Reisinformatie Nieuw-Caledonië

Praktische informatie voor reizigers naar Nieuw-Caledonië

Praktische informatie over Nieuw-Caledonië

Accommodatie in Nieuw-Caledonië

De eilanden van Nieuw-Caledonië bieden een breed scala aan overnachtingsmogelijkheden, van luxueuze hotels en de traditionele Melanesische huizen (gites, cases), tot kampeerplaatsen. Ook kunt u bij lokale bewoners overnachten of ervaren hoe de traditionele bewoners van Nieuw-Caledonië wonen, eten en slapen.

Hotels en resorts

De meeste hotels in Nieuw-Caledonië zijn klein en eenvoudig. Hotels hoeft u zelden van tevoren te reserveren. Er zijn hotels in alle prijsklassen. Vooral rond Noumea en op Île des Pins vindt u enkele duurdere resorts. In deze vijfsterrenhotels kunt u zich laten verwennen met massages, sauna en schoonheidsbehandelingen. Vaak kunt u gratis gebruik maken van watersportfaciliteiten. Op de kleinere eilanden van Nieuw-Caledonië zijn de hotels meestal eenvoudig. De meeste kleinere hotels worden door families gerund, die ook voor hun gasten koken. De Franse cuisine is erg belangrijk in Nieuw-Caledonië. Waar u gaat overnachten, lekker eten is vaak verzekerd.

Gîtes

In heel Nieuw-Caledonië vind u zogenaamde Gites, waar reizigers overnachten in traditionele Melanesische hutten. De hutten staan soms op palen in zee en kijken vaak uit over het strand en de oceaan. Bij een overnachting in een Gite hoort een heerlijke maaltijd van verse vis en schaaldieren, die de eigenaar van de Gite voor je klaar maakt.

Alarmnummers in Nieuw-Caledonië

De alarmnummers van brandweer, politie en ambulance zijn respectievelijk: 18, 17, 15

Ambassades en consulaten in Nieuw-Caledonië

Nieuw-Caledonië is een onderdeel van Frankrijk. Voor vragen en advies over Nieuw-Caledonië kunt u terecht bij de Franse ambassade in Den Haag.

Adres: Smidsplein 1, 2514 BT 's Gravenhage.
Telefoon: 070 3125800 / Fax: 070 3125824
E-mail:

Het Franse consulaat neemt de consulaire zaken van Nieuw-Caledonië in Nederland waar. U vindt het Franse consulaat onder andere in Amsterdam.

Adres: Vijzelgracht 2, 1017 HR Amsterdam
Telefoon: 020 5306969 / Fax: 020 530 69 88

Nederland heeft geen ambassade in Nieuw-Caledonië. Wel een consulaat in Nouméa, de hoofdstad van Nieuw-Caledonië.

Adres: Caillard & Kaddour Immobilier B. P. 370, 98845 Nouméa Cédex, Nieuw-Caledonië
Telefoon. 00-687-242121 / Fax 00-687-284858
E-mail:

Ambulance in Nieuw-Caledonië

Elke stad of eiland heeft z'n eigen ambulance dienst. Raadpleeg de lokale telefoongids of de receptie van uw hotel. Het algemene alarmnummer voor de ambulance is 15.

Autorijden in Nieuw-Caledonië

Grande Terre is zeer geschikt om per huurauto te verkennen. De wegen zijn goed onderhouden, buiten Nouméa is het verkeer heel rustig. Iles des Pins, Lifou en Maré zijn vanwege hun geringe omvang en onverharde wegen minder geschikt. Er is rechts verkeer in Nieuw-Caledonië. De maximum snelheid is 100km/uur, in de bebouwde kom 50 km/uur. De bewegwijzering is beperkt, navigatiesystemen werken hier niet - dus u zult aangewezen zijn op een wegenkaart. In en Noumea vindt u genoeg tankstations. Buiten de grotere plaatsen vindt u geen tankstations.

We kunnen huurauto's voor u reserveren op Grande Terre en Île de Pins (huurtarieven en voorwaarden zijn beschikbaar op aanvraag). Ter plaatse moet u (als bestuurder) bij afhalen van de huurauto beschikken over een geldig Nederlands rijbewijs en een creditcard (we adviseren ook een internationaal rijbewijs mee te nemen). De minimum leeftijd als bestuurder is 23 jaar. Vraag de verhuurder om een routekaart en uitleg over de verkeersregels. Beste is om een 4WD terreinauto te huren, want u zult soms over onverharde wegen willen rijden, vooral zodra u van de hoofdweg af gaat.

Banken in Nieuw-Caledonië

In New Caledonië is het bankwezen redelijk ontwikkeld. Buiten Nouméa treft u alleen banken aan in de belangrijkere dorpjes. In Nouméa kunt u zonder problemen met uw bankpas geld opnemen bij geldautomaten (ATM's). Ook buiten Nouméa vind u geldautomaten in de grotere plaatsjes. Let er wel op dat er soms een maximum bedrag is dat je bij een automaat op mag nemen. Op de internationale luchthaven Tontouta zijn in de aankomsthal geldwisselloketten en ATM's aanwezig. De openingstijden zijn: ma-vr 8.30- 16.00 uur.

Belasting in Nieuw-Caledonië

Op goederen en diensten wordt in Nieuw-Caledonië een omzetbelasting van 8% geheven. Deze belasting wordt, ook bij uitvoer van artikelen, niet gerestitueerd. Sinds 1 januari 1999 geldt een 6% belasting op hotelaccommodatie.

Betaalmiddel in Nieuw-Caledonië

Het betaalmiddel in Nieuw-Caledonië is de Cour de Franc Pacifique (CFP). Er bestaat een vaste aan- én verkoop wisselkoers van 119,33 CFP per 1 Euro. U kunt vanuit Nederland evt. Euro's meenemen. Terplaatse kunt u ook geld wisselen met USD, nz$ en AUD. Er bestaan biljetten van 500, 1000, 5000 en 10.000 CFP en er bestaan munten van 5, 10, 20, 50 en 10 CFP.

Betalen per creditcard (Visa, Mastercard & American Express) is zeer gebruikelijk. Buitenlands geld kan overdag bij banken worden omgewisseld in Francs, waarbij u rekening moet houden met wisselkosten.

De CFP is de munteenheid van alle Franse overzeese gebiedsdelen in de Stille Oceaan, zoals Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië en Wallis en Futuna. De frank wordt niet onderverdeeld; de 1-frank munt is de kleinste eenheid (er zijn dus geen centimes). Zoals vastgelegd in het decreet van 26 december 1945 stond CFP voor franc des colonies françaises du Pacifique. Later evolueerde de betekenis naar Communauté financière du Pacifique en daarna Change Franc Pacifique (CFP), hoewel de wettekst van 1945 nooit aangepast werd.

Binnenlandse vluchten in Nieuw-Caledonië

Het transport tussen de eilanden wordt uitgevoerd door Air Caledonie. Deze maatschappij beschikt over moderne goed onderhouden vliegtuigen. Air Caledonie vliegt vanaf Grande Terre regelmatig naar alle eilanden. Vanaf Magenta Airport (vlakbij Noumea) vliegt Air Caledonie onder andere naar Touho, Koné, Koumac, Belep en naar Île des Pins en de loyaliteits eilanden: Maré, Ouvéa, Lifou and Tiga.

Er is een binnenlandse airpass, speciaal voor toeristen. DE airpass bestaat uit minimaal 4 vluchtsectoren (coupons). Indien bij een vlucht tussen twee buiteneilanden een overstap moet worden gemaakt en de vervolgvlucht heeft hetzelfde vluchtnummer, dan geldt dit als één vlucht. In alle overige gevallen van overstappen worden twee afzonderlijke vluchten berekend. Over vliegtickets wordt omzetbelasting berekend. U kunt ook helikopters en kleine vliegtuigjes huren voor binnenlandse vluchten bij Air Alize en Air Loyaute.

Camping in Nieuw-Caledonië

In tegenstelling tot de andere landen in de Stille Oceaan, is Nieuw-Caledonië zeer geschikt voor kampeerders. Er zijn veel Campings Amenager (beheerde campings). Meestal moet u per auto betalen en vindt u op de camping toiletten, douche en barbecues. Vrij kamperen is echter niet toegestaan. Kamperen is erg populair bij de lokale (Franse) inwoners van Nieuw-Caledonië. In Nouméa kunt u goed en voordelig kampeerspullen kopen.

Duty Free in Nieuw-Caledonië

Naast artikelen van persoonlijke aard mogen bezoekers de volgende artikelen belastingvrij invoeren:

  • Rookwaren: 200 sigaretten of 250g tabak of 50 sigaren resp. een combinatie van tabaksartikelen waarvan het gewicht niet boven de 250g uitkomt.
  • Alcoholische dranken: 2 liter wijn en 1 liter sterke drank.

Criminaliteit in Nieuw-Caledonië

Nieuw-Caledonië is een veilig land. Buiten Nouméa en de grotere plaatsjes leven de lokale mensen in nauw verband met hun dorp en familie, waardoor de sociale controle groot is. Met name in Noumea - waar ondertussen veel toeristen komen - dient u alert te zijn voor kleine criminaliteit, zoals tassendieven en zakkenrollers.

Elektriciteit in Nieuw-Caledonië

De elektriciteit in Nieuw-Caledonië is 220V/50Hz. De stopcontacten zijn driepolig zoals in Frankrijk.

Entertainment / Nachtleven in Nieuw-Caledonië

Alleen in Nouméa, Hienghène en Poindimié vindt u een noemenswaardig nachtleven (restaurants, bars en disco's). Er zijn 2 casino's in Nouméa gevestigd. Buiten deze steden blijven de meeste toeristen 's avonds in hun hotel, om te dineren en zich te vermaken in de bar. Sommige hotels bieden op bepaalde avonden van de week een traditionele dansshow aan. Op de buiteneilanden lijkt de de tijd stil te staan en is alleen op vrijdagavond buiten de hotels enig vertier te vinden.

Eten / Drinken in Nieuw-Caledonië

In Nouméa hebben de meeste grotere hotels een keuze aan restaurants. Daarnaast vindt u in Nouméa, Hienghène en Poindimié ook fastfood restaurants, lokale "takeaways" en kleine restaurantjes van immigranten (zoals bistro's, pizaria's en Aziatische restaurants). De ingrediënten die gebruikt worden zijn vaak van betere kwaliteit dan we in Europa gewend zijn. De kleding is doorgaans informeel "Casual", alhoewel in de chique restaurants in resorts soms avondkleding wordt gewaardeerd.

Nieuw-Caledonië heeft een gevarieerde keuken, maar het meest wordt er Frans, Vietnamees, Chinees en Indonesisch gegeten. Een bekend lokaal gerecht is Bougna, een wrap gevuld met yamswortel, zoete aardappel, banaan en stukjes kip, vis, krab of kreeft.

Feestdagen in Nieuw-Caledonië

In Nieuw-Caledonië gelden naast de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst) ook lokale feestdagen.

  • 1 maart Herdenkingsdag
  • 14 juli Quatorze Juillet
  • 24 September Dag van Nieuw-Caledonië
  • 29 september Manit dag
  • 1 december Gospel dag

Festivals in Nieuw-Caledonië

In Nieuw-Caledonië worden jaarlijks maar vier grote festivals gehouden, waarbij het kort tevoren bijzonder moeilijk is nog hotel-accommodatie te vinden. Als u van plan bent een gebied rond een festivaldatum te bezoeken, reserveer dan tijdig uw hotel.

  • half maart festival van de yam (hele land)
  • rond Pasen Grote-Omelet Festival (Par Fayard)
  • eind mei avocado festival (hele land)
  • eind augustus Foire de Bourail (Bourail)
Festival van de Yam

Het Festival van de Yam is de belangrijkste gebeurtenis voor de Kanak in Nieuw-Caledonië. Alle kleine dorpjes met traditionele bewoners vieren de speciale dag. Het geeft het begin aan van de oogsttijd, als de traditionele bewoners van Nieuw-Caledonië de aardappelen uit de grond halen. De aardappelen (Yam's) worden tijdens de ceremonie met respect behandeld. Nadat een priester de aardappel uitgebreid gezegend heeft, wordt hij verdeeld onder de bewoners van de kleine gemeenschappen.

Grote Omelet-festival

Het Grote Omelet-festival is een bijzondere dag in het kleine dorpje Par Fayard in Nieuw-Caledonië. Het festival wordt in vijf Franstalige steden in Frankrijk, Canada en Nieuw-Caledonië gevierd. De dorpelingen van Par Fayard komen bij elkaar om een enorme omelet te bakken. Zevenduizend eieren gaan in de omelet, die een diameter heeft van drieeneenhalve meter. Het is een traditie sinds Napoleon ooit in een klein dorpje in Zuid-Frankrijk logeerde.

De herbergier serveerde de keizer een omelet. Napoleon vond die zo lekker, dat hij de volgende dag aan de dorpelingen vroeg om een enorme omelet klaar te maken voor zijn soldaten.

Fooi in Nieuw-Caledonië

In Nieuw-Caledonië is het geven van een fooi over het algemeen ongebruikelijk.

Fotografie in Nieuw-Caledonië

Nieuw-Caledonië is zeer fotogeniek, indien u dia's maakt, kunt u diafilm het beste vanuit Nederland meenemen (in Australië zijn diafilms ondertussen moeilijk nog te krijgen). Foto- en video-apparatuur, geheugenkaarten en fotofilms of tapes zijn goed verkrijgbaar, maar voor hogere prijzen als in Nederland. Houdt er rekening mee dat u - vanwege het felle licht - een UV-filter en zonneklep nodig heeft. In Nieuw-Caledonië heeft u veel gelegenheid om onderwaterfoto's te maken.

Gezondheid in Nieuw-Caledonië

Het klimaat in Noumea en Île des Pins is aangenaam en gezond, u hoeft daarom doorgaans geen bijzondere medische voor-zorgsmaatregelen te nemen als u alleen deze gebieden bezoekt. Bezoekt u tijdens uw verblijf in Nieuw-Caledonië ook de binnenlanden van Grande Terre en de buiteneilanden, dan adviseren we een malaria profilaxe en u zich te laten vaccineren tegen Hepatitis A (geelzucht) en DTP/DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus en polio). De laatste jaren komt Dengue (of knokkelkoorts) voor in Nieuw-Caledonië. Zorg dus dat u zich zoveel mogelijk beschermd tegen muggenbeten. Het beste kunt u echter naar de GGD of uw huisarts gaan voor een specifiek advies.

In Nieuw-Caledonië komen vrijwel geen gevaarlijke of giftige dieren voor. Het meest gevaarlijke dier is waarschijnlijk de haai. Binnen de riffen in de lagunes ziet u hooguit kleine ongevaarlijke rifhaaien. De grotere haaiensoorten - zoals de hamerhead, tijgerhaai en de witte haai - houden van diep en stromend water en deze ziet u daarom eigenlijk alleen buiten de lagunes.

Denkt u eraan dat het koraal scherp is. Om wondjes en eventuele infecties te voorkomen, raden wij u aan plastic sandalen te dragen wanneer u over het koraal wilt lopen of in ondiep water boven het koraal gaat zwemmen. Indien u zich gesneden heeft aan het koraal is de kans op infectie zeer groot, wacht daarom niet te lang met antibiotica te gebruiken.

Golf in Nieuw-Caledonië

Alleen bij Nouméa zijn goede golfmogelijkheden. U kunt op de golfbaan golfuitrusting huren.

Hulpdiensten in Nieuw-Caledonië

Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.

  • Politie: 17
  • Brandweer: 18
  • Ambulance: 15

Immigratie / Douane in Nieuw-Caledonië

Bij binnenkomst van Nieuw-Caledonië wordt voor EU burgers voor een toeristisch verblijf van max. 30 dagen een geldig paspoort verlangd, dat nog ten minste 3 maanden geldig is bij aankomst, een geldig retour- of doorreisticket en voldoende financiële middelen om uw verblijf te bekostigen. U kunt dit aantonen met contant geld, travellercheques of een creditcard. Er zijn geen bijzondere eisen t.a.v. verplichte vaccinaties voor toeristen. Bij aankomst moet een "Arrival Card"' met persoonlijke gegevens worden ingevuld; deze wordt reeds aan boord van het vliegtuig uitgedeeld. Deze regels kunnen wijzigen.

Bij aankomst in Nieuw-Caledonië wordt de reiziger gevraagd een verklaring over eventueel meegebrachte levensmiddelen, planten en artikelen van dierlijke oorsprong in te vullen. Ter bescherming van de ongerepte natuur en de landbouw kent Nieuw-Caledonië strenge regels met betrekking tot de invoer van levensmiddelen, dieren en planten. Deze mogen niet worden ingevoerd.

Internationale vluchten in Nieuw-Caledonië

De Internationale luchthaven van Nieuw-Caledonië (Tontouta) ligt aan de westkust op het hoofdeiland Grande Terre, 70 km ten noorden van de hoofdstad Noumea. Op deze luchthaven worden alleen internationale vluchten uitgevoerd.

De volgende luchtvaartmaatschappijen voeren internationale vluchten uit:

  • Air Caledonie (naar Auckland, Brisbane, Honiara, Nadi, Papeete, Port Vila, Walis & Futuna en Sydney)
  • Air France (naar Parijs)
  • Air New Zealand (naar Auckland [Nw.Zealand])
  • Air Pacific (naar Nadi [Fiji] C Air Vanuatu (naar Port Vila [Vanuatu])
  • Qantas (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])
  • Solomon Airlines (naar Honiara [Salomon Eilanden])
  • Virgin Australia (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])

Noumea heeft ook een luchthaven voor binnenlandse vluchten, deze ligt veel dichter bij de stad (5 km ten oosten van het centrum). Alle overige luchthavens en airstrips dienen alleen het binnenlands vliegverkeer.

Vanaf Amsterdam moet u rekening houden met een totale reistijd van minstens 24 uur, via Australië.

Internationaal vertrek in Nieuw-Caledonië

De incheck-tijd voor internationale vluchten vanuit Nieuw- Caledonië is 120 minuten voor vertrek. De luchthavenbelasting ("Airport Departure Tax") bedraagt momenteel 1570 XPF per persoon. Deze heffing is reeds inbegrepen in de reissom van vooraf gekochte tickets. U hoeft dus ter plaatse geen "Airport Departure Tax" meer af te rekenen. Deze regels kunnen wijzigen.

Internet in Nieuw-Caledonië

Als u uw laptop of smartphone meeneemt op uw reis, zal u deze op bepaalde plaatsen kunnen gebruiken d.m.v. een wifi-verbinding op te bouwen (bijv. in hotellobby's). Als u ook bij het zwembad of aan het strand wilt kunnen internetten, dat dient u een SIM kaart (of dongel) te kopen voor het UMTS netwerk. Deze zijn te koop bij de winkels van de grote telecom aanbieders (zoals OPT en Vodaphone). Alleen bij de grotere steden is de mobiele ontvangst goed. In de grotere steden en dorpen vindt u internetcafés waar u tegen betaling kunt internetten.

Kleding in Nieuw-Caledonië

Voor een bezoek aan Nieuw-Caledonië kunt u het best lichte zomerkleding meenemen. Bij een bezoek aan een lokaal dorp stellen de inwoners het op prijs als u zich niet in badkleding laat zien, maar met overhemd of t-shirt. Denk aan een dunne regenjas (voor wandelingen) en plastic sandalen (ter bescherming tegen koraal). Neem een hoed of pet mee als bescherming tegen de zon. De winkels in Port Vila kunnen overigens voorzien in vrijwel alles dat een bezoeker zoal nodig heeft.

Klimaat in Nieuw-Caledonië

Nieuw-Caledonië heeft gedurende het gehele jaar een aangenaam zonnig klimaat, met een temperatuur tussen de 22 en 30°C. De passaatwinden zorgen het hele jaar door voor een aangename bries.

De maanden mei t/m november zijn het droogst. De maanden december t/m april zijn iets warmer en vochtiger, het is het regenseizoen. Met name aan de oostzijde van Grande Terre valt in deze periode veel regen. De luchtvochtigheid is dan op de eilanden iets hoger, maar een continue passaatwind maakt het toch aangenaam.

Medische hulp in Nieuw-Caledonië

Alleen bij Nouméa zijn moderne ziekenhuizen gevestigd. In enkele belangrijke dorpen zijn klinieken gevestigd voor eerste noodhulp.

De medische kosten zijn in Nieuw-Caledonië hoger dan in Nederland. Het afsluiten van een verzekering die dekking biedt voor ziekenhuisopname, specialistenhulp en repatriëring tot kostprijs is belangrijk.

Politie in Nieuw-Caledonië

Elke stad of eiland heeft z'n eigen politiedienst. Raadpleeg de lokale telefoongids of de receptie van uw hotel voor het telefoonnummer. Het landelijk alarmnummer van de politie is 17.

Religie in Nieuw-Caledonië

Er zijn vele geloofsovertuigingen aanwezig in Nieuw- Caledonië (o.a. protestant en katholiek, maar ook hindu en moslim). U bent van harte welkom in de kerkjes om een dienst bij te wonen.

Souvenirs in Nieuw-Caledonië

Houtsnijwerk, kava, katoenen pareo's, sieraden van (parelmoer)schelpen en strohoeden zijn de belangrijkste souvenirs die u hier vindt.

Stranden in Nieuw-Caledonië

Op alle eilanden van Nieuw-Caledonië vindt u schitterende witte stranden. De stranden zijn vrijwel altijd openbaar.

Taal in Nieuw-Caledonië

De officiële taal in Nieuw-Caledonië is het Frans, dat door vrijwel alle inwoners wordt gesproken. Met name in de hotels zullen bezoekers over het algemeen ook met het Engels uit de voeten kunnen. De oorspronkelijke Melanesische bewoners, de Kanaken, spreken onderling een lokale taal, die vaak per regio verschilt. Er worden 29 verschillende Melanesische dialecten gesproken. Buiten Nouméa wordt weinig Engels gesproken.

Mensen die regelmatig met toeristen te maken hebben - zoals in de hotels - spreken meestal wel Engels. De meeste inwoners van Nieuw-Caledonië spreken echter alleen Frans. Het wordt reizigers naar Nieuw-Caledonië aangeraden om een basiskennis van de Franse taal te hebben.

Taxi's in Nieuw-Caledonië

In en rond Nouméa zijn voldoende taxi's aanwezig. De tarieven zijn hoger dan die in Nederland. De taxi's zijn voorzien van een taximeter. 's Avonds en op feestdagen geldt een hoger tarief. Buiten Nouméa zijn er slechts een beperkt aantal taxi's beschikbaar.

Taxi´s rijden in Nieuw-Caledonië niet rond om passagiers op te pikken. U dient ze telefonisch te bestellen. Hotels en restaurants bellen graag een taxi voor u. Ook winkels waar u net iets gekocht hebt vinden het geen enkel probleem om een taxi voor u te regelen.

Telefoon in Nieuw-Caledonië

Via een satellietverbinding kunt u dag en nacht automatisch telefoneren tussen Nederland en Nieuw-Caledonië. Op de postkantoren zijn meestal telefoonboxen, fax en internetverbinding beschikbaar. Voor de openbare telefooncellen heeft u een telefoonkaart nodig. Deze kunt u terplaatse in telefoonwinkels kopen.

Het internationaal toegangsnummer van Nieuw-Caledonië is 687. De meeste Nederlandse mobiele telefoons werken in Nieuw-Caledonië (bij de grotere steden) prima, maar bellen op een Nederlandse SIM kaart kan erg duur zijn. We adviseren u een lokale "pre-paid" telefoonkaart te kopen, bijvoorbeeld bij een telefoonwinkel van OPT of Vodaphone. In internetcafés bel je met Skype gratis via internet. Wilt u vanuit Nieuw-Caledonië naar Nederland bellen gebruik dan 0031 of +31.

Transport in Nieuw-Caledonië

In Nouméa is redelijk openbaar vervoer beschikbaar. Daarbuiten en op de overige eilanden bent u hoofdzakelijk aangewezen op eigen vervoer (auto, transfers, scooter en fiets)

Bus

Op Grande Terre rijden bussen tussen de verschillende steden. Ze zijn goedkoper dan taxi´s. Ze doorkruisen het hele eiland, maar rijden onregelmatig.

Boot

Vanaf Grande Terre vaart een snelle catamaran regelmatig tussen Noumea en Ile des Pins en de Loyalty Islands. U kunt ook een boot huren als u zelf door het gebied wilt varen. Meer informatie over de lijndienst van de catamaran vind je bij Compagnie Maritime des Iles/Havanna (tel: 270 405).

Tijdverschil in Nieuw-Caledonië

Het tijdverschil met Nederland bedraagt 10 uur (in NL winter) of 9 uur (in NL zomer). Nieuw-Caledonië ligt op het oostelijk halfrond, 's ochtends in Nederland (bijv. in de zomer om 9.00 uur) is dus dezelfde dag 's avonds in Vanuatu (18.00 uur).

Uitgaven in Nieuw-Caledonië

Het prijsniveau in Nieuw-Caledonië ligt ruim boven Nederlands niveau (ca. 20 tot 40%). Lokale etenswaren (zoals verse vis, tropisch fruit, maar ook stokbrood en lokale franse kaas en wijn) zijn doorgaans iets goedkoper, overige waren en luxe goederen zijn ruim duurder dan in Nederland. Met name ook de excursies, entertainment en kosten van uitgaan zijn veel hoger dan in Nederland.

Veiligheid in Nieuw-Caledonië

Nieuw-Caledonië is veilig voor toeristen, er is weinig criminaliteit en de wegen zijn in goede staat. Als het donker is steken dieren de weg over, dus wees alert als je 's avonds rijdt. In de dichte bossen op sommige eilanden verdwaal je gemakkelijk. Volg dus de aangegeven wegen en paden, tenzij je een goede gids hebt.

Wandelen in Nieuw-Caledonië

In Nieuw-Caledonië is wandelen door de natuur een populaire bezigheid. Er zijn veel wandelpaden uitgezet. We adviseren om zoveel mogelijk onder begeleiding van een lokale gids te wandelen.

Andere zaken waar u rekening mee dient te houden zijn:

  • Droog en zonnig seizoen. 23° tot 25° C.
  • Proviandering: tijdens tochten dient alles te worden meegenomen. In het oerwoud gaat authenticiteit samen met een zeer eenvoudig leven. Het voedsel dat door de inheemse vrouwen wordt klaargemaakt, is gebaseerd op lokale producten.
  • Logies / Kamperen: kampeer niet buiten de hiertoe aangewezen plaatsen. In de hutten is het comfort beperkt. Er wordt altijd in gemeenschappelijke ruimten geslapen en wandelaars wordt sterk aangeraden een slaapzak mee te nemen. Op 600 of zelfs 1000 meter hoogte zijn de nachten fris.
  • Kleding: bescherming tegen de kou is 's avonds en op bepaalde winderige bergkammen geen overbodige luxe.
  • Reisapotheek: de natuur van Nieuw-Caledonië is niet erg gevaarlijk. Bescherm u tijdens het warme seizoen tegen zon en muggen. Drink nooit onbehandeld drinkwater.
  • Veiligheid: breng uw familie, de gîte of de naburige stam op de hoogte van uw tocht. Ga niet alleen op pad. Bij aankomst maakt u volgens een oude gewoonte kennis met de stamleden, een moment vol emotie, waarbij menselijk contact centraal staat. Een goede gelegenheid voor Europeanen en Kanaken om elkaar te leren kennen. De gastvrijheid van de Kanaken is legendarisch. Hun hulp is onmisbaar bij een tocht over niet bewegwijzerde paden. Een wandeltocht op Nieuw-Caledonië is één groot avontuur. Maar landkaarten bieden toch enig houvast.
  • Toestemming: veel van de paden lopen langs of over privé-eigendom of terreinen waar gewoonterecht heerst. Het is aan te bevelen van tevoren toestemming te vragen en alle hekken achter u te sluiten.
  • Vuur: verboden van half november tot half april.

Water in Nieuw-Caledonië

Kraanwater is bijna overal veilig te drinken. Voor de veiligheid adviseren we u drinkwater te koken of flessen bronwater te kopen.

Winkels in Nieuw-Caledonië

De winkels in Nouméa kunnen voorzien in vrijwel alles dat een bezoeker zoal nodig heeft, zoals bijv. kleding, sportartikelen, parfums en medicijnen. Ook bij de luxere hotels vindt u winkels. Er zijn moderne supermarkten met een uitgebreid assortiment aan kruidenierswaren. Buiten Nouméa en op de buiteneilanden hebben de winkels een beperkter assortiment. De winkels zijn van maandag tot en met vrijdag open van 08.00-17.00. Sommige winkels sluiten tussen de middag. Ook op zaterdagochtend zijn de winkels open (8.00-12.00 uur).

Zonnebrand in Nieuw-Caledonië

Nieuw-Caledonië ligt in de tropen. De lucht is niet vervuild en zuiver. Hierdoor komt sterke zonnestraling ongehinderd op aarde. Hoofdbedekking alsmede een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is hierom zeker aan te raden. Wees erop bedacht dat uw huid heel gevoelig is, wanneer u vanuit de Nederlandse winter aankomt. Ga niet op het heetst van de dag zonnebaden.