Stopover Singapore
Singapore is de thuishaven van Singapore Airlines. Ook op het routenet van Qantas en op bepaalde rond-de-wereld tickets kunt u een stopover maken in Singapore. De stadstaat Singapore heeft een strategische ligging, aan de zuidpunt van het Maleisisch schiereiland. De moderne bruisende metropool heeft 3 miljoen inwoners.
Singapore is een shoppingparadijs, langs Orchard street liggen een groot aantal ultra moderne winkelcentra en warenhuizen. Uiteraard kunt u ook op diverse plekken in de stad oosterse en koloniale architectuur bewonderen.
Chinatown telt tal van gezellige restaurantjes, winkeltjes en een nachtmarkt. Ga voor de "afternoon tea" eens langs in het statige Raffles hotel. Voor als u rust en ontspanning zoekt gaat u het beste naar Sentosa Island, een recreatiepark met stranden, zwemlagunes, restaurants en tempels. U kunt ook een dag naar Indonesië (Bintang) of Maleisië (Johor Bahru of Malacca) gaan. Er is dus genoeg te doen voor een stopover van een aantal dagen.
Singapore International Airport (Changi Airport)
Changi International Airport is een moderne luchthaven die op 20km ten oosten van het centrum van Singapore ligt. Changi is de thuisbasis van Singapore Airlines. De luchthaven is door middel van de Metro (MRT) met het stadscentrum verbonden. Het MRT (Mass Rapid Transit) station bevindt zich in Terminal 2. Er zijn ook shuttlebussen naar de hotels. Ga naar Changi Airport voor meer uitgebreide informatie over de Internationale luchthaven van Singapore.
Kerngegevens van Singapore
- Officiële naam: Republiek Singapore
- Oppervlakte: 683 km²
- Hoofdstad: Singapore
- Inwoneraantal: 5.312.400 inwoners (2012)
- Regeringsvorm: Republiek
- Hoogste punt: 164 m (Bukit Timah)
- Afstand (Amsterdam – Singapore): 10.492 km
- Vliegduur: circa 11 uur en 30 minuten
Het weer in Singapore
Of u nu van plan bent om een stedentrip te maken of te genieten van een strandvakantie: op reis wilt u goed weer. Daarom is het handig om vooraf het actuele vooruitzicht voor Singapore te bekijken zodat je voorbereid bent op de weersomstandigheden. Wilt u weten wat het klimaat en de weersverwachting is op Singapore? Hieronder vind je de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand, zodat u weet of regen of zonneschijn moet verwachten. Zo weet u waar u rekening mee moet houden en vermijdt u de regentijd.
Beste reistijd voor Singapore
Singapore heeft een tropisch klimaat. In Singapore is het vaak warm met een hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar bij 30°C en een hotelkamer met airconditioning is dus onontbeerlijk. De meeste regen valt van november tot februari; het valt dan in dramatische plotselinge stortregens in plaats van motregens die de hele dag aanhouden. Binnen wordt de airconditioning vaak hoog gezet, dus het is een goed idee om kleding met lange mouw mee te nemen.
Feestdagen in Singapore
Op het Singapore gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):
- 3 & 4Feb: Chinese New Year
- 2 Mei: Dag van de Arbeid
- 17 Mei: Vesakdag (geboortedag van Boeddha)
- 9 Aug: Nationale feestdag
- 30 Aug: Hari Raya Puasa (einde van de ramadan)
- 26 Okt: Deepavali (lichtfeest)
- 7 Nov: Hari Raya Haji (offerfeest)
Chinees Nieuwjaar in Singapore
Chinees Nieuwjaar (Lunar Nieuwjaar is een betere benaming) is de belangrijkste nationale feestperiode in Singapore. Het is de enige tijd van het jaar dat vrijwel alle winkels gesloten zijn. Dat is een hele opoffering voor Chinese winkeleigenaren; kunt u nagaan hoe belangrijk de jaarwisseling voor de Chinezen is. Aangezien ruim 70% van de bevolking van Chinese afkomst is, kunt u wel stellen dat eigenlijk zo goed als het hele land enkele dagen stilvalt. Hoewel het Chinese Nieuwjaar enkele weken duurt; komt het land na de eerste paar dagen weer langzaam op gang.
In Singapore is iedereen de eerste twee dagen van Chinees Nieuwjaar vrij. Valt een van deze twee dagen op een zondag, dan is men drie dagen vrij. Tijdens deze dagen bezoekt men familie en vrienden, en bidt men in een van de tempels. Er worden rode enveloppen met geld uitgedeeld aan kinderen en ongetrouwde jongeren (pas als u getrouwd bent 'moet' u zelf gaan geven); waarmee er toch weer mooi iets zakelijks kleeft aan het 'geluk' voor het nieuwe jaar. Men gelooft ook dat het nieuwe jaar nieuw geluk brengt; de kaarten worden tevens opnieuw geschud en er is sprake van een 'nieuwe ronde met nieuwe kansen'.
Vuurwerk speelt een belangrijke rol tijdens Chinees Nieuwjaar aangezien hiermee de kwade geesten en invloeden verjaagd worden. Helaas is de aankoop en het afsteken van vuurwerk in Singapore door burgers verboden. Wel worden er jaarlijks gecontroleerde vuurwerkshows tijdens het Chinees Nieuwjaar georganiseerd (door Tourism Singapore).
Singapore River Festival
Het Singapore River Festival is gestart in 2007 en biedt een leuk feest na zonsondergang langs de rivier voor een week in juni voor bezoekers en inwoners van alle leeftijden. Er is een grote verscheidenheid van gebeurtenissen en de meeste zijn gratis. Van Clarke Quay tot Raffles Place veranderd de stad in een nachtelijke bazaar van plezier.
Het Singapore River Festival biedt een breed scala aan activiteiten. Er is een romantische bumboat parade, spectaculaire luchtfoto shows, magische shows, diverse muziekfestivals en themafeesten, alles over het prachtige uitzicht op de rivier. Er zijn ook speciaal geprijsde cocktails, diner promoties en een eten en wijn festival.
Thaipusam Festival
Dit festival is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. Tijdens het Thaipusam Festival eren de Hindoestanen van Singapore de god van de deugd, jeugd en schoonheid, Subramaniam. Om hem te eren dragen de mannen grote stalen stellages op hun rug, versierd met bloemen. De stellages zijn echter aan de mannen bevestigd met vleeshaken, die hun huid en vlees doorboren.
Ze trekken hun last hevig bloedend door de straten, terwijl de toeschouwers zingen en dansen. Ze dragen de versieringen naar de tempel, waar ze de vleeshaken verwijderen. Het feest is nog niet voorbij: de mannen steken grote stalen pinnen door hun tong en wangen. Vreemd genoeg schijnt het ritueel geen littekens achter te laten, omdat de mannen al wekenlang op een speciaal dieet zijn.
Dragon Boat Festival in Singapore
Om het Dragon Boat Racing Festival van dichtbij mee te maken neemt u de taxi vanaf het centrum van de stad naar het Bedok Reservoir. Het is een prachtig mooie roeiwedstrijd met prachtig versierde boten. Het festival heeft een Chinese oorsprong. Een team bestaat uit 22 roeiers en diverse teams strijden tegen elkaar om de winst. Aan de zijkanten worden de teams door vele toeschouwers toegejuicht.
Formule 1
Het geluid van de racewagens klinkt pas sinds kort eenmaal per jaar door Singapore. Sinds 2008 komt het circus van de Formule 1 naar Singapore. Het bijzondere aan de race is dat hij in het donker gereden wordt. Het is de enige nachtrit van de Formule 1. De hele stad leeft naar het evenement toe. De kaartjes zijn maanden van tevoren uitverkocht en de hotels zitten vol. De sfeer in de stad is bijzonder, de Singaporezen zijn gek van Formule 1 en zijn er trots op dat hun stad een race mag organiseren.
Deepavali in Singapore
Deepavali is een groots festival onder de Indiase bevolking waarbij de overwinning van goed over kwaad wordt gevierd. In Singapore is een aanzienlijk deel van de bevolking van Indiase afkomst. Zij kwamen honderden jaren geleden al naar Zuidoost-Azie om te werken of vanwege handelsbetrekkingen. Net als de andere twee grote bevolkingsgroepen (Chinees en Maleisisch) hebben ook de Indiërs een grote stempel gedrukt op het huidige Singapore. Deepavali wordt meestal of in oktober of in november gevierd. Het wordt ook wel het 'Festival van het licht' genoemd wat duidelijk merkbaar is als je rond Deepavali door Little India loopt. Overal om je heen zie je prachtige verlichting en versiering. Little India is dan ook the place to be tijdens de Indiase festiviteiten.
Mid Autumn Festival in Singapore
Er bestaan veel legenden en tradities rondom het Mid Autumn festival in Singapore. Tales doorgegeven door generaties van Chinese kolonisten vertellen verhalen van een opstand tegen de Mongolen in de 14e eeuw, die werd gestart door de boodschap verborgen in Moon Cakes. Anderen geloven dat in deze tijd, wanneer de maan op zijn helderst en meest volledige, de Maan-Lieve-Vrouw verschijnt op haar mooist. Wat wel duidelijk is over de Mid Autumn Festival in Singapore is het is een tijd waarin gezinnen samen te komen, genieten van elkaar gezelschap, en stuur een afwijkende vorm lantaarn naar de hemel.
Christmas Light Up
Het is een vreemd gezicht, de miljoenen kerstlichtjes op Orchard Rd in Singapore. Terwijl het bloedheet is ziet u Kerstmannen op sleeën door de straten gaan. De shopping malls in Singapore pakken uit tijdens kerst. Samen creeren ze één van de grootste kerstversieringen ter wereld. Soms wordt er zelfs nepsneeuw gespoten, waardoor u met zon en dertig graden door de sneeuw loopt. Dat is een vreemde gewaarwording.
Geschiedenis in Singapore
Chinese handelaren voeren al sinds de 5e eeuw langs het huidige Singapore in de richting van India. Van deze vroegste tijden is verder zeer weinig bekend. Zeker is dat het niet de éérste grote overslaghaven in de regio was. In de 7e eeuw was Sjriwijaya, een boeddhistisch koninkrijk gevestigd in Palembang op Sumatra, de heerser over Straat van Malakka, een belangrijke handelsroute.
Singapore maakte vanaf de 8ste eeuw deel uit van het Sjriwijaya-rijk en was op dat moment nog niet meer dan een handelspost. In de 10e eeuw heerste dit rijk ook over het Maleis schiereiland. Door overvallen van rivaliserende koninkrijken en de komst van de islam verloor Sjriwijaya in de 13e eeuw de controle over het gebied. Het sultanaat Malakka nam de macht al snel over en Singapore ontwikkelde zich in de 13de en 14de eeuw tot een welvarend handelscentrum tot het in 1377 verwoest werd door Javanen en de bewoners uitweken naar Malakka. Het eiland behoorde daarna als indirect bestuurd gebied tot het Madjapahit-rijk.
Overheersing door Portugezen, Britten en Hollanders
Gewapend met kruis en kanon veroverden de Portugezen in 1511 Malakka en probeerden de islamitische invloeden te weren en de handelshegemonie over te nemen. Malakka viel al snel en de moslimhandelaren vertrokken. Ondertussen stichtten de Hollanders Batavia (is nu Jakarta) op Indonesië en namen uiteindelijk in 1641 Malakka over van de Portugezen.
Eind 18e eeuw oriënteerden de Britten zich in deze regio. Ze zochten een haven om hun handelsroutes te kunnen beschermen die tussen China, Malaya en India liepen. Oorlog in Europa leidde ertoe dat de Fransen Holland bezetten in 1795. De Britten, zelf ook in oorlog met Frankrijk, maakten van de gelegenheid gebruik om de Hollandse bezittingen in Zuidoost-Azië over te nemen, inclusief Malakka. Na de Napoleontische oorlogen gaven de Britten de bezittingen van de Hollanders weer terug. Veel Britten waren het daar echter niet mee eens en zagen de verdere expansie van het Britse Rijk in Zuidoost-Azië verloren gaan.
Raffles
Een van die Britten was Thomas Stamford Raffles, op dat moment luitenant-gouverneur van Java. Hij vroeg dan ook toestemming om een handelspost te mogen opzetten om de Britse handelsroutes in deze regio veilig te stellen. Hij koos aanvankelijk voor het eiland Riau, maar de Hollanders waren hem te vlug af. Raffles begon daarna onderhandelingen met de sultan van Johor, de plaatselijke machthebber.
Toen Raffles in 1819 op Singapore aankwam, was het rijk van Johor sterk verdeeld na het overlijden van de oude sultan. Diens jongste zoon greep de macht terwijl zijn oudste zoon, Hoessein, op dat moment elders verbleef. De Hollanders sloten een overeenkomst met de jongere broer terwijl Raffles de oudere broer steunde. Raffles riep hem zelfs uit tot sultan met als residentie Singapore. Hij tekende ook een overeenkomst met de opperrechter van Singapore (temenggong) en schonk hem een landgoed aan de rivier de Singapore. Bovendien gaf hij hun jaarlijks nog wat geld en verzekerde zich zo van de steun van deze machtige personen. In 1824 bij het Sumatra-traktaat kocht hij ze uit en werd Singapore een onderdeel van de Britse “East India Company”. De Hollanders waren hier niet erg van onder de indruk en deden verder waar ze zin in hadden.
Singapore definitief in Britse handen
Toch sloten ze al in 1824 een verdrag met de Britten waarin ze de invloedssferen in Azië onderling verdeelden. Singapore werd aldus aan de Britten toegewezen. In 1826 werd Singapore samen met Malakka en Penang, twee andere Britse bezittingen (settlements) op het schiereiland van Maleisië, onder één bestuur geplaatst en werden de “Straits settlements” genoemd. Kolonel William Farquhar werd door Raffles aangesteld als resident die echter vervolgens niet voldeed aan zijn taak. Drie jaar na Farquhar nam Raffles de leiding over op Singapore. Raffles visioen was om Singapore de grote opvolger te laten worden van de overslaghavens ten tijde van het Sjriwijaya-rijk.
Vrijhandel, het aantrekken van kolonisten, de natuurlijke voordelen van de haven en vooral de grote toevloed van Chinezen waren de factoren die het vissersdorpje nog in de 19de eeuw deden uitgroeien tot een grote stad. De plannen met Singapore hielden ook in dat de aanwezige bevolkingsgroepen min of meer gescheiden van elkaar bestuurd werden en ieder een eigen stuk van het eiland kregen. Zo kregen de Europeanen land ten noordoosten van de regeringsgebouwen; Chinezen overheersten aan de mond van de Singapore rivier; de Indiërs werden geconcentreerd rond Kampong Kapor en Serangoon road; de omgeving van de Arab Street was voor Gujarati en andere moslimkooplieden; Tamil-moslims handelaren hadden hun winkeltjes rond de Market Street Area; de Maleise bevolking leefde in het moerassige noorden van de stad.
Door het grote aantal Chinezen was Raffles gedwongen om met hen samen te werken. De Chinezen waren georganiseerd in zogenaamde “kongsi”, clans van rituele broederschappen, triades en geheime genootschappen. Deze kongsi’s werden steeds belangrijker in de ontwikkeling van Singapore in de negentiende eeuw, met name de handel in peper, tin en rubber groeide enorm. De grootste winstmaker was echter de handel in opium die van India naar China getransporteerd werd. De opbrengsten uit deze handel, maar ook van de eigen opiumboerderijen bedroegen tot in de twintigste eeuw de helft van alle inkomsten.
Singapore kroonkolonie van Groot-Brittannië
Op 1 april 1867 werden de Straits Settlements een kroonkolonie van de Britten onder jurisdictie van de “Colonial Office” in Londen. Door de opkomst van het stoomschip en de opening van het Suez-kanaal in 1869 werd Singapore nóg belangrijker voor de schepen uit Europa die naar Oost-Azië voeren. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw werd Singapore het belangrijkste centrum van de rubberhandel. Voor het einde van de negentiende eeuw steeg de welvaart naar ongekende hoogte en de handel verachtvoudigde tussen 1873 en 1913. De welvaart trok natuurlijk ook veel immigranten aan, met name Chinezen. In 1860 bedroeg het aantal Chinezen 61,9% van de bevolking, Indiërs 16,5%, Maleisiërs 13,5% en Europeanen 8,5%. Vrede en voorspoed eindigden abrupt toen de Japanners op 8 december 1941 de stad bombardeerden. Singapore werd op 15 februari 1942 bezet door de Japanners, die het eiland Sjonan noemden en de stad Sjonanto. Deze bezetting zou drieënhalf jaar duren. Britse troepen keerden in september 1945 weer terug en Singapore kwam onder Brits militair bestuur. Deze periode van militair bestuur duurde tot maart 1946. Tegelijkertijd werd het Straits Settlement opgeheven, maar de op China georiënteerde bevolking, die zich ook tegen de Japanners had verzet, bleef nog lang onrustig. Op 1 april 1946 werd Singapore een kroonkolonie en Penang en Malakka werden onderdeel van de Maleise Unie in 1946 en van de Federatie Maleisië in 1948.
Het naoorlogse Singapore was anders dan het vooroorlogse Singapore. De bevolking, met name de handelaren en kooplieden, drong aan op een stem in de regering. In juli 1947 kwam men aan deze wens tegemoet door het toestaan van verkiezingen voor zes leden van de Wetgevend College. Op 20 maart 1948 vonden de eerste verkiezingen in Singapore plaats. In juni 1948 werd de noodtoestand uitgeroepen omdat de Communistische Partij van Malaya dreigde om Singapore met geweld in te nemen. Deze noodtoestand zou twaalf jaar duren. Tegen het einde van 1953 benoemde de Britse regering een commissie onder leiding van Sir George Rendel die de constitutionele positie van Singapore moest onderzoeken en aanbevelingen doen voor veranderingen. De voorstellen van Rendel werden door de regering geaccepteerd en dienden als basis voor een nieuwe grondwet die Singapore een grotere mate van zelfstandigheid zou geven.
De verkiezingen van 1955 waren de eerste politíeke verkiezingen die in Singapore gehouden werden. David Marshall werd op 6 april 1955 de eerste “chief-minister”. Marshall trad op 6 juni 1956 af na het afbreken van de onderhandelingen in Londen over volledig intern zelfbestuur. Lim Yew Hock, Marshall’s plaatsvervanger en Minister van Arbeid, volgde Marshall op als minister-president. De door Lim Yew Hock aangevoerde missie in maart 1957 had meer succes.
Op 28 mei 1958 werd de “Constitutional Agreement” in Londen ondertekend en in 1959 werd zelfbestuur bereikt. In mei 1959 werden er voor het eerst volledige algemene verkiezingen gehouden (51 leden). Op 3 juni 1959 werd de nieuwe grondwet in werking gesteld, Singapore’s zelfbestuur uitgeroepen en werd Sir William Goode het eerste staatshoofd. De eerste regering werd op 5 juni ingezworen met Lee Kuan Yew als Singapore’s eerste minister-president. De coalitie in het parlement van de gematigde People’s Action Party en de Communistische Partij werkte vrij moeizaam samen. De PAP wilde volledige onafhankelijkheid voor Singapore als onderdeel van een non-communistisch Maleisië; de communisten streefden naar een puur communistische staat. De spanningen tussen beide partijen leidden in 1961 tot een breuk tussen de twee partijen. Een andere grote partij in deze strijd waren de Maleiers die akkoord gingen met het samengaan in een federatie met Malaya. De Britten zouden dan de controle houden over buitenlandse zaken, defensie en binnenlandse veiligheid.
Op 27 mei 1961 stelde de Maleise minister-president Rahman voor om de politieke en economische samenwerking tussen Maleisië, Singapore, Sarawak, Noord-Borneo en Brunei te verstevigen. Men wilde dan een gezamenlijk beleid ten aanzien van defensie, buitenlandse zaken en binnenlandse veiligheid. Zaken als onderwijs en arbeid bleven de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke partners. Een op 1 september 1962 in Singapore gehouden referendum toonde aan dat de overgrote meerderheid van de bevolking vóór de plannen was. De Federatie Maleisië werd gesticht op 16 september 1963, behalve Brunei dat zich terugtrok. Indonesië en de Filippijnen waren fel tegen deze fusie. Daar de staatsregering van Singapore en de federale regering van Maleisië moeilijk met elkaar overweg konden, werd Singapore op 9 augustus 1965 uit de federatie gestoten. Op 21 september werd Singapore toegelaten tot de Verenigde Naties.
Singapore onafhankelijk
Op 12 december 1965 werd de republiek Singapore uitgeroepen met als eerste president Yusof bin Ishak. Er werd meteen een zeer uitgebreid industrieel plan opgesteld en er werden vele industrieterreinen nieuw gebouwd of uitgebreid. Er werden ook enkele wetten aangenomen, allemaal erop gericht om de ontwikkeling van de economie vrij baan te geven.
In 1971 trokken de laatste Britse troepen zich terug uit Singapore. Singapore ging de jaren zeventig van de 20e eeuw in als een politiek stabiele staat met een zeer hoge economische groei. Het parlement bestond al die tijd in feite maar uit één partij. Bi alle verkiezingen tot nu toe behaalde de PAP onder leiding van de Lee Kuan Kew de overgrote meerderheid of soms zelfs alle zetels! Lee Kuan Yoe voerde een straf binnenlands beleid. De vakbeweging werd monddood gemaakt en politieke tegenstanders werden, vaak onder beschuldiging van communistische sympathieën, gevangengezet of uitgewezen.
In 1990 nam Goh Chok Tong het van Lee Kuan Kew over en werd daarmee pas de tweede minister-president sinds 1959. Het werd echter snel duidelijk dat de oud-premier als 'senior-minister' nog een belangrijke rol achter de schermen bleef spelen. In 1997 won de PAP opnieuw de verkiezingen met 81 van de 83 zetels! Op 28 augustus werden de eerste vrije presidentsverkiezingen gehouden. De eerste democratisch gekozen president van Singapore werd Ong Teng Cheong die echter in februari 2002 aan longkanker overleed.
De regerende Volks Actie Partij (PAP) won in 2006 de parlementsverkiezingen. De partij kreeg 82 van de 84 gekozen zetels, waarvan 37 bij gebrek aan een tegenkandidaat. De overige twee zetels gingen naar de Arbeiderspartij. Het waren de eerste verkiezingen sinds Lee Hsien Loong in 2004 Goh Chok Tong opvolgde als premier. In 2008 en begin 2009 krijgt Singapore te maken met een recessie. In juli 2009 zijn er tekenen van herstel.
Staatsinrichting
Singapore is een parlementaire republiek met als staatshoofd een door het volk gekozen president. De president wordt gekozen voor een periode van zes jaar. Het is een machtig man, want hij kan o.a. begrotingen van de regering afkeuren en topambtenaren benoemen. De raad van presidentiële adviseurs is aangesteld voor het geven adviezen en aanbevelingen aan de president. De presidentiële raad bestaat uit 21 leden, die erop toezien dat bij de wetgeving niet gediscrimineerd wordt tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
Het kabinet wordt geleid door de minister-president, die door de president wordt gekozen uit de leden van het parlement. Ministers worden benoemd door de president op advies van de minister-president en worden ook geselecteerd uit de leden van het parlement.
Het parlement bestaat uit één kamer van 83 leden die om de vijf jaar via het districtenstelselkiessysteem gekozen worden. Alle minderheidsgroeperingen moeten vertegenwoordigd zijn in het parlement. Er zijn ook nog zes benoemde leden die worden geacht onafhankelijk hun visie op de problemen en vraagstukken van het land te geven. Zij worden benoemd door de president voor een periode van twee jaar. Iedereen van 21 jaar en ouder is verplicht om te gaan stemmen.
Ecologie van Singapore
Singapore was vroeger helemaal bedekt met tropisch regenwoud en was zeer moerassig. Daar is nu weinig meer van over. Tegenwoordig komt het regenwoud alleen nog voor in een reservaat als Bukit Timah Nature Reserve. In totaal heeft Singapore nog ca. 300 ha regenwoud. De rest van de bossen, ca. 1800 ha, is aangeplant. Het tropisch regenwoud bestaat vooral uit tropisch hardhoutbomen als seraya en merantis die wel tot 40 meter hoog kunnen worden. Op deze bomen groeien veel andere planten (epifieten) zoals de hertshoornvaren. Singapore heeft met name in het noorden nog ca. 500 ha mangrovebossen.
Langs de kust in de zandgebieden groeien verschillende soorten grassen, cypergras en slingerplanten. In het binnenland groeien kokospalmen, casuarina's, pandanus, pong pong en de geelbloemige hibiscus. In de stedelijke gebieden groeien ca. 200 planten, waarvan er maar ongeveer 20% inheems is. De vegetatie in parken, tuinen en langs de weg is meestal niet inheems. Zo komt de frangipani van Mexico, de caesalpinia uit West-Indië en de lantana en de bougainvillea uit Zuid-Amerika. Langs de wegen vinden we verder o.a. angsana en jambulaut. In Singapore vinden we ook veel waterplanten zoals waterpest en blaasjeskruid.
De meeste dieren die nu in Singapore voorkomen zijn in feite "verplicht" om in de bossen te leven die nog over zijn. Gewervelde dieren die hoog in de bomen leven zijn o.a. de vliegende lemuur, twee eekhoornsoorten, de langstaartmakaak, en de vliegende hagedis. Op de grond en tussen het struikgewas leven o.a. spitsmuizen, ratten, slangen en drie soorten kikkers. Singapore telt verschillende vleermuissoorten zoals de fruitvleermuis, de hoefijzerneusvleermuis, de Maleise vliegende vos en de Maleise valse vampier. Het kleine muishert en de geschubde miereneter zijn zelden te zien.
In Singapore komen ongeveer 335 soorten vogels voor, waarvan 215 inheemse; de rest zijn overwinteraars. Van de 215 inheemse soorten komen er honderd vrij algemeen voor en worden er 52 met uitsterven bedreigd. In 1995 werden nog 9 soorten vogels gesignaleerd die men eerder nog nooit gezien had. De meest voorkomende overwinteraars zijn de gouden Pacific-plevier, en de paarse spreeuw. De meest voorkomende inheemse vogels zijn de Javaanse myna en het visdiefje. Heel af en toe zijn de bedreigde Chinese zilverreiger en de bonte neushoornvogel te zien.
Het leven in de beekjes, vijvers en waterreservoirs wordt beheerst door kikkervisjes, steurgarnalen, waterwantsen en waterjuffers. In de mangrovemoerassen en ander brak water leven mosselen, eendenmossels, slakken, krabben en kreeften. Wat verder de zee op vinden we een zeer kleurrijke onderwaterwereld met zeeëgels, koraal, anemonen, clownvissen, af en toe giftige schorpioenvissen en steenvissen. Op de riffen voor de kust van Singapore komen 150 soorten koraal voor.
Geologie van Singapore
De stadstaat Singapore bestaat uit het belangrijkste eiland Singapore Island (541 km2) en 58 andere eilandjes, waarvan ongeveer de helft bewoond is. Andere belangrijke eilanden zijn Pulau Tekong (24 km2), Pulau Ubin (10 km2) en Sentosa (3,5 km2).
Singapore ligt 137 km ten noorden van de evenaar aan de Straat van Malacca. Ten noorden van Singapore liggen Thailand en het Maleisisch schiereiland. Brunei en de Maleisische provincies Sabah en Sarawak liggen ten oosten van Singapore. Ten zuiden van Singapore liggen vele eilanden van de Indonesische archipel en eilanden van de Filippijnen liggen ten noordoosten van Singapore. Singapore wordt van het Maleisisch schiereiland gescheiden door de Straat Johor, en van Indonesië door de Straat Singapore.
Op het centrale deel van Singapore Island vinden we de meeste bossen en open ruimtes. Het westelijke deel is een uit afzettingsgesteente bestaand gebied met heuvels en valleien. Het zuidoosten is vlak en zanderig. Het hoogste punt van Singapore is de Bukit Timah (162 meter).
De helft van Singapore Island is bebouwd met huizen, flats, wolkenkrabbers en kantoorgebouwen. Nog steeds ontstaan er grote stukken land door het aanleggen van dammen en het droogleggen van moerassen. Veertig procent van het land bestaat uit parken, plantages, militair gebied en waterreservoirs. Vier procent van Singapore is bedekt met bossen.
Vanuit het binnenland stromen er verschillende riviertjes naar de kust. De Seletar is de langste met 15 km! De belangrijkste rivier is de Singapore River waar het hart van de stad omheen gebouwd is.
Singapore is met het schiereiland van Maleisië verbonden door twee snelwegen: in het noorden de één-kilometer-lange verhoogde 'causeway', en in het westen door de 'second link'.
Bevolking van Singapore
Singapore telde in juli 2000 4.151.264 inwoners. Gemiddeld wonen er ongeveer 6426 mensen per km2 en Singapore is daarmee een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Bijna 40% van de totale bevolking is jonger dan 20 jaar. In 2000 groeide de bevolking met 3,54% (Nederland: 0,57%). De Singaporees wordt gemiddeld 80,05 jaar oud.
De Chinezen vormen met ongeveer 78% de grootste bevolkingsgroep. In de 19e en 20e eeuw kwamen er vele Chinese immigranten op zoek naar werk en een beter leven. De Chinese migranten kwamen voornamelijk uit de zuidelijke provincies van China. Ze hadden al snel eigen leefgebieden in Singapore en dialectlijnen lopen nog door het oude gedeelte van de stad.
Maleiers maken ongeveer 14% van de bevolking uit. De Maleiers zijn de oorspronkelijke inwoners van Singapore. Ze emigreerden vanaf het Maleise schiereiland en vanuit Indonesië naar Singapore. De meerderheid van de Maleiers leeft in hoogbouwdistricten als Geylang, maar ook nog op het weinige overgebleven platteland van Singapore en op de noordelijke eilanden. Ze leven daar in enkele typisch Maleise kampongs.
Indiërs maken ongeveer 7% van de bevolking uit. Zij kwamen in het midden van de 19e eeuw aan op Singapore en waren op weg naar Malaya om daar te gaan werken op de plantages. De meeste reisden inderdaad door naar Malaya, een klein gedeelte bleef achter in Singapore. Ongeveer 60% van de Indische bevolking zijn Tamils en ongeveer 20% komt uit Kerala in Zuid-India. De rest zijn o.a. Bengalezen, Punjabis en Kashmiri. Ca. 3,5% van de bevolking (ca. 150.000 mensen) bestaat uit Europeanen, Amerikanen, Australiërs, Japanners en Arabieren.
Taal van Singapore
De officiële talen van Singapore zijn het Maleis, het (Mandarijn) Chinees, het Tamil en het Engels. Het Maleis is de nationale taal en het Engels is de taal van het bestuurlijk apparaat. Het Mandarijn Chinees wordt steeds meer gebruikt in plaats van Chinese dialecten als Hokkien, Teochew, Kantonees, Hakka, Hainanees en Foochow. Naast het Tamil worden er door Indiërs nog talen gesproken als Punjabi, Telegu, Hindi en Bengaals. De door de regering geleidde campagne om het Mandarijn Chinees te bevorderen heeft succes gehad.
Na de onafhankelijkheid propageerde de regering tweetalig onderwijs voor wat betreft de oosterse talen. Het gebruik van het Engels liep sterk achteruit. Al snel kwam men hierop terug, want het Engels werd de taal van de handel en het bestuur die in feite alle bevolkingsgroepen bij elkaar hield. In 1987 werd het een officiële instructietaal op de scholen. Alle kinderen krijgen nu naast het Engels ook les in hun moedertaal. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat die bevolkingsgroepen het contact met hun tradities niet verliezen.
Ondanks de nadruk die gelegd wordt op het leren van de officiële talen is er in de loop der tijden toch een soort algemeen dialect ontstaan, het "Singlish". Het lijkt wat op het Engels maar herbergt ook veel taalkundige elementen van het Chinees, Tamil en Maleis. Verder worden zinsdelen afgekort, woorden verwisseld en ritme en klemtoon zijn zeer opmerkelijk.
Changi Airport
Changi International Airport is een moderne luchthaven die op 20km ten oosten van het centrum van Singapore ligt. Changi is de thuisbasis van Singapore Airlines. De luchthaven is door middel van de Metro (MRT) met het stadscentrum verbonden. Het MRT (Mass Rapid Transit) station bevindt zich in Terminal 2. Er zijn ook shuttlebussen naar de hotels. De stijlvolle en bekroonde Changi Airport is een belangrijke hub van Zuidoost-Azië en is al vele malen uitgeroepen tot de beste luchthaven ter wereld. De hightech luchthaven verwerkt jaarlijks meer dan 60 miljoen passagiers, en per taxi duurt de reis naar het 20 km naar het zuidwesten gelegen centrum van Singapore slechts 20 minuten.
Vervoer tussen de terminals
De reistijd met de Skytrain tussen terminal 1, 2 en 3 duurt één tot vier minuten en de trein rijdt om de paar minuten. Rolpaden zijn aanwezig in het vertrek-/transitgebied. Een gratis shuttlebusdienst verbindt de budgetterminal met terminal 2.
Terminal 1
Langeafstandsvluchten naar Europa, de VS en Australië vertrekken vanuit terminal 1, evenals een aantal nabijgelegen Aziatische bestemmingen. Het incheckgebied voor terminal 1 is op de eerste verdieping van het terminalgebouw.
Terminal 2
Langeafstandsvluchten naar Europa, de VS en Australië en kortere vluchten naar andere Aziatische bestemmingen vertrekken vanuit terminal 2. U vindt de incheckbalies voor terminal 2 op de eerste verdieping van het terminalgebouw.
Terminal 3
Terminal 3 is bestemd voor vluchten naar Europa, de VS en Australië alsmede een aantal vluchten naar Noord-Aziatische bestemmingen. De incheckbalies zijn op niveau 2 van de vertrekhal.
Budgetterminal
Budgetmaatschappijen vertrekken vanuit de budgetterminal. De incheckbalies voor de budgetterminal bevinden zich in de vertrekhal.
Vervoer naar de stad
Er zijn diverse mogelijkheden om te reizen tussen de Changi Airport en de stad, zoals de trein, bus en taxi.
Taxi's met meters staan 24 uur per dag klaar bij de standplaatsen voor de aankomsthallen. Houd rekening met toeslagen voor tolgelden op grote snelwegen en voor bagage die in de kofferbak wordt vervoerd. De rit naar de stad duurt 20 tot 30 minuten, maar langer tijdens de spitsuren, en kost maximaal SGD 38 (plus toeslagen). Bij particuliere taxibedrijven is het mogelijk vooraf te reserveren.
De snelle, schone en superefficiënte treinen van de Mass Transit Railway (MRT) rijdt vanaf terminal 2 en doet 30 minuten over de reis naar de stad, met een overstap op station Tanah Merah. Treinen rijden tussen 5.30 en 23.15 uur elke 12 minuten, en een kaartje kost SGD 2,70 (inclusief SGD 1 statiegeld).
Bussen vertrekken vanaf terminals in de kelder van terminal 1, 2 en 3, en rijden naar alle delen van de stad. Betalen met gepast geld (SGD 2) is verplicht. Buslijn 36 rijdt in ongeveer 55 minuten naar Orchard Road.
Parkeren op de luchthaven
Er zijn betaalbare parkeerplaatsen bij alle terminals. Het onoverdekte parkeerterrein ligt gunstig voor terminal 1, tegenover terminal 2 liggen twee parkeergarages en er liggen nog twee parkeergarages in de kelder bij terminal 3. Alle parkeerplaatsen kunnen worden betaald met het Electronic Parking System (EPS).
Winkelen
Shopverslaafden zitten goed op Changi Airport, want meer dan 160 winkels bieden winkeltherapie op wereldniveau. De ambiance lijkt meer op een schitterend winkelcentrum dan op een luchthaven. Koop sieraden bij Swarovski, lederwaren bij Gucci en boeken bij Times Newslink of geniet van een heerlijke behandeling in een van de spa's. Profiteer van voordelig geprijsde alcohol, tabak en parfum bij de taxfreeshops.
Reizigers die terugkeren naar Singapore, kunnen op de heenreis winkelen en de aankopen bij terugkeer afhalen. Vraag meer informatie bij een van de medewerkers in de winkel. Terminal 1, 2 en 3 hebben een ruimer aanbod dan de budgetterminal.
Bezoekers kunnen bij balies in alle terminals 7% btw (omzetbelasting) terugvragen op aankopen boven de SGD 100 die in de stad zijn gedaan bij één winkel.
Eten & drinken
Bewaar uw honger voor de vertreklounge, waar u een enorme diversiteit aan internationale keukens vindt, met name in terminal 2 waar de meeste eetgelegenheden achter de douane liggen. Bestel op houtskool gegrilde vis in Fish & Co (terminal 2) en maak een keuze uit Indonesische en Indiase gerechten bij de gezellige Food Gallery (terminal 1 en 3). Probeer de Japanse keuken bij Sakae Sushi (terminal 1 en 2) of noedelgerechten bijXiang Jiang in de budgetterminal. Lichte snacks, koffie en lekkere hapjes vindt u in overvloed bij koffieketens zoals Café Ritazza, The Coffee Bean & Tea Leaf en Killiney Kopitiam. De prijzen van eten en drinken op Changi Airport zijn gelijk aan de prijzen in de stad.
Internet
WiFi is beschikbaar door de hele luchthaven en wordt aangeboden door Wireless@SG. Er zijn meer dan 400 internetkiosken overal op de luchthaven beschikbaar (ook in de budgetterminal).
Accommodatie in Singapore
Singapore biedt een ruime keuze aan accommodatie. Vrijwel alle accommodatie vindt u in het stadscentrum, maar er zijn ook hotels op Changi Airport en op Sentosa Island.
Ambassades en consulaten
Nederland heeft een ambassade in Singapore. Singapore heeft een ambassade voor de Benelux landen in Brussel.
Nederlandse ambassade
Adres: 541 Orchard Road 13-01 ( Liat Towers), Singapore 238881
Tel: +65 67 37 11 55
Open: ma t/m vr van 9-13 uur.
Singaporese ambassade voor de Benelux
Adres: Avenue F.D. Roosevelt 198, 1050 Brussel, België
Tel. +32 2 660 29 79
Website: mfa.gov.sg.
Autorijden in Singapore
Vergeleken met andere Aziatische steden is autorijden in Singapore een fluitje van een cent. De stad is compact, de wegen verkeren in goede staat en hebben duidelijke wegwijzers. Parkeren is bovendien relatief voordelig. De bewoners van Singapore rijden links dus ook alle huurauto's worden rechts bestuurd. Tijdens de spits zijn de tolwegen een goede optie. Om het autoverkeer aan banden te leggen mogen alleen personenauto's met minstens vier inzittenden kosteloos de binnenstad in.
In de aankomsthal van alle terminals zijn er balies van autoverhuurbedrijven. De East Coast Parkway is een elektronische tolweg die de luchthaven verbindt met het hart van Singapore. Alle verkeersborden zijn in het Engels.
We kunnen huurauto's voor u reserveren (huurtarieven en voorwaarden zijn beschikbaar op aanvraag). Terplaatse moet u (als bestuurder) bij afhalen van de huurauto beschikken over een geldig Nederlands rijbewijs en een creditcard (we adviseren ook een internationaal rijbewijs mee te nemen). De minimum leeftijd als bestuurder is 23 jaar. Vraag de verhuurder om een routekaart en uitleg over de verkeersregels.
Banken in Singapore
In Singapore is het bankwezen goed ontwikkeld. In het stadscentrum treft u een groot aantal banken aan (ook Nederlandse). De meeste lokale banken hebben een geldmachine (ATM). De openingstijden zijn: maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur. Er bevinden zich ook ATM's op de luchthaven.
Belasting in Singapore
Op goederen en diensten wordt in Singapore 7% omzetbelasting (GST tax) geheven. De omzetbelasting is over het algemeen inbegrepen bij de prijs.
Deze belasting kan bij uitvoer van goederen (mits u die gekocht heeft binnen een bepaalde periode) worden terug-gevorderd op de luchthaven. Dit is meestal een tijdrovende aangelegenheid, waarbij u een aantal formulieren moet in-vullen en aankoopnota's moet tonen. Er geldt een drempel-bedrag waaronder geen "tax refund" wordt verleend.
Betaalmiddelen in Singapore
Op Singapore wordt betaald met de Singapore Dollar (SGD). De koers voor 1 Dollar (SGD) is ca. € 0,60. Een Singapore Dollar is verdeeld in 100 cent. Er zijn Singaporese munten van 5, 10, 20, 50 Cent en 1 Dollar. Singaporese biljetten zijn er in de waarden 2, 5, 10, 50, 100, 1.000 en 10.000 Dollar.
In Singapore kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website van MasterCard (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden.
Wij adviseren u ook Euro's in contanten mee te nemen. Euro's worden steeds meer geaccepteerd of gewisseld, echter vaak tegen een ongunstiger koers. De bekende creditcards worden in de grotere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.
Criminaliteit in Singapore
Singapore is een veilige bestemming. De politie treed hard op tegen criminaliteit en ook tegen kleine overtredingen, zoals vervuiling van de stad. Gooi daarom niet achteloos afval op straat.
Duty Free in Singapore
Naast artikelen van persoonlijke aard (kleding, foto-apparatuur, enz.) mogen bezoekers de volgende artikelen belastingvrij invoeren.
- Rookwaren: 200 sigaretten of 250g tabak of 50 sigaren resp. een combinatie van tabaksartikelen waarvan het gewicht niet boven de 250g uitkomt.
- Alcoholische dranken: 2 liter wijn en 1 liter sterke drank.
- Parfumerie: 250 ml eau de toilet en 100 ml parfum.
- Andere artikelen met een totale waarde van 10.000 SGD.
Elektriciteit in Singapore
De elektriciteit op het Singapore is 220V/50Hz. De stopcontacten zijn driepolige, afwijkend van die in Nederland in gebruik zijn. Voor de aansluiting van scheerapparaten, haardrogers, enz., is een adaptor of wereldstekker nodig.
Entertainment / Nachtleven in Singapore
Clarke Quay heeft onlangs een facelift ondergaan, met nieuwe bars en clubs als Zirca waar de bezoekers in groten getale op af komen. Rond Orchard vindt u in het traditionele Peranakan op Emerald Hill vriendelijk bars. In Tanglin vindt u de duurdere cafés, zoals het bladerrijke Oosh. Bij de snel groeiende jachthaven vinden internationale concerten plaats die veel cultuurliefhebbers naar het Esplanade - Theatres on the Bay lokken. In de weekenden zijn de meeste bars en clubs geopend tot 2.00 uur.
Eten / Drinken in Singapore
Voor de inwoners van Singapore is eten een serieuze zaak. Vis- en schaaldiergerechten vindt u vooral aan East Coast Parkway. Beroemd is de krab bij Long Beach. In Little India vindt u goede en voordelige restaurants, maar liefhebbers van vissekop-curry gaan naar Samy's Curry in Tanglin. Het victoriaanse Lau Pa Sat in het Central Business District is het beste hawker centre (voedselcentrum) in de stad. Hier worden voordelige Aziatische gerechten geserveerd. Chinees eten vindt u uiteraard in Chinatown. Bij de rekening worden de servicekosten van 10% en 7% belasting opgeteld.
Fooi in Singapore
Het geven van een fooi is ongebruikelijk op het Singapore. Service en belasting zijn meestal inbegrepen in de prijs.
Fotografie in Singapore
Singapore is een moderne drukke stad. U ziet er een kleurrijk straatleven, met markten en winkelstraten vol reclameborden. U vindt er ook tempels en moderne architectuur die fotogeniek is. Foto- en video-apparatuur, geheugenkaarten en fotofilms of tapes zijn goed verkrijgbaar, ongeveer tegen dezelfde prijs als in Nederland. Houdt er rekening mee dat u - vanwege het felle licht - een UV-filter en zonneklep nodig heeft.
Gezondheid in Singapore
Als u gewoon goed gezond bent, dan hoeft u doorgaans geen bijzondere medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Het beste kunt u echter naar de GGD of uw huisarts gaan voor een specifiek advies.
In Singapore komen vrijwel geen gevaarlijke of giftige dieren voor.
Hulpdiensten in Singapore
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
- Politie: 999
- Brandweer: 995
- Ambulance: 995
Met een GSM kan men ook de internationale nummers 112 of 991 bellen.
Immigratie / Douane in Singapore
Bij binnenkomst van Singapore wordt voor EU burgers voor een toeristisch verblijf van max. 90 dagen een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is verlangd. Bovendien dient u te beschikken over een geldig retour- of doorreisticket en voldoende financiële middelen om uw verblijf te bekostigen. U kunt dit aantonen met contant geld, travellercheques of een creditcard. Er zijn geen bijzondere eisen t.a.v. verplichte vaccinaties voor toeristen. Bij aankomst moet een "Arrival Card"' met persoonlijke gegevens worden ingevuld; deze vindt u in de aankomsthal van Changi Airport.
Singapore heeft zeer strikte wetgeving wat betreft drugsmokkel. Smokkelaars worden zeer streng gestraft met lange gevangenisstraffen. Het is extra belangrijk goed op uw bagage te letten als u naar Singapore reist.
Internationale vluchten in Singapore
De internationale luchthaven van het Singapore (Changi Airport) ligt 20lm oostelijk van het stadscentrum. Er zijn geen andere vliegvelden in Singapore. De luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines voert internationale vluchten uit naar bestemmingen over de hele wereld.
Vanaf Amsterdam kunt u dagelijks met KLM of Singapore Airlines naar Singapore vliegen. U moet u rekening houden met een totale reistijd van ongeveer 12 uur. U kunt vanaf Singapore doorvliegen naar Australië, Nieuw-Zeeland en Papua Nieuw-Guinea.
Internationaal vertrek in Singapore
De incheck-tijd voor internationale vluchten vanuit het Singapore is 120 minuten voor vertrek. De luchthavenbelasting ("Airport Departure Tax") bedraagt momenteel 21 SGD per persoon. Deze heffing is reeds inbegrepen in de reissom van vooraf gekochte tickets. U hoeft dus ter plaatse geen "Airport Departure Tax" meer af te rekenen. Deze regels kunnen wijzigen.
Internet in Singapore
Als u uw laptop of smartphone meeneemt op uw reis, zal u deze op bepaalde plaatsen kunnen gebruiken d.m.v. een wifi-verbinding op te bouwen (bijv. in hotellobby's). Als u ook bij het zwembad of aan het strand wilt kunnen internetten, dat dient u een SIM kaart (of dongel) te kopen voor het UMTS netwerk. Deze zijn te koop bij de winkels van de grote telecom aanbieders (zoals Vodaphone). Overal in het stadscentrum is de mobiele ontvangst goed. In Singaporevindt u ook een aantal internetcafé's.
Kleding in Singapore
Voor een bezoek aan het Singapore kunt u het best lichte zomerkleding meenemen. Korte broeken, hemdjes en T-shirts zijn acceptabel voor zowel mannen als vrouwen. Houd er bij het bezoeken van hindoetempels, kerken en moskeeën wel rekening mee dat de schouders en knieën bedekt dienen te zijn. Aangezien de voordelen van airconditioning optimaal benut worden, kunt u zich in gelegenheden beter iets minder luchtig kleden. Voor de betere restaurants en clubs geldt vaak een kledingcode (nette vrijetijdskleding). Neemt u een hoed of pet mee als bescherming tegen de zon.
Klimaat in Singapore
Dankzij de ligging vlakbij de evenaar heeft Singapore een tropisch klimaat met gedurende het hele jaar door zeer hoge gemiddelde temperaturen. De gemiddelde temperatuur is 26,7°C. Het wordt bijna nooit "kouder" dan 20°C, zelfs 's nachts niet. Overdag stijgt de temperatuur bijna altijd naar rond de 30°C. De gemiddelde vochtigheidsgraad bedraagt gemiddeld 80%, maar de drukkende warmte wordt verzacht door een altijd waaiende zeewind. Het regent het hele jaar door in korte hevige buien, maar de meeste neerslag valt tussen november en januari. Gemiddeld valt er per jaar ongeveer 2400 mm neerslag. Gedurende de zuidwestmoesson valt er minder regen. Gedurende de maanden april/mei en oktober/november kan het flink stormen. Plotseling opkomende stormen, "sumatra's", komen drie à vier keer per maand voor in de periode april tot en met november. Het regent en waait dan zeer hard en het koelt tijdelijk flink af.
Mei tot en met juli zijn de droogste maanden. In december schijnt de zon het minst. Door de ligging nabij de evenaar heeft de periode februari tot en met oktober gemiddeld 12 uur zonlicht.
Relevante wetgeving in Singapore
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Singapore.
- Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
- Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.
- Tabak: Kopen en/of roken vanaf 18 jaar.
- Rookverbod: In openbare gelegenheden.
- Homoseksualiteit: Niet toegestaan voor mannen (gevangenisstraf tot 10 jaar), toegestaan voor vrouwen.
Souvenirs in Singapore
Chinese gebruiks- en siervoorwerpen zijn de belangrijkste souvenirs die u hier vindt.
Stranden in Singapore
In Singapore vindt u alleen bij Sentosa Island - aan de westkust - een fraai geel zandstrand. Dit strand kan - zeker in het weekend en op feestdagen - enorm druk zijn. In de zee kan hier veilig worden gezwommen.
Taal in Singapore
De officiële talen van Singapore zijn het Maleis, het (Mandarijn) Chinees, het Tamil en het Engels. Het Maleis is de nationale taal en het Engels is de taal van het bestuurlijk apparaat. Het Mandarijn Chinees wordt steeds meer gebruikt in plaats van Chinese dialecten als Hokkien, Teochew, Kantonees, Hakka, Hainanees en Foochow. Naast het Tamil worden er door Indiërs nog talen gesproken als Punjabi, Telegu, Hindi en Bengaals. De door de regering geleidde campagne om het Mandarijn Chinees te bevorderen heeft succes gehad. Bezoekers zullen op taalgebied over het algemeen weinig problemen ondervinden.
Taxi's in Singapore
Door de straten van Singapore rijden meer dan 15.000 taxi's met airconditioning. Ze horen bij verschillende taxibedrijven. Het starttarief ligt laag, maar de kosten kunnen behoorlijk oplopen, vooral als u vertrekt vanuit het CBD (Central Business District, centrale zakendistrict) tijdens het spitsuur. Er worden ook extra kosten berekend voor de snelwegen, en 50% extra tussen 1.00 en 6.00 uur. U kunt reserveren bij zelfstandige minitaxibedrijven. Taxi's waarvan het rode lampje brandt zijn bezet. Brandt het blauwe of groene lampje, dan zijn ze beschikbaar. In het CBD kunnen taxi's niet op straat worden aangehouden en moet u er dus een nemen bij een taxistandplaats.
Telefoneren in Singapore
Via een satellietverbinding kunt U dag en nacht automatisch telefoneren tussen Nederland en het Singapore. Overal in de stad vindt u telefoonboxen. Voor de openbare telefooncellen heeft u een telefoonkaart nodig. Deze kunt u terplaatse in telefoonwinkels kopen. Het internationaal toegangsnummer van het Singapore +65. De meeste Nederlandse mobiele telefoons werken in Singapore prima, maar bellen op een Nederlandse SIM kaart kan erg duur zijn. We adviseren u een lokale "pre-paid" telefoonkaart te kopen, bijvoorbeeld bij een telefoonwinkel van Vodafone. Wilt u vanuit Singapore naar Nederland bellen gebruik dan 00131.
Transfer in Singapore
Bij aankomst verzorgt onze agent de transfers (voorzover geboekt). De transfer wordt uitgevoerd in een moderne minibus. Bij aankomst op de luchthaven wordt automatisch met de transfer een begroeting uitgevoerd. Een medewerker van onze agent staat met een naambordje op u te wachten. Bij aankomst wordt onze voucher omgewisseld voor lokale vouchers en tickets.
Transport in Singapore
De afstanden op het Singapore zijn niet zo groot. Het uitgebreide openbaar-vervoersnet wordt onderhouden door de Singapore Bus Service. De bouw van een 67 km lang metronet werd in 1990 voltooid. Een 25 km lange spoorlijn verbindt Singapore via een brug over de Straat van Johore met het spoorwegnet op het vasteland van Maleisië.
Te voet
Ondanks de warmte en de hoge luchtvochtigheid kunt u de meeste bezienswaardigheden het beste te voet verkennen, vooral de straten rond Chinatown en Little India. Kaarten en borden markeren de routes door de stad. Bij de toeristische kantoren en de belangrijkste hotels vindt u kaarten en beschrijvingen van wandelroutes door de stad.
Metro
Het ondergrondse treinnetwerk van Singapore, of Mass Rapid Transport (MRT), is de snelste manier om te reizen. Bovendien is het goedkoop, schoon en veilig. De treinen rijden van 5.30 tot 0.30 uur. Alle borden en aankondigingen zijn in het Engels. De treinen en stations zijn voorzien van airconditioning. Vermijd het reizen tijdens de drukke spitsuren.
Bus
De meeste bussen zijn dubbeldekkers met airconditioning. Dit is de goedkoopste manier van reizen, maar u moet wel gepast betalen. Gebruik de ez-link, de elektronische kaart, want dat is veel handiger dan gepast betalen. U haalt de kaart simpelweg door een kaartlezer wanneer u de bus in- en uitstapt.
Vervoersinformatie
Met een prepaid ez-link-kaart, die u kunt kopen bij elk (bus-)station, kunt u zowel met de MRT als met bus reizen, zonder dat u steeds kleingeld nodig hebt. Met de Singapore Tourist Pass kunt u een, twee of drie dagen onbeperkt reizen met alle soorten openbaar vervoer. Taxi's zijn soms moeilijk te vinden als het regent en vlak voordat ze overgaan van dag- op nachttarief.
Boot
Maak een tocht op de Singapore River in een traditionele, kleine gemotoriseerde "bumboat", een boot met een glazen of open dak. Deze stoppen bij negen historische, koloniale bezienswaardigheden aan de rivier. Met een kleine bumboat (zonder glazen bodem) kunt u ook naar het kleine eiland Pulau Ubin varen.
Tijdzone in Singapore
Het tijdverschil met Nederland bedraagt 7 uur (in NL winter) of 6 uur (in NL zomer). Het Singapore ligt op het oostelijk halfrond, 's middags in Nederland (bijv. in de zomer om 14:00 uur) is dus dezelfde dag 's avonds in Singapore (20:00 uur).
Uitgaven in Singapore
Het prijsniveau ligt in Singapore op Nederlands nivo. Lokale etenswaren (zoals verse vis en tropisch fruit) zijn doorgaans iets goedkoper. In Singapore vindt u veel electronica winkels en luxe modezaken. Alle bekende merken zijn vertegenwoordigt, echter deze zijn lang niet altijd goedkoper dan in Nederland (zeker als u het btw verschil in ogenschouw neemt).
Water in Singapore
Kraanwater is doorgaans veilig te drinken.
Winkels in Singapore
De inwoners van Singapore zijn dol op hun winkelcentra met airconditioning, vooral die met internationale mode aan Orchard Road. In de chique straten rond het Arab Quarter vindt u winkels waar textiel en souvenirs worden verkocht. In Little India proeft u het subcontinent met de groenten en de Bollywood-dvd's of de elektronica die 24 uur per dag bij het Mustafa Centre te koop wordt aangeboden. De markt in de Pagoda Street in Chinatown komt pas ´s avonds tot leven. In Tanglin vindt u het beste antiek. De openingstijden variëren. De meeste winkels zijn geopend van ongeveer 11.00 tot 21.00 uur.
Zonnebrand in Singapore
Neemt u een hoed of pet mee als bescherming tegen de zon. Ook een goede zonnebrandmelk met een beschermingsfactor die is afgestemd op uw huid mag u zeker niet vergeten. Wees erop bedacht dat uw huid heel gevoelig is, wanneer u vanuit de Nederlandse winter aankomt. Ga niet op het heetst van de dag zonder bescherming rondlopen of zonnebaden bij het zwembad.