Napier

Ook wel Art Deco City genoemd

Napier is een prettige plaats om te verblijven. Napier ligt aan de oostkust van het Noordereiland, aan de Hawkes Bay en heeft een Mediterraan klimaat. Reken daar nog de vruchtbare omgeving bij en het is duidelijk waarom de eerste kolonisten zich geen betere plek konden wensen voor een nieuwe stad. De bodem hier was helaas wat onrustig en in 1931 werd de stad getroffen door een krachtige aardbeving. Bijna de gehele stad werd verwoest en er vielen veel doden en gewonden. Na deze gigantische aardbeving, die een kracht had van 7.9 op de schaal van Richter, deed zich een fenomeen voor waarbij ruim 40 vierkante kilometer zeebodem droog kwam te liggen en Napier er dus veel land bij kreeg. Door dit extra land kon Napier groeien tot een stadje met ruim 55.000 inwoners. Op de extra ontstane grond ligt nu onder andere het vliegveld.

Napier werd na deze verwoesting opgebouwd in de toen bekende bouwstijl Art Deco die op veel andere plaatsen in de wereld hoogtij vierde. Napier wordt door deze bouwstijl ook wel Art Deco City genoemd. Maar Nieuw-Zeeland zou Nieuw-Zeeland niet zijn als er in het stadje aan de Art Deco stijl niet een eigen draai gegeven zou zijn. Men heeft namelijk gebruik gemaakt van veel pastelkleuren en Maori motieven in de strak gebouwde huizen en gebouwen. Jaarlijks in februari wordt het 'Art Deco Weekend' georganiseerd met eten en drinken, jazz muziek en auto's uit die tijd. Veel inwoners kleden zich zelfs in Art Deco kostuums.

In Napier hangt een relaxte sfeer en u vindt hier veel goede restaurants en pubs voor een gezellig avondje uit. Vooral Ahuriri Wharf bruist en heeft verschillende trendy eetgelegenheden en andere uitgaansmogelijkheden.

Art Deco Walk

De Art Deco Walk, verzorgd door The Napier Art Deco Trust, is een interessante wandeling door Napier en een leuke manier om een goed beeld van de stad en haar geschiedenis te krijgen. Je krijgt eerst een praatje over wat er allemaal is gebeurd voor en na de aardbeving en meer informatie over de stijl Art Deco. Dan maak je een wandeling met een gids door de stad. Je komt langs de meest bijzondere Art Deco-gebouwen, zoals de Masonic Hotel en de Daily Telegraph Building. De tour begint en eindigt bij het mooie Desco Centre waar u nog verschillende Art Deco-souvenirs kunt aanschaffen. Boek wel van tevoren want deze wandeling is erg populair. De Art Deco Walk start bij het Desco Centre aan de Tennyson Street in het centrum van Napier.

Hoogtepunten van Napier

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Napier:

  • Bluff Hill Domain
  • Hawke's Bay Museum
  • Marine Parade
  • Marineland

Bluff Hill Domain

Voor een mooi uitzicht over Napier en de omgeving moet u naar de Bluff Hill Look-out. Dit op 102 meter boven de haven gelegen uitkijkpunt geeft u een idee hoe Napier voor de aardbeving van 1931 gesitueerd was. Vanaf hier kunt u de Kaweka- en Ruahinebergketens in het westen zien, de Mahia Peninsula in het noordoosten en Cape Kidnappers in het zuidoosten. Bluff Hill Domain ligt in het noorden van het centrum en is ook bereikbaar via een steile trap.

Hawke's Bay Museum

Dit museum is ondergebracht in een fraai Art Deco gebouw en een bezoek mag u zeker niet overslaan. Het museum biedt u veel informatie en tentoonstellingen over Napier en omgeving. U vindt hier veel Art Deco kunst, exposities over de Maori en een expositie over de woninginrichting van de Nieuw-Zeelanders tussen 1900 en 2000. Hoogtepunt hier is de audiovisuele tentoonstelling over de aardbeving van 1931 waarbij u verhalen hoort van overlevenden en in beeld en geluiden ervaart hoe het er aan toegegaan is.

Marine Parade

Uitwaaien kunt u aan de vier kilometer lange Marine Parade met aan de ene kant veel mooie gebouwen, waarvan sommige zelfs de aardbeving overleefd hebben, en aan de andere kant de oceaan. Aan deze boulevard vindt u ook een openluchttheater, Marineland en Earthquake Museum. Op het water hoeft u zich ook niet te vervelen: jetboaten, waterskien, kanoën, parasailen, surfen of gewoon vissen behoren tot de mogelijkheden. Het enige wat u hier niet kunt is zwemmen. Dit komt door de sterke stroming van de zee. Aan de Marine Parade vindt u ook parken en tuinen, zoals Sunken Gardens, waar het zelfs op een winderige dag heerlijk vertoeven is. Wilt u actief bezig zijn, dan kunt u terecht op de minigolfbaan of de rollerskatebaan.

Marineland

Marineland is leuk om met kinderen te bezoeken. Er zijn hier dolfijnen-, zeehonden-, en zeeleeuwenshows te zien. De dolfijnen kunnen ook gevoerd worden. Een heel bijzondere belevenis is het volgen van een workshop om gewonde en zieke vogels te verzorgen. Het HB Aquarium & Oceanarium is een andere plek om het zeeleven van dichtbij te beleven. Hier kunt u veel bijzondere vissen, haaien en zeeschildpadden zien en ook het meest zeldzame reptiel van Nieuw-Zeeland: de Tuatara.