De Explorers Way Van Adelaide naar Darwin in een 4x4 - deel 3

We zijn van Adelaide op weg naar Darwin over de legendarische Explorers Way. We hebben South Australia (Deel 1 van de reis) en The Red Centre rondom Alice Springs (Deel 2 van de reis) achter ons gelaten en komen nu aan in het tropische noorden. Dit gebied word tevens The Top End genoemd en staat bekend om zijn krokodillen!

Mataranka Thermal Pool

Deze helder blauwe hot spring omringd door palm bomen is de eerste stop in het tropische noorden. Het is de perfecte plek om het rode zand waarmee we intussen onder zitten, af te spoelen. Hier komen we de eerste borden van krokodillen tegen. De hot spring is afgezet met netten ter bescherming tegen de crocs. Het blijft voor ons buitenlanders echter spannend om te gaan zwemmen in water waar een stukje verderop krokodillen in zouden kunnen zitten.

Katherine Gorge

In Nitmiluk National Park vinden we Katherin Gorge, een verzamelnaam voor een serie van 13 kloven met spectaculaire zandstenenklippen. Een mooie manier om deze te bekijken is per (diner) cruise. Een actievere manier is per kayak of door een wandeling naar bijvoorbeeld Butterfly Gorge te maken en daar aangekomen een frisse duik in het water te nemen. Ook in deze kloven zitten krokodillen. Maar zoals de Aussies zeggen: “no worries mate, they are just freshies”. Zoet water krokodillen zijn niet gevaarlijk, in tegen stelling tot salties, zout water krokodillen. Gelukkig komen we geen krokodillen tegen, dat scheelt een paniek aanval. In Edith Falls, wat ook onder Nitmiluk National Park valt, wandelen we naar Sweet Water Pool. Deze natuurlijke pool is een rustige oase waarin de lucht, in een prachtige natuurlijk schouwspel, in het water weerspiegelt word. De platte rotsen bieden een mooi plekje om onze badhandoeken neer te leggen en bij te komen van de lange reis zover.

Kakadu National Park

We zijn aangekomen in het grootste nationale park van Australië. Ook hier geeft een 4x4 weer extra mogelijkheden om de afgelegen watervallen en waterholes waar Kakadu om bekend staat te ontdekken: Jim Jim en Twin Falls en Gunlom Plunge Pool wachten op ons. Sommige kampeerplaatsen zijn ook alleen met een 4x4 te bereiken en zijn daardoor lekker rustig. De geweldige rockart in dit gebied is een hoogtepunt. De Guluyambi Cultural Cruise op the East Alligator River, kan ik ook aanbevelen. Naast dat we vlak langs krokodillen over het water glijden, leren de Aboriginal gidsen ons over hun cultuur, mythologie en traditionele overlevingstechnieken.

Darwin

Op weg naar Darwin rijden we een stuk door een bosbrand. Dit is voor Australiërs een normaal fenomeen en bovendien heeft de natuur het nodig om zich voort te planten. Op mij maakt het echter een grote indruk om door de dikke smok te rijden en vlammen te zien. Darwin, is het eindpunt van de reis. We bezoeken het Museum and Art Gallery of the Northern Territory. Hier leren we hoe het is om te leven in het extreme klimaat dat Darwin heeft, inclusief cyclonen. We bevinden ons nu vlakbij Azië, wat aan het eten terug te zien is. We bezoeken de Mindil Beach Sunset Market. Hier genieten we vanaf het strand, met heerlijk eten in onze hand, nog een laatste keer van een geweldige zonsondergang. Een passend einde van deze bijzondere roadtrip door het hart van Australië.