De Explorers Way van Adelaide naar Darwin in een 4x4 - deel 1

Misschien denkt u dat een auto of camper reis door de outback saai is, maar dat het allesbehalve. Het is juist een prachtige manier om deze unieke omgeving te ervaren. In 2016 heb ik samen met mijn partner de Explorers Way gereden in een oude 4x4 met de bijnaam Koala. Dit is één van de klassieke roadtrips door Australië die van Adelaide door het rode hart van Australië naar Darwin loopt. Deze route combineert drie unieke gebieden: de wijngebieden en outback van South Australia, Uluru en omgeving en het tropische Noorden. Ik neem u graag mee op deze bijzondere reis van meer dan 3000 km, vol met typische Australische ervaringen. Omdat er onderweg zoveel te zien en beleven is, is de reis opgedeeld in drie delen. In dit eerste deel ontdekken we South Australia.

Adelaide

Adelaide is met zijn relaxte sfeer en mooie stranden, een goede plek om bij te komen van de jetlag. Het is bovendien de culinaire hoofdstad van South Australia: de maaltijd in Peel St. restaurant staat in onze top 10 van best maaltijden allertijden. Het bijwonen van een Aussie Football wedstrijd in de Adelaide Oval is een enerverende ervaring. De vriendelijke Aussies leggen ons gelukkig graag de regels uit van dit spel, wat een mix tussen voetbal en rugby is. Dit is de perfect plek om een chiko roll te proberen, een hartige snack dat een cultuur icoon is geworden bij Australische sportevenementen.

Clare Valley

Op een uurtje rijden vanaf Adelaide ligt het pittoreske Clare Valley wijngebied. Het heeft geen grote naam zoals de Barossa Valley, maar dat doet niets af aan de heerlijke wijnen, lieve victoriaanse dorpjes en prachtige natuur. De verse producten uit deze vruchtbare omgeving, zorgen bovendien voor heerlijke maaltijden.

The Flinders

Op “slechts” 4,5 uur rijden van Adelaide liggen de Flinders Ranges, hier begint de outback. De Flinders zijn een bergketen die opeens vanuit de vlakte omhoog rijzen, een spectaculair gezicht. Mocht u een outback ervaring willen maar niet willen vliegen of er veel tijd aan kwijt zijn, dan zijn de Flinders een goede optie. Op weg naar de Flinders word het landschap langzaam droger. We komen door eigenzinnige dorpjes zoals Quorn, bekend om de inheemse Quandong vrucht oftewel inheemse perzik. Eerlijk gezegd zijn de mensen en de jaren 60 atmosfeer in het café mij meer bij gebleven dan de Quandong Pie. Omdat de Flinders mijn eerste outback ervaring is, heeft het bij mij een bijzonder plekje. Wilpena Pound, een natuurlijk amfitheater, is per voet of vliegtuig te ontdekken. Rondom het bezoekerscentra zitten honderden kangaroo’s. Waar we eerst super enthousiast zijn bij iedere kangaroo die we spotten, wennen we hier snel aan ze. De Flinders zijn een paradijs voor 4x4 voertuigen en klassieke Australische dieren zoals de yellow footed rock-wallaby. Met veel plezier rijden we over de overharde wegen door de Flinders en genieten we van de spectaculaire zonsondergangen. De emu en kangaroo maaltijden in het Prairie Hotel zijn een andere hoogtepunt.

Oodnadatta

Vanuit de Flinders is het mogelijk een stuk over de Oodnadatta track rijden, een klassieke 4x4 outback route. Helaas is de onverharde weg overstroomd als wij er zijn. We rijden wel een stukje de outback in vanaf Coober Pedy. De painted dessert doet zijn naam eer aan. De overnachting op Arckaringa cattle station in de outback is de omweg meer dan waard. Samen met een groep Australische reizigers die daar op dat moment zijn, maken we een maaltijd op een groot kampvuur, zingen we liedjes en worden er gedichten voorgedragen. Op deze onvergetelijk avond maken we onze eerste maanopkomst mee. De maan lijkt gigantisch terwijl deze over de uitgestrekte outback langzaam omhoog rijst.

Coober Pedy

Deze volgende stop is de opaal hoofdstad van de wereld, waar vanwege de extreme temperaturen meer dan 60% van de bevolking onder de grond woont. Het is bijzonder om een kerk en huis onder de grond te bezoeken. In dit vreemde landschap voelt Nederland ineens letterlijk, heel ver weg.

Terwijl we verder naar het noorden rijden word de grond langzaam nog roder. We verlaten de staat South Australia en komen in de buurt van Alice Springs. Hier stopt de reis voor nu en gaan we in het volgende deel verder.

 

Lees hier deel 2 en hier deel 3 van de reis