De Classic Wine Trail in Nieuw-Zeeland, Merel verteld waarom dit een aanrader is!

Het is voor vele geen hoofdreden om naar Nieuw Zeeland te gaan, maar wel erg leuk om mee te pakken als u er toch bent: een bezoek aan een of meerdere wijngebieden in Nieuw Zeeland. Ik bezoek tijdens mijn reizen vaak wijnregio’s: het zijn vaak pittoreske gebieden met lieve dorpjes, gepassioneerde wijnmakers en geweldig eten en drinken. In Nieuw Zeeland is dit niet anders. Ik heb hier een deel van de Classic Wine Trail gedaan, een 380km lange route die langs de west kust van het Noordereiland van Napier tot Blenheim op het Zuidereiland loopt. De route brengt u langs 3 grote wijngebieden, craft beer capital Wellington, schattige dorpjes en een prachtige kust. Deze route is een leuk alternatief voor de drukkere en minder pittoreske route nummer 1 tussen Taupo en Wellington. Hieronder volgen enkele van de hoogtepunten van de Classic Wine Trail, die langs de meest zuidelijke wijnregio’s ter wereld loopt.

Hawke’s Bay

Het land van de robuuste Cabernet Sauvignon en Merlot. De bekendste wijngaarde in dit gebied is Mission Estate Winery. Deze wijngaarde, opgericht door Franse missionarissen in 1851, is de eerste wijngaarde van Nieuw Zeeland. In een elegant gerestaureerd seminarie gebouw kunt u de geschiedenis van de zendingspost ontdekken en wijn proeven of een hapje eten terwijl u geniet van een prachtige uitzicht over de wijngaarden en de kust. Terwijl u dit gebied ontdekt is het leuk om te stoppen bij een koffie container, food truck, lokale markt of bier of cider brouwerij. Het historische haven dorpje Ahuriri vlak buiten Napier, is de perfecte plek om de dag af te sluiten met een heerlijke maaltijd terwijl u geniet van een mooie zonsondergang.

Wairarapa

Dit kleinere wijngebied staat vooral bekend om zijn elegante Pinot Noir. Het gebied met een fiets verkennen is een leuke afwisseling na het auto rijden en een veilige manier om verschillende wijnmakers te bezoeken. Craggy Range, Ata Rangi en Martinborough Vineyard zijn een bezoek waard. Naast wijn vind u in dit gebied het leuke stadje Greytown, bestaand uit prachtig gerenoveerde houten Victoriaanse huizen en stijlvolle interessante winkels. Verder vind u er een scala aan lokaal gemaakte lekkernijen, waaronder brood, chocolade, kaas en olijfolie.

Wellington

Ik hoor wel eens dat mensen Wellington saai vinden. Volgens mij zijn ze dan niet naar de juiste plekken geweest. Naast het bekende Te Papua Museum waar u gerust een dag kunt doorbrengen, is Wellington de koffie, culinaire en craft beer hoofdstad van Nieuw Zeeland. Begin de dag met een proefplankje koffie in een lokaal café. Ontdek daarna Hannah’s Laneway, een paradijs voor fijnproevers. Proef de bekroonde pindakaas van Fix & Fogg, de ambachtelijke boon-tot-reep-chocolade van de Wellington Chocolate Factory en geniet van een gezouten karamelkoekjes van Leeds Street Bakery. Bezoek vervolgens een weekend markt of volg de craft beer trail. Dineer daarna in Jackson Street en sluit de avond af in een cocktail bar.

Marlborough

Nadat u met de boot over bent gestoken naar het Zuidereiland, komt u na een half uurtje rijden in Nieuw Zeeland’s bekendste en grootste wijngebied. De frisse Savignon Blanc is het uithangbord hier. De Wine Trail Guide is een goede basis voor een rondtocht door dit gebied, deze kunt u meenemen uit de lokale i-SITE bezoekerscentra. Bekende wijngaarde zijn Cloudy Bay, Wairu River en Hans Herzog. Het was de Sauvignon Blanc van Cloudy Bay die Nieuw Zeeland op de wijnkaart zette. Probeer ook eens een rode mousserende wijn uit dit gebied, u zult blij verrast zijn. Geniet van een

glas wijn en heerlijke verse producten terwijl u uitkijkt over de Marlborough Sounds. Een passend einde van uw reis langs de wijngaarden die elke dag weer als eerste wijngaarde ter wereld de zon zien opgaan.

Voor het beste wat Nieuw Zeeland aan eten en drinken te bieden heeft, is (een gedeelte van) de Classic Wine Trail, een echte aanrader. Proost en eetsmakelijk!