Hawke's Bay

Met de langste plaatsnaam ter wereld

Hawkes Bay is door zijn milde klimaat een perfecte locatie voor het verbouwen van druiven. U vindt hier dan ook veel wijngaarden waar alle klassieke druivensoorten worden verbouwd, zoals de Chardonnay en Cabernet Sauvignon. De geproduceerde wijnen worden wereldwijd geëxporteerd vanuit dit gebied. Natuurlijk kunt u in de vele wijnhuizen die hier staan wijn proeven of een paar flessen kopen. In Napier kunt u bij het informatie centrum een brochure krijgen waarin de belangrijkste wijnhuizen beschreven staan en kunt u de route rijden langs deze wijnhuizen. Dit kunt u zowel per auto als per fiets doen.

De langste plaatsnaam ter wereld

Hawke's Bay is de trotse eigenaar de langste plaatsnaam ter wereld te herbergen! Vaak wordt gezegd dat Wales deze eer heeft met, komt 'ie, Llanfairpwllgwyngllgo-gerychwyrn-drobwllllantysiliogogoch. Maar het is toch Nieuw-Zeeland die het meeste moeite zal hebben met het uitspreken en in één keer goed opschrijven van de naam van een dorp. Haal diep adem en zeg: Taumatawhakatangihangakoauauotamate-aturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuaktanatahu. Zo. Deze naam komt uit een Maori-taal en heeft zijn betekenis te danken aan de oude stamleider Tamatea Pokaiwhenua die volgens de legende veel over het Noordereiland reisde en onderweg het land opat. De betekenis van de langste plaatsnaam is als volgt: de top van de heuvel waar Tamatea, de man met de grote knieën die bergen beklom en verslond en beter bekend was als de Landeter, fluit speelde voor zijn liefde.

Wilt u met het bord waar deze plaatsnaam helemaal op staat op de foto, volg dan vanaf Waipukurau in het zuidoosten van het Noordereiland zo'n 40 km de weg naar kust richting Porangahau. Wanneer u bij de kruising bij Magaorapa bent, volg dan de borden met 'Historic Sign'.

Hoogtepunten van Hawkes Bay

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Hawkes Bay:

  • Cape Kidnappers
  • Hastings
  • Te Mata Peak

Cape Kidnappers

Cape Kidnappers ligt zo'n 20 km ten zuiden van Napier en heeft zijn naam gekregen van James Cook die hier in 1769 voor anker ging. Ten tijde van dit verblijf hebben Maori krijgers geprobeerd de Tahitiaanse vertaler van James Cook, die hij op zijn missies meenam, te ontvoeren. Tegenwoordig is Cape Kidnappers dé plaats waar duizenden Jan-van-Genten nestelen op de krijtrotsen. Deze gigantische vogels met hun spanwijdte van twee meter leggen hier rond oktober en november hun eieren. De jongen komen ongeveer na zes weken uit hun ei en nadat ze zijn uitgevlogen komen ze na twee tot drie jaar terug naar Cape Kidnappers om hier zelf te nestelen. U kunt deze kolonie op verschillende manieren bezoeken; met een excursie op een Quad-Bike en met een tractor.

Hastings

Het plaatsje Hastings ligt op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Napier en heeft, weliswaar in mindere mate, hetzelfde lot ondergaan als Napier. Maar ook in Hastings heeft de aardbeving van 1931 haar sporen achtergelaten. Ook hier vindt u Art Deco bouwstijlen terug en de omgeving is vooral bekend door de land- en tuinbouw en zijn fruitteelt. Hierdoor wordt Hastings ook wel de fruitschaal van Nieuw-Zeeland genoemd.

Te Mata Peak

De Te Mata Peak ligt op ongeveer 11 kilometer van Hastings en is bijna 400 meter hoog. Vanaf de top heeft u een schitterend uitzicht over de Heretaunga vlakte. Op een mooie heldere dag kunt u de hele Hawkes Bay zien liggen. De berg zelf is populair bij de beoefenaars van het hanggliden, dit komt mede door de wind die vanuit de Stille Oceaan het land op blaast. Volgens een Maori legende is deze berg het lichaam van Maori opperhoofd Te Mata O Rongokako. Hij verslikte zich toen hij zich een weg door de heuvel at, waarna hij stierf. De 'hap' uit de heuvel is nu een diepe inham en te zien vanuit Hastings.