Hoogtepunten
Hoogtepunten van Sydney!
Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Sydney.
Sydney Opera House
Het plan om het Sydney Opera House aan de haven van Sydney te bouwen is ontstaan in 1955. Er werd een internationale archi-tectuurwedstrijd voor uitgeschreven. Jørn Utzon won de wedstrijd met dit ontwerp, men zegt dat hij het ontwerp in 1 keer zonder meetlat of rekenmachine vanuit de hand heeft getekend. Utzon hield veel van zeilen. Dit gebouw zou zijn liefde voor de zeilsport symboliseren omdat de daken niet alleen op schelpen lijken, maar ook op de zeilen van een groot zeilschip.
Het werd in 1973 geopend door koningin Elizabeth II, 14 jaar nadat ze met de bouw begonnen waren. Het Opera House ligt op de Bennelong Point, aan de rand van een haven waar voorheen een tramremise lag. Het gebouw bevat niet alleen een operazaal, maar ook nog drie andere concertzalen, restaurants en bars. Men rekent dit werk tot het expressionisme.
De bouuw leverde enige problemen op, maar ging uiteindelijk toch door. Utzon is echter gaande het bouwproces afgehaakt en nooit meer in het gebouw geweest. Oorspronkelijk had men de bouw geraamd op $7 miljoen AUD en de opleverdatum 26 jan 1963. Maar het project werd dus uiteindelijk tien jaar te laat opgeleverd, terwijl de kosten $102 miljoen AUD waren, waarmee het budget meer dan veertien keer werd overschreden.
Sinds de opening van het Sydney Opera House is dit gebouw tot het symbool van Sydney geworden zoals de Eiffeltoren voor Parijs. Het gebouw was ook genomineerd tijdens de verkiezingen van de New7Wonders of the World. In mei 2009 ontwierp de Britse muzikant Brian Eno een audio-visuele installatie die geprojecteerd wordt op het operagebouw. 77 Million Paintings is de naam van het steeds wisselende kleur en vormexperiment. Het Opera House werd op 28 juni 2007 aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO toegevoegd. Hiermee is Jørn Utzon de eerste architect, van wie een gebouw nog tijdens het leven van de architect aan deze lijst wordt toegevoegd.
U kunt het Sydney Opera House dagelijks bezoeken, met een rondleiding of de backstage tour doen.
De binnen- en buitenkant
Het opera house heeft meer 3 grote zalen. De Concert Hall heeft 2.679 plaatsen. Hier vinden allemaal culturele activiteiten plaats, zoals bijvoorbeeld uitvoeringen van klassieke muziek, opera, popconcerten en modeshows. In de concerthal staat een van de grootste orgels ter wereld, The Grand Organ, met meer dan 10.000 pijpen. Het Opera Theatre met 1.547 stoelen. Dit is het basistheater en hier worden vaak grote opera's en ballet-voorstellingen opgevoerd. Drama Theatre met 544 zitplaatsen. De speelzaal is voor kleine muziek- en theaterstukken en heeft 398 stoelen. In de theater- en operazalen zijn de muren en het plafond zwart, zodat de aandacht op het podium wordt gericht. Het Opera House heeft ook nog 6 cafés en 4 restaurants.
Het dak bestaat uit 1.056.000 kleine tegeltjes in wit en grijs tinten, die speciaal uit Zweden geïmporteerd zijn. Deze tegeltjes zijn in een bepaald patroon neergelegd. Onder de tegels zitten ribben die aan elkaar zijn gemaakt met kabels met daar tussen een soort betonnen deksels. Bij de openingen van de schelpen zitten de ribben zonder tegels of beton, maar met glas erover-heen. De daken zijn ook meteen de muren en staan op een platform. Er is een trap naar het platform, dat als balkon dienst doet. Bij de ingang bevinden zich de monumentale trap en het voorplein. Hier worden openluchtfilms en gratis optredens gehouden.
Darling Harbour
Darling Harbour was vroeger de handels-haven waar in het verleden pakhuizen en scheepswerven gevestigd waren. De functie als handelshaven en de opslag van zeevracht raakte Darling Harbour in de loop van tientallen jaren kwijt, maar voordat alles in verval raakte speelde men hier handig op in en moderniseerde het hele gebied. Nu zijn er winkels, restaurants, Sydney's Nationaal Maritiem Museum, het Powerhouse Museum en een fantastisch zeeaquarium gevestigd. Het zeeaquarium geeft een kijk op het Australische oceaanleven en is het Great Barrier Reef nagebootst. Er lopen een aantal doorzichtige onderwatergangen doorheen waarbij u het gevoel van een diepzeeduiker krijgt.
Art Gallery of New South Wales
De Art Gallery of New South Wales - gelegen in The Domain - is hét kunstmuseum van Sydney en New South Wales en tevens één van de meest culturele instellingen van heel Australië. Naast de vele bijzondere collecties uit Australië, Europa en Azië, zijn er bijna veertig tentoonstellingen. Ook worden hier verschillende prijzen zoals: de Archibaldprijs, de Wynneprijs en de Sulmanprijs uitgereikt. Het museum biedt veel verschillende tentoonstellingen van kunstenaars uit de hele wereld, zoals Europa, Azië en natuurlijk Australië zelf. Ook vindt u hier een afdeling met Aboriginal kunst, waaronder houtsnijwerken en schilderkunst.
Sydney Harbour Bridge
De Sydney Harbour Bridge werd voor het eerst voor het publiek en verkeer geopend door New South Wales' Premier Jack Lang op 19 maart 1932. In totaal is er 6 jaar aan gewerkt. De brug werd niet alleen gebouwd om de noordelijke regio van de stad toegankelijker te maken, maar was ook een werkverschaffings-project.
De brug is van staal gemaakt en bestaat uit zes miljoen (met de hand geslagen) klinknagels. Sterke kabels moeten voorkomen dat de brug door de hete zon uitzet. Het is de breedste brug van de wereld (niet de langste boogbrug, dat is de Lupubrug in Shanghai, China) en het brugdek biedt plaats aan acht rijstroken voor autoverkeer (waarvan een busstrook), twee treinsporen, een fietspad en een voetpad. Sydney Harbour bridge is 1149 meter in lengte en heeft een boogspan van 503 meter. De top van de boog is 134 meter boven zeeniveau.
Na de Tweede Wereldoorlog emigreerden veel mensen uit Europa naar Australië. Het eerste dat ze zagen als ze in Sydney aan kwamen was de aanblik van deze enorme brug. In die tijd kostte het een auto 6 pence om erover heen te rijden. Een paard met ruiter kostte het 3 pence. Tegenwoordig wordt er alleen een retourkaartje afgegeven. Dat kost ongeveer drie Australische dollars (ruiters zijn niet meer toegestaan). Voor wandelaars en fietsers is de overgang gratis.
Bridge Climb
De ultieme toeristische ervaring van Sydney is een wandeling over de Sydney Harbour Bridge, de Sydney Bridge climb, een beklimming/wandeling over de boog van de brug. Dit avontuur duurt ongeveer 3,5 uur. Eenmaal boven (na zo'n 200 treden) kan men ver in de omtrek van Sydney rondkijken. Vanwege de risico's en de zwaarte van de klim moet men aan de nodige gezond-heidseisen en conditionele eisen voldoen. Veiligheidstraining en een veiligheidspak/harnas zijn een onderdeel van de expeditie.
Sydney Tower (Centrepoint)
Sydney Tower (beter bekend als "Centrepoint Tower" of de "AMP Tower") is de hoogste constructie in Sydney en de rest van Australië. Tevens is het de op één na hoogste constructie van het zuidelijk halfrond (de hoogste is de Sky Tower in Nieuw-Zeeland). De toren steekt 305 meter boven het centrum van Sydney uit. De uitkijkgalerij (250 meter hoog) is open voor het publiek. In 1970 werd begonnen met de bouw van het kantoorgebouw en de bouw van de toren begon in 1974. Het publiek kreeg in 1981 voor het eerst toegang tot de toren.
De ingang is op Market Street 100, tussen Pitt en Castlereagh Street, te bereiken vanaf het "Pitt Street warenhuis" en staat boven Centrepoint (een groot kantoor- en winkelcomplex). Vandaar dat de toren vaak "Centrepoint Tower" genoemd wordt. Met de (goudkleurige) liften kan het publiek ook naar de top van de toren dat een restaurant heeft. De tafeltjes zijn naast het raam geplaatst (de hele verdieping heeft in de rondte een groot raam) op een plateau. Dit draait langzaam rond, zodat de gasten kun-nen genieten van het schitterende uitzicht over Sydney. Sydney Opera House, Sydney Harbour Bridge en The Rocks zijn zicht-baar vanuit dit restaurant. Vooral in de avond is het uitzicht magnifiek.
Powerhouse Museum
Het Powerhouse Museum is het grootste museum van het land. Alles draait er rond wetenschap en design. Het museum is gevestigd in een krachtcentrale uit 1900, het Ultimo Power Station. De collectie is opgedeeld in vier niveaus: stoommachines, lucht- en ruimtevaart, toegepaste kunst en design en sociale geschiedenis van Australië. In dit museum kunt u uren ronddwalen. U kunt er bijvoorbeeld Locomotive No.1, de eerste Australische trein, bewonderen. Of wat vindt u van Little Wheels, een expositie waar zo'n 1600 matchbox te zien zijn? In de Transport Hall ziet u zelfs satellieten en maanlanders. De permanente tentoonstellingen zijn veelal interactief, voor kinderen is dit museum dus ook een echte aanrader.
Royal Botanic Gardens
The Royal Botanic Gardens liggen vlak bij het Sydney Opera House. Het gebied ligt tussen de haven en het centrale zakengebied in en bestaat uit tientallen verschillende tuinen (met meer dan een miljoen exem-plaren bomen, struiken, planten, enzovoorts). De lager gelegen tuinen worden vaak gebruikt voor lunchtijd en om in te joggen. Elke ochtend is hier ook een grote groep mensen bezig met Tai chi. Deze tuinen zijn ook vanuit een treintje te bekijken en de entree is gratis.
De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten. Tevens is de botanische tuin aangesloten bij de Council on Botanical and Horticultural Libraries (CBHL); een internationale organisatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling, het onderhouden en het gebruik van bibliotheken met botanische literatuur.
Bondi Beach
Bondi Beach (uitspraak:"Bond-eye" met een lange i aan het eind) is een beroemd strand in Sydney, Australië. Hoewel Bondi Beach geen groot strand is, is het bekend geworden als startpunt van de Australische strand- en surfcultuur. Het is een klassiek stadsstrand met een aardige golfslag. Vele toeristen hebben Bondi Beach in de loop van de jaren bezocht en tijdens de kerstvakantie bezoeken veel Britse maar ook Nederlandse toeristen het strand om daar hun vakantie te vieren. Ook is Bondi Beach bekend van de TV-serie Bondi Rescue, deze serie volgt de strandwachten van Bondi terwijl zij hun werk uitvoeren.
Vanaf Bondi Beach kan men naar andere stranden wandelen via paden langs de kust richting Bronte Beach. In november is langs deze route ieder jaar (gratis) de 'Sculpture by the Sea' expositie te zien. Een van de meest bijzondere (internationale) exposities van kunst in de buitenlucht. Veel van de kunst werken die te zien zijn, worden speciaal voor deze expositie en voor hun locatie in de expositie, vervaardigd.
Manly
Manly is een buitenwijk van Sydney in New South Wales, Australië, gesitueerd aan het zuideinde van het Northern Beaches gebied van Sydney. Sommige wijken zoals Balgowlah overlappen met het Warringah Council gebied in het noorden. Manly staat bekend om zijn mooie stranden en is een toeristen trekpeleister. Manly heeft zowel oceaan stranden als haven stranden. Kapitein Arthur Phillip gaf Manly zijn naam naar aanleiding van zijn eerste indruk van de Australische Aboriginals. Die kwamen hem door het water tegemoet toen hij in Australië arriveerde.
Er is een regelmatige veerdienst vanaf Manly Wharf naar Circular Quay, het stads centrum van Sydney. Met de normale veerdienst kost het 30 minuten om in het centrum van Sydney te komen, terwijl de JetCat er 15 minuten over doet. Er gaan bussen van en naar de stad en andere buitenwijken. Hoge flats en dure appartementen zijn langs de kustlijn gebouwd. Een mooi gezicht vanaf de veerboot. Manly heeft een eigen bestuur.
Taronga Zoo
Taronga Zoo is de grootste dierentuin van Sydney, voorstad Mosman. Het ligt ten noorden van de haven en is het best bereikbaar per veerpont. Vanuit de dierentuin kunt u de skyline van Sydney goed zien (vooral vanuit de kabelbaan). Taronga Zoo opende zijn deuren voor het eerst op 7 oktober 1916. De meeste dieren werden uit het verouderde "Moore Park" overgebracht naar Taronga Zoo: 228 zoogdieren, 552 vogels en 64 reptielen. Ze werden per schepen en platte aken vervoerd. Het giraffenhuis was klaar in 1923, het aquarium in 1927, Berg Tahr in 1932 en de tijgerkuilen in 1939. Onder leiding van Edward Hallstrom werden tussen de veertiger en zestiger jaren nieuwe onderkomens gebouwd voor onder andere koala's, apen, gorilla's en leeuwen. Tegenwoordig wordt er in de dierentuin ook onderzoek verricht, dieren geconserveerd en les gegeven. Er is ook een speciaal educatiecentrum. Verder is er een vogelbekdier onder-komen en er is een regenwoud nagemaakt waar wande-lingen gemaakt kunnen worden.