Algemene Informatie Nieuw Caledonie

Algemene informatie over Nieuw-Caledonië

Wat je moet weten over Nieuw-Caledonië!

  • Geschiedenis van Nieuw-Caledonie
  • Bevolking van Nieuw-Caledonië
  • Geografie van Nieuw-Caledonië
  • Klimaat van Nieuw-Caledonië

 

Geschiedenis van Nieuw-Caledonië

Voor de komst van James Cook in 1774 - die toen nog steeds op zoek was naar het Terra Australis - was het eiland uitsluitend bevolkt door de Melanesiërs die verspreid leefden in clans. De meeste clans leefden geïsoleerd van elkaar, wat tot een veelheid van talen (28) heeft geleid. In 1774 ontdekte James Cook als eerste Europeaan dit gebied.

In 1853 werd het Frans bezit. Napoleon III annexeerde Nieuw-Caledonië in een poging om meer invloed te kunnen uitoefenen in de regio. Wat Australië reeds was voor de Engelsen, werd Nieuw-Caledonië voor de Fransen: een strafkolonie. Tussen 1864 en 1897 werden bijna 21.000 veroordeelden verscheept naar de andere kant van de wereld. In de daaropvolgende periode werd het eiland getekend door revoltes van de Kanaken (Les Canaques).

De oorspronkelijke bewoners namen het niet langer dat hun land werd gestolen en hun heilige plaatsen werden onteerd door de indringers. De kolonisatie kende een hoogtepunt in de 19e en 20e eeuw toen de Kanaken buiten de wet werden gesteld en gedwongen werden om in reservaten te wonen, die ze enkel konden verlaten met toestemming van de overheid.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Nieuw-Caledonië een Frans Overzees Gebied. De oorspronkelijke bevolking kreeg meer rechten en werd zich daar ook politiek van bewust, wat leidde tot het ontstaan van een onafhankelijkheidsbeweging op het einde van de jaren 60. Het keerpunt voor deze beweging was in 1984, het jaar van "Les Evénements', een verwijzing naar een periode van chaos en onlusten. In de Nouméa-akkoorden van 1998 werden de krijtlijnen vastgelegd voor een geleidelijke overdracht van de macht aan de Kanaken. Een referendum over volledige onafhankelijkheid is voorzien binnen 15 jaar na 1998.

In de jaren '80 kwam de onafhankelijkheidsbeweging 'Kanak' op. Met de overeenkomsten van 1988 is het op politiek gebied stabieler geworden en is de economie opnieuw in even-wicht gebracht. In 1998 is Nieuw-Caledonië een procedure gestart om de institutionele status te wijzigen. Met ingang van 2014 en ten laatste in 2019 kunnen inwoners die ten minste twintig jaar op een van de eilanden wonen, hun stem uitbrengen over volledige onafhankelijkheid van de archipel.

Bestuurlijke indeling van Nieuw-Caledonië

Nieuw-Caledonië is ingedeeld in 3 provincies: Province Nord (het noordelijk deel van het hoofdeiland), Province Sud (het zuidelijk deel van het hoofdeiland) en Province des Îles. Deze drie provincies zijn verder onderverdeeld in 33 gemeenten.

De provincies van Nieuw-Caledonië zijn:

  • Province Nord (het noordelijk deel van het hoofdeiland; hoofdstad: Koné)
  • Province Sud
  • Province des Îles (hoofdstad: Wé (gemeente Lifou)).

Elk van deze provincies heeft een eigen vlag en embleem en alle bevoegdheden die niet liggen bij het Territoriale Congres in Nouméa of bij de Franse Republiek. De grenzen en bevoegdheden van de provincies zijn in 1988 vastgelegd in de Matignonakkoorden.

Province Sud

Province Sud omvat de zuidelijke helft van het hoofdeiland Nieuw-Caledonië, het heeft een oppervlakte van 7012 km². Het is verreweg het meest bevolkte en ontwikkelde deel van Nieuw-Caledonië. In de bergen bevinden zich enkele enorme nikkelmijnen, die de belangrijkste inkomstenbron voor Nieuw-Caledonië vormen. Er wonen ruim 175.000 inwoners. De provinciale assemblee en het provinciale bestuur zetelen in de Nieuw-Caledonische hoofdstad Nouméa, terwijl de Franse provinciale autoriteiten vanuit La Foa opereren.

Province Nord

Province Nord omvat de noordelijke helft van het hoofdeiland Nieuw-Caledonië, het heeft een oppervlakte van 9583 km². Dit deel van het eiland is het rustigst, maar landschappelijk het aantrekkelijkst, voor toeristen die het hoofdeiland verkennen. Er wonen ongeveer 45.000 inwoners in de deze provincie. Het bestuurscentrum is de plaats Koné.

Province des îles Loyauté

Province des îles Loyauté omvat de Loyaliteits eilanden, waarvan Maré, Lifou en Ouvéa de belangrijkste zijn, en een aantal kleinere eilanden. De provincie omvat een landoppervlakte van 1981 km², het heeft slechts ca. 22.000 inwoners. Het bestuurscentrum is de plaats Wé in de gemeente Lifou.

Bevolking van Nieuw-Caledonië

Het aantal inwoners bedraagt ca. 230.000. De bevolking bestaat voornamelijk uit Melanesiërs en Europeanen. De meeste inwoners van Nieuw-Caledonië zijn rooms-katholiek (60%) of protestants (30%). De Kanak, de oorspronkelijke bewoners van de eilandengroep in de Stille Oceaan leven volgens oude tradities. Zij geloven in de mystieke kracht van hun voorvaderen en de natuur.

Lokale Tradities

De Kanak leven in kleine gemeenschappen waarbij samenwerking erg belangrijk is. Elkaar helpen en alles delen is de basis van hun samenleving. Ouderen en het hoofd van de stam staan in hoog aanzien. Belangrijke beslissingen worden met de hele gemeenschap genomen.

Gewoonten en gebruiken

Het is in Nieuw-Caledonië gebruikelijk om vreemden te groeten. De inwoners van Nieuw-Caledonië zijn onafhankelijk en trots. Daar heeft hun vriendelijkheid echter niet onder te lijden. De warme gastvrijheid en nieuwsgierige instelling van de inwoners van Nieuw-Caledonië is legendarisch. Iedereen groet elkaar en op de wegen is het gebruikelijk om naar medeweggebruikers te zwaaien.

Geografie van Nieuw-Caledonië

Geografisch ligt Nieuw-Caledonië in de oostelijke Zuidzee, in Melanesië, op 22 graden zuiderbreedte en 170 graden westerlengte, boven de Steenbokskeerkring. Het ligt ca. 2 à 3 uur vliegen ten oosten van Australië en noordwestelijk van Nieuw-Zeeland. De archipel bestaat uit Grande Terre, Iles Bélep, Ile des Pins en Iles Loyauté (Maré, Lifou en Ouvéa). Grande Terre is een groot en bergachtig eiland, het heeft een oppervlakte van 18.575 kmA en het hoogste punt is Mont Panié (1628 m).

Klimaat van Nieuw-Caledonië

Nieuw-Caledonië heeft een tropisch klimaat, daardoor is het heel het jaar door warm met een hoge vochtigheidsgraad. Gedurende de heetste maanden valt ook de meeste regen. De passaatwinden zorgen ervoor dat het tropische klimaat gematigd wordt. Het verschil tussen de seizoenen is dan ook minder groot dan in andere landen met een tropisch klimaat. Ruwweg is het tussen april en september wat koeler. Tussen september en maart is het warm en vochtig in Nieuw-Caledonië.

Er zijn twee seizoenen: een koud en een heet seizoen. De koele periode valt tussen juni en augustus. Echt koud is het dan nog steeds niet: gemiddeld is het 24 graden. ´s Nachts koelt het af tot gemiddeld 15 graden. Tussen augustus en november loopt de temperatuur langzaam op en begint het vaker te regenen.

In het hete seizoen loopt de temperatuur regelmatig op tot 30 graden. Dan valt ook de meeste regen. Het hete seizoen begint rond november en duurt tot april. Vanaf april wordt het koeler en droger.

Gem. temperatuur jul/aug/sep 20 °C
Gem. temperatuur jan/feb/mrt 24 °C

Tussen januari en maart is het orkaanseizoen. Dan trekken tropische stormen langs de eilanden van Nieuw-Caledonië. Deze stormen zijn behoorlijk heftig. Meestal worden ze lang van te voren aangekondigd. Volg dan de aanwijzingen van lokale bewoners op als er een orkaan in aantocht is.

In de jaren '80 kwam de onafhankelijkheidsbeweging 'Kanak' op. Met de overeenkomsten van 1988 is het op politiek gebied stabieler geworden en is de economie opnieuw in even-wicht gebracht. In 1998 is Nieuw-Caledonië een procedure gestart om de institutionele status te wijzigen. Met ingang van 2014 en ten laatste in 2019 kunnen inwoners die ten minste twintig jaar op een van de eilanden wonen, hun stem uitbrengen over volledige onafhankelijkheid van de archipel.