Arthurs Pass
Volg de Arthurs Pass tijdens uw rondreis Nieuw-Zeeland
Highway 73 is een van de snelste en mooiste routes tussen Christchurch en de westkust. De weg loopt dwars door de Southern Alps, de Nieuw-Zeelandse Alpen. Het deel tussen Springfield en Kumara Junction is ongeveer 160 km en gaat via Arthurs' Pass. Arthurs Pass is ook de naam van het dorp dat midden in de Southern Alps ligt. Het dorp heeft veel weg van een dorp in de Zwitserse Alpen en hier ligt ook de ingang van de 8.5 km lange Otira treintunnel, de enige treinverbinding door de bergen. Neem hier even de tijd voor een stop om de ruim 130 meter hoge Devils Punch Bowl watervallen te zien, te bereiken na een wandeling van ongeveer 3 kwartier.
De weg over Arthurs' Pass kan in de winter afgesloten zijn vanwege hevige sneeuwval. Het is dan ook aan te raden vooraf hierover te informeren.
De weg klimt al snel steil omhoog tot de 945 meter hoge Porters' Pass, de hoogst gelegen pass op de route. Porters' Pass is een populaire winterbestemming voor dagtrips voor de inwoners van Christchurch. Er zijn hier veel skimogelijkheden en op het nabij gelegen Lake Lyndon kan geschaatst worden. De weg loopt verder door een soort maanlandschap bij Castle Hill. Hier liggen grote kalksteenformaties die populair zijn bij klimmers. Vervolgens gaat u het Craigieburn Forest Park in, een met beuken begroeid park waar u schitterende wandelingen kunt maken, picknicken en fietsen. Hierna volgen een aantal meren, Lake Pearson en Lake Grasmere, die bekend staan om hun mooie weerspiegelingen van de omringende bergen. Vissers komen hier zeker aan hun trekken; de beide meren staan bekend om de vele forellen die zich hier bevinden.
Door massale boomkap van begin 20e eeuw, nodig om de schapen te kunnen laten grazen, is de omgeving hier wat kaal. Maar wanneer je dan het Arthur's Pass National Park binnenrijdt, bevindt u zich weer in een prachtig bebost berglandschap. De vegetatie aan de oostzijde van de Alps bestaan voornamelijk uit mountain beeches, een beukensoort, terwijl deze aan de westzijde meer gevarieerd is. Uiteindelijk bereikt u Kumara Junction aan de West Coast.
Hoogtepunten van Arthur's Pass
Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Arthur's Pass:
- Arthur's Pass National Park
Arthur's Pass National Park
Arthur's Pass National Park is bijna 1200 km² en daarmee het 4e grootste nationale park van Nieuw-Zeeland en ligt midden in de Southern Alps. Het gebied wordt omgeven door hoge bergtoppen waarvan er 17 meer dan 2000 meter hoog zijn. Het park staat bekend om zijn besneeuwde bergen, diepe kloven, steile hellingen, woeste watervallen, wilde rivieren en dichtbegroeide bossen en valleien. De meeste regen valt aan de westzijde en is het landschap bedekt met dichte bossen waar rivieren doorheen stromen. Aan de oostzijde overheersen beukenbossen en met beemdgras begroeide vlakten. Hoog in de bergen groeit gele en witte edelweiss en in de alpenweiden gentianen en sneeuwbessen. Voor vogelliefhebbers is dit een paradijs want hier leven veel soorten die je nergens anders ziet, zoals de grijsrugbrilvogel, kea, geweervogel, paradijscasarca, de zeldzame grijze kiwi en de blauwe eend.
Wanneer u dit park gaat bezoeken, neem dan wel uw regenjas mee want het regent hier tussen de 150 en 175 dagen per jaar. 's Winter kan het hier streng vriezen en zijn februari en maart de beste maanden om Arthur's Pass National Park te bezoeken. Voor wandelaars is het park een waar paradijs en biedt de mogelijkheid voor wandelingen van 4 uur tot meerdaagse tochten door een prachtige natuur en variëren van eenvoudig tot zwaar. Onderweg zijn er verschillende accommodatiemogelijkheden. Zorg wel voor stevige wandelschoenen, waterdichte kleding en omdat sommige routes niet altijd even goed staan aangegeven is een topografische kaart aan te raden. Voordat u een wandeling gaat ondernemen bent u verplicht dit te melden bij het Arthur's Pass Visitor's Centre waar u ook informatie krijgt over de weersomstandigheden.