonsondergang, kortom, vele mogelijkheden. Aangezien ik geen zee benen heb hadden wij besloten om zo min mogelijk te varen.

De locatie was nog op geen 10 minuten rijden van ons hotel Royal Kona Resort in Kona dus dat was top. We hadden ons gehesen in zwemkleding, even handdoek opgehaald bij de receptie en in de auto gestapt voor het avontuur met de roggen. Aangekomen op locatie moest je daar je spullen achterlaten, kreeg je je snorkel en soort van zwembandjes voor om je voeten (zodat je benen blijven drijven). Eindelijk, het was zover dus sprongen we in een klein bootje en gingen de zee op. Het was maar een paar minuten varen en we waren er al! De manta’s zwommen in een baai dus gemakkelijk te komen zonder dat je aan het deinen was op de boot (wat ik heel fijn vond).

Op de plek waar ze zwemmen liggen op de bodem lampen (het is vrij ondiep) zodat je ze goed kan zien. Vanuit het bootje spring je in het water en wordt je begeleid naar een soort van surfplank wat in het water ligt (aan de surfplank hangen ook lampjes en heb je handvaten). Je houdt die ‘surfplank’ vast en zo lig je horizontaal op het wateroppervlak. Je legt dan je hoofd in het water en dan is het afwachten totdat ze langs komen zwemmen.

De eerste mantarog die langs komt is wel een beetje spannend! In ene zie je iets gigantisch op je af komen en vlak onder je door zwemmen en dan realiseer je je dat ze toch echt wel heel groot zijn. Langzaamaan komen ze ook steeds dichter en dichterbij. Waar wij lagen zwom er ook een baby en deze was heel speels. Zij kwam steeds dichterbij en zwom spelenderwijs onder je door en langs je heen om vervolgens een salto te zwemmen vlak onder je neus waardoor je een bellyrub kreeg van de manta. Jij mag ze niet aanraken maar zij jou wel. Wat een ervaring! Je ziet ze van zo dichtbij en je kan ze daardoor goed bestuderen. Soms had ik het idee dat je echt neus aan neus ligt met de manta. De begeleider die in het water bij je ligt geeft je ook veel informatie over deze mooie beesten. Je ligt ongeveer een uur in het water dus je hebt echt de tijd om te genieten. Ik kon er langer naar blijven kijken maar aan de andere kant, het werd wel steeds kouder en werd mijn lichaam ook steeds stijver omdat je als een plank in het water ligt, dus is een uur meer dan voldoende.

Wat ervaring was dit, fantastisch!