Suva

Metropolitisch Suva

Suva, dat te samen met z'n buitenwijken, zo'n 200.000 inwoners omvat, is de "metropool" van de Stille Zuidzee. Maar alles gaat er hier in onze ogen rustig aan toe. De stad ligt aan de zuidoostzijde van Viti Levu, en telt ongeveer 90.000 inwoners. De hele agglomeratie telt echter ongeveer 200.000 inwoners.

De stad ademt vanwege z'n vele koloniale architectuur, rustige parkjes en kleurrijke markten een exotische sfeer. In de smalle steegjes rondom Cunming straat, valt de historie niet te ontkennen. Oude, statige gebouwen met trotse balkons overschaduwen de stoepen met sierlijke poortjes. Het centrum bruist al sinds koloniale tijden.

In 1882 werd de hoofdstad van Fiji door het koloniale bestuur verplaatst van Levuka (op Ovelau) naar het stadje Suva, op het schiereiland in het oosten van Viti Levu. Kolonel F.E. Prat ontwierp de toekomstige stad. Tentijde van de verplaatsing stonden er nog slechts een dozijn gebouwen in het toenmalige dorp. Pas begin twintigste eeuw begon Suva te leven. In 1952 werd Suva officieel de grootste stad van Fiji.

Een minder vrolijke geschiedenis ging hieraan vooraf. In de jaren vijftig van de achttiende eeuw benoemde Chef Cakobau van Bau zichzelf tot koning van Fiji, met behulp van koning George van Tonga. Hij zou het land niet veel goeds brengen. Tijdens zijn koningschap gaf hij stukjes land weg aan buitenlanders en maakte hij tegelijkertijd grote schulden. Toen hij in het jaar1862 geen uitweg meer zag, probeerde hij heel Fiji tevergeefs aan Groot-Brittanië te verkopen.

In dezelfde jaren gingen de Australiërs gebukt onder de kater van de gold rush. Zij boden in 1868 daarom aan om de schulden van Cakobau af te betalen in ruil voor handelsrecht in Fiji en het eigendom over vijf duizend vierkante kilometer land, waaronder het schiereiland van Suva. Cakobau greep zijn kans en verdreef de oorspronkelijke bewoners zonder pardon weg om plaats te maken voor de Australische katoenplantages. Dit vormde het begin van Suva. Bezoek in ieder geval de botanische tuin (Thurston Gardens) en het Nationale museum, waar u een prachtige collectie Polynesische kunst en traditionele gebruiksvoorwerpen ziet. In Suva is de University of the South Pacific gevestigd, de gezamenlijke universiteit van twaalf Oceanische eilandstaten en -territoria. Suva is bereikbaar via de nabij gelegen internationale luchthaven.

Bij Suva liggen een aantal voorstadjes. Ten noordwesten van Suva ligt Nasinu - de hoofdplaats van de provincie Naitasiri in de divisie Central. Nasinu heeft ongeveer 90.000 inwoners. Nasinu is eigenlijk een buitenwijk van Suva. Ten noordoosten van Suva ligt Nausori - de hoofdplaats van de provincie Tailevu in de divisie Central. Nausori heeft ongeveer 50.000 inwoners. Bij Nausori ligt de luchthaven van Suva.

Hoogtepunt van Suva

University of the South Pacific

De "University of the South Pacific" (USP) is de gezamenlijke universiteit van negen eilandstaten en drie territoria in Oceanië: Fiji, Kiribati, Marshalleilanden, Nauru, de Salomonseilanden, Samoa, Tonga, Tuvalu, Vanuatu en de Nieuw-Zeelandse territoria de Cook Eilanden, Niue en de Tokelau-eilanden. De hoofdzetel is gevestigd in de Fijische hoofdstad Suva, maar elk land en territorium behalve de Tokelau-eilanden heeft zijn eigen vestiging. In Fiji zijn naast in Suva ook vestigingen in Labasa en Lautoka. Toerisme is voor veel landen in die regio een dermate serieuze bron van inkomsten geworden dat de bevolking zelf de gelegenheid moest krijgen zich daar in te ontwikkelen (ook interregionaal). De USP biedt dan ook gespecialiseerde studies aan op het gebied van toerismemanagement.