De Explorers Way Van Adelaide naar Darwin in een 4x4 - deel 2

We zijn van Adelaide op weg naar Darwin over de legendarische Explorers Way. We laten South Australia achter ons en komen aan in The Red Centre rondom Alice Springs.

Uluru

We zijn vlakbij Uluru, ook wel Ayers Rock genaamd, één van de iconen van Australië, en het regent. We zijn in de woestijn, een van de droogste landschappen ter wereld en het regent. Ik zou graag een klassieke foto maken van Uluru dat afsteekt tegen de blauwe lucht maar we rijden door de mist. Terwijl we onze teleurstelling weg eten in het bezoekerscentrum met lamingtons (een heerlijke Australische cake), word ons verteld dat dit juist een hele bijzonder moment is om Uluru te bezoeken. Terwijl het water vanaf de gigantische rots een weg naar benden zoekt, veranderen de gleuven van Uluru namelijk in watervallen. We doen onze regenkleding aan en zien vervolgens inderdaad indrukwekkende watervallen die vanaf de rode wanden naar beneden storten. De volgende ochtend rijden we toch nog even terug voor een foto van Uluru in mooi weer.

Alice Springs en omgeving

Ik ben verbaasd door het prachtige landschap rondom Alice Springs. Uluru is natuurlijk de bekende attractie waar iedereen voor komt, maar ik kom erachter dat er zoveel meer te zien is in dit geweldige gebied. De wandeling over de rand van Kings Canyon bestaat uit spectaculaire vergezichten en prachtige rockformaties afgewisseld door tropische oases. Het mooie van een 4x4 is dat het meer mogelijkheden geeft. We kunnen bijvoorbeeld vanaf Kings Canyon over de Mereenie loop naar Glen Helen rijden, in plaats van eerst helemaal terug naar Alice Springs te moeten rijden. De wandeling door Ormiston Gorge, die vlakbij Glen Helen ligt, is adembenemend. Alice Springs heeft aan beide kanten de MacDonnell Ranges lopen, waarin naast Ormiston, nog tientallen andere prachtige gorges te ontdekken zijn. Trephina Gorge en Ellery Creek Big Hole zijn andere pareltjes. Sommige van deze gorges zijn alleen met een 4x4 te bereiken. In Alice zelf geven het Royal Flying Doctor Service Museum en de Alice Springs School of the Air een goede indruk van hoe het is om in de outback te leven.

Klassieke outback stops

Daarna gaat de reis door de outback naar het noorden verder. De quote: “It’s not about the destination, it’s about the journey”, is hier passend. Er zijn een aantal klassieke outback stops: Devils Marbles, de historische Daly Waters Pub en Wycliffe Well, het UFO Center van Australië. Deze stops zijn moeilijk te omschrijven, ze moeten ervaren worden. Het voelt veilig om in een hogere 4x4 te zitten: er kan immers zomaar een kangaroo over de weg springen. Een ander fenomeen waarbij een beetje body ook prettig is, zijn de road trains. Dit zijn vrachtwagens die tientallen meters lang zijn en spannend om in te halen of tegen te komen. Wat mij het meeste is bijgebleven is, zijn de prachtige zonsondergangen over de outback, bekeken vanuit de kampeerstoel. Als u de mogelijkheid heeft, dan is dit iets om één keer in uw leven mee te maken. De grey nomads (gepensioneerde Australiërs die met gigantische campers maanden of soms wel jaren lang hun eigen land doorreizen) die we op de kampeerplekken tegen komen zijn nieuwsgierig en altijd in voor een praatje. Terwijl de kilometers onder ons voorbij schieten, zien we het landschap langzaam veranderen en tropisch worden. In het volgende deel gaan we verder in het tropische noorden.

 

Lees hier het derde deel van de reis.