Christchurch

De grootste stad van Zuidereiland

Christchurch is, met zijn ruim 330.000 inwoners, de grootste stad op het Zuidereiland en ligt in de provincie Canterbury. De stad werd in 1848 door Engelse kolonisten gesticht als hoofdstad van de Canterbury Settlement aan de monding van de Avon River. De stad ademt een echt Engelse sfeer uit, mede door de Victoriaanse en neogotische bouwstijl en wordt dan ook wel de meest Engelse stad buiten Engeland genoemd. Een andere benaming die Christchurch heeft is 'tuinstad van Nieuw-Zeeland', door de vele parken en de Botanic Gardens die deze stad rijk is.

Hoewel de stad een redelijk conservatief uiterlijk heeft, begint het de laatste jaren een modernere uitstraling te krijgen door invloeden van kunstenaarsgezelschappen. Ook worden er steeds meer festivals en evenementen georganiseerd. Door de aanwezigheid van de universiteit en studenten is het uitgaansleven hier goed ontwikkeld. Er zijn veel trendy bars en cafés gekomen, bijvoorbeeld op Cashel Street en High Street, die het uitgaansleven laten bruisen. Christchurch wordt ook steeds vaker geroemd om de diverse culinaire hoogstandjes en de goede restaurants rond Oxford Terrace.

De stad is gemakkelijk te voet of op de fiets te verkennen. Mocht u dat toch iets te veel inspanning vinden, dan rijden er gratis gele bussen die u naar alle attracties en bezienswaardigheden brengen. Christchurch heeft een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. De University of Canterbury is er één van. De neogotische kathedraal - de Church of England, of kortweg de Christchurch Cathedral - waarvan de bouw startte in 1864 en voltooid werd in 1904, staat in hartje stad op Cathedral Square, wat deze Kathedraal ook tot een goed oriëntatie punt maakt wanneer u mocht verdwalen.

Christchurch International Airport

De luchthaven van Christchurch bevindt zich 12 kilometer ten noordwesten van het centrum in de wijk Harewood. De luchthaven verwerkt 6 miljoen passagiers per jaar. De luchthaven wordt vooral voor binnenlandse vluchten gebruikt maar ook voor een aantal internationale en intercontinentale vluchten. Daarnaast wordt de luchthaven gebruikt voor transporten naar Antarctica. Vanwege de stijgende passagiersaantallen wordt de luchthaven uitgebreid. De internationale terminal wordt uitgebreid en de terminal voor binnenlandse vluchten wordt erbij gevoegd. Veel van de faciliteiten van de luchthaven worden uitgebreid of vernieuwd, zoals de winkels en restaurants, het douanegebied en de bagagehal.

Vanuit Christchurch worden door de volgende luchtvaartmaatschappijen vluchten uitgevoerd:

Aardbevingen

In de nacht van 3 op 4 september 2010 deed er zich in en om Christchurch een aardbeving voor met een kracht tussen 7.1 en 7.4 op de schaal van Richter. Hierbij liepen, vooral in het centrum van de stad, veel (historische) gebouwen aanzienlijke schade op. Het hypocentrum van de aardbeving lag op ca. 10 km diepte nabij Darfield, ca. 40 km van het centrum van Christchurch. Het was de zwaarste aardbeving in Nieuw-Zeeland van de laatste tachtig jaar.

Op dinsdagmiddag 22 februari 2011 was er opnieuw een aardbeving in en om Christchurch. Deze beving had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Hoewel de kracht minder was dan de beving van 2010, vielen er dit keer doden en was de schade veel groter dan in september 2010. Zeker 800 historische gebouwen zijn verwoest en er zijn ca 200 doden gevallen. De gotische Christchurch Cathedral is bij deze beving deels ingestort.

Bijna twee derde van de 160.000 woningen in en rondom de stad raakte door de twee bevingen beschadigd. Eind 2011 werd een grootscheeps herstelplan gepresenteerd, waarbij besloten is een deel van de stad te verplaatsen naar een nieuwe lokatie op een meer stabiele ondergrond. Het centrum van de stad wordt zoveel mogelijk hersteld en herbouwd.

Naar verwachting zal het een aantal jaren duren voordat het herstelplan is uitgevoerd. Tot die tijd is het centrum van de stad maar beperkt toegankelijk. De Christchurch Cathedral, Canterbury Museum, het Arts Centre en enkele andere markante gebouwen in het centrum worden geheel hersteld, maar daardoor zult u die gebouwen voorlopig niet kunnen betreden. Ook een groot aantal hotels in Christchurch wordt hersteld en herbouwd, waardoor er tijdens de herstelperiode maar een beperkte hotelcapaciteit beschikbaar is.

Buiten het centrum is een nieuw winkel- en uitgaanscentrum gebouwd. De luchthaven lag buiten het zwaarst getroffen gebied en is daarom volledig operationeel. Ook het International Antartic Centre is gewoon open. Vanaf 1 feb 2012 is ook het treinverkeer vanuit Christchurch weer volledig operationeel, zoals bijv. de TranzAlpine treindienst. Vanaf medio 2012 is een deel van het centrum weer toegankelijk geworden.

Hoogtepunten van Christchurch

 Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Christchurch:

  • Arts Centre
  • Avon River
  • Botanic Gardens
  • Canterbury Museum
  • Cathedral Square
  • Christchurch Tramway
  • Hagley Park
  • International Antarctic Centre
  • Nga Hau e Wha National Marae

Arts Centre

In de voormalige University of Canterbury bevindt zich nu het Arts Centre. Het mooie neogotische gebouwencomplex is een prima plek om een tijdje door te brengen. Er zijn meer dan 40 galerijen, studio's en winkels en in het weekend is er een markt met verschillende etnische eettentjes. Ook vind je in het Arts Centre toneel- en balletpodia en gezellige cafés en restaurants. Liefhebbers van moderne kunst moeten zeker even een kijkje nemen in Robert McDougall Art Gallery waar werken van hedendaagse artiesten uit Nieuw-Zeeland worden getoond. Wetenschapsfanaten kunnen zich uitleven in het voormalige laboratorium van de 'vader van het atoom' Ernest Lord Rutherford.

Avon River

De Avon River vormt als het ware de levensader van Christchurch en kronkelt dwars door de stad. Langs de rivier ligt het grootste stuk natuur van Christchurch. De groene oevers met oude eiken en treurwilgen, zwanen en eenden en de Victoriaanse bruggetjes heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen en nodigt uit tot heerlijke wandelingen langs de oevers. De Avon River stroomt onder andere langs de Botanic Gardens. De tuinen zijn aangelegd in 1863 en hebben een geweldige collectie van zowel exotische als inheemse planten. Daarnaast is het hier goed vertoeven en een heerlijke plek om te relaxen tussen de rots- en watertuinen, op de gazons en in de bossen. In deze tuin staan ook enkele kassen waar bijzondere tropische planten zijn ondergebracht. Tussen augustus en april worden er bij mooi weer tours door de tuinen gegeven. De tuinen zijn tot zonsondergang geopend en een bel geeft aan wanneer het sluitingstijd is.

Botanic Gardens

De Botanic Gardens, die in 1863 werden aangelegd, liggen niet ver van het Hagley Park. De prachtige Botanic Gardens dragen voor een belangrijk deel bij aan Christchuch' reputatie als 'Garden City' van Nieuw-Zeeland. Deze tuinen werden al in 1863 aangelegd en vormen een heerlijke plek om te relaxen tussen de rots- en watertuinen, gazons, rozenperken, bloemenvelden en bossen. De tuinen worden grotendeels omsloten door de rivier de Avon River. Hoogtepunten vormen de watertuin die wordt omringd door kruidachtige planten en exotische bomen en struiken en het kassencomplex waar bijzondere tropische planten zijn ondergebracht. Tussen augustus en april worden er bij mooi weer tours door de tuinen gegeven. Je kunt hier tot zonsondergang totdat de bel klinkt blijven.

Canterbury Museum

Naast de ingang van de Botanic Gardens staat een van de beste musea van Nieuw-Zeeland: het Canterbury Museum. In een gotisch gebouw uit 1870 vindt u collecties van oosterse kunst, meubels en mode van alle tijden en een van de mooiste exposities van opgezette vogels van het zuidelijk halfrond. Zo staat hier een skelet van de moa, een grote maar helaas uitgestorven loopvogel. Verder zijn er exposities over de Moriori, de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori en over de flora, fauna en geologie van het land. Om een goed beeld te krijgen van hoe het allemaal in Christchurch begon, is er een 19de-eeuwse straat nagebouwd. Hoogtepunt is de Hall of Antarctic Discovery. Hier ziet én voelt u hoe de eerste Zuidpoolontdekkers hun expedities beleefden. Het wordt dan ook aardig koud wanneer u in een van hun overlevingshutten duikt.

Cathedral Square

Op dit gezellige plein waar mensen elkaar ontmoeten houdt, een als tovenaar uitgedoste figuur ("The wizard of Christchurch"), dagelijks rond het middaguur een toespraak. Verder vindt u rondom dit plein het in renaissance stijl opgetrokken Old Chief Post Office, het voormalige Government Building, het Regent Theatre en het Gothic Press Building. Naast al deze bouwwerken staan er ook diverse bloemen- en fruitstalletjes en proberen kunstenaars er hun werk te verkopen. Dit alles maakt van het plein een gezellig geheel.

Christchurch Tramway

Wilt u op een ontspannen manier alle hoogtepunten van Christchurch zien? Neem dan de historische Christchurch Tramway. In 1905 werden deze trams in Christchurch geïntroduceerd en reden ongeveer 60 jaar door de stad. De trams zijn gerestaureerd en sinds 1995 zijn ze weer in gebruik. De route is ongeveer 2,5 km en voert u langs alle attracties van de stad. Tijdens de rit worden er door de conducteur aan u allerlei historische verhalen verteld. Bijvoorbeeld over Queen Elizabeth die ooit in diezelfde tram een ritje heeft gemaakt. In één van de trams is het helemaal genieten, want daarin kunt u ook eten en cocktails drinken. U kunt op verschillende plekken in het centrum opstappen op de Christchurch Tramway en met een All Day Pass kunt u zo vaak in- en uitstappen als u wilt.

Hagley Park

Bijna een derde van Christchurch bestaat uit parken, plantsoenen of recreatieterrein. Christchurch wordt daarom ook wel de Garden City van Nieuw-Zeeland genoemd. Het bekendste park is waarschijnlijk Hagley Park. Dit park is 180 ha groot en daarmee is het park het grootste van de stad. Men kan hier golfen, sporten en wandelen. Er bevinden zich ook fietspaden en vijvers in het park. Het park is erg oud, de eerste kolonisten reserveerden de grond al voor een stadspark. Het was toen al 2 km² groot. In 1856 werd het park officieel gereserveerd voor publieke ontspanning en vermaak. De oorspronkelijke inheemse vegetatie werd door de kolonisten tegen 1870 vervangen door Europese grassen, planten en bomen.

International Antarctic Centre

Op ongeveer 20 minuten rijden richting het vliegveld van Christchurch ligt het International Antarctic Centre. Dit is het bezoekerscentrum van het Antarctich onderzoeksinstituut. De permanente tentoonstelling richt zich op het (over)leven op de onderzoeksstations op Antarctica. Hier vindt u interactieve tentoonstellingen over alles wat maar met de Zuidpool te maken heeft. Daarnaast is er een zgn. klimaatkamer ingericht waar ieder halfuur een sneeuwstorm nagebootst wordt. Op het buitenterrein, om het gebouw heen, is een "cross country" parcours ingericht waar men demonstratieritjes in zuidpool-voertuigen (zgn. Haglunds) kunt maken. De plaats van dit onderzoekscentrum is niet zomaar gekozen: vanaf Christchurch International Airport vertrekken in de zomer (oktober t/m maart) bevoorradingsvluchten naar de onderzoeksstations op Antarctica. Het onderzoekscentrum dient tevens als vertrekhal en briefing centre voor deze vluchten. Vooral voor kinderen is de International Antarctic Centre een leuke attractie. Ze kunnen hier sneeuwpoppen maken of sneeuwballen gooien. Het International Antarctic Centre op Orchard Road ligt vlakbij de luchthaven van Christchurch, ten westen van de stad. Het is ongeveer 20 minuten rijden en met het openbaar vervoer het beste met de airport bus te bereiken.

Nga Hau e Wha National Marae

Wanneer u meer wilt weten over de Maori-cultuur en die ook wilt begrijpen, is een bezoek aan een Marae een van de leukste en beste manieren. Een Marae is een groep van traditionele Maori-gebouwen. De Nga Hau e Wha, dat de vier winden betekent, is een van de grotere Marae van Nieuw-Zeeland en ligt ongeveer 6 km ten noordoosten van Christchurch. In dit complex staan twee van de mooiste en interessantste gemeenschapshuizen van de Maori. Ervaren gidsen uit lokale Maori-woongroepen vertellen u meer over hun geschiedenis, gewoontes en tradities. U krijgt ook dans- en muziekvoorstellingen te zien en kunt u een maaltijd verorberen die op traditionele Maori-wijze is klaargemaakt.