Diana bezocht Paaseiland, het meest afgelegen eiland ter wereld!
Paaseiland, het meest afgelegen eiland ter wereld, stond hoog op mijn wishlist. Ik kon mijn geluk niet op toen ik werd uitgenodigd voor een studiereis naar Chili, met daarbij ook een bezoek aan Paaseiland. Rapa Nui, zoals de lokale bevolking het eiland noemt, is een magische plek vol mysterieuze beelden of Moai. Gelijk na aankomst op de kleine luchthaven van Paaseiland voelde ik gelijk weer die heerlijke sfeer van mijn geliefde Stille Zuidzee. Spaans is de voertaal aangezien het eiland onderdeel uitmaakt van Chili, maar er wordt overal Engels gesproken.
Op de dag van aankomst konden we het stadje Hanga Roa, de hoofdstad van Paaseiland, verkennen. Het Museum in Hanga Roa toont enkele bijzondere beelden en verschaft veel informatie over de beelden en geschiedenis van het Paaseiland. De dag daarop stond in het teken van de honderden imponerende Moai, die rondom het eiland langs de kust staan. De Moai zijn vervaardigd uit zacht vulkanisch gesteente (tufsteen). Hoewel men vaak denkt dat het stenen hoofden zijn, zijn de moai in feite torso's met buitenproportioneel grote hoofden. De meeste Moai staan opgesteld op een platform of Ahu en kijken naar het binnenland. Slechts zeven beelden, opgesteld in een rij van klein naar groot en ietwat spottend de zeven apen genoemd, kijken naar de zee. De Moai zijn voorstellingen van voorouders die om vruchtbaarheid smeken. Voortplanting was op een extreem geïsoleerd eiland als dit van cruciaal belang om te overleven. We lopen over de Camino de los Moai naar Rano Raraki, een oude vulkaankrater waar de Moai’s gemaakt werden. De groeve bij Rano Raraki lijkt relatief plots verlaten te zijn, omdat er nog vele niet-afgewerkte beelden liggen. In de oude groeve en daar buiten zie je overal Moai’s liggen en staan, een heel bijzonder beeld. Na wat te hebben rondgelopen gaan we naar Ahu Tongariki, waar 15 Moai op een Ahu staan. Dan is het tijd voor de lunch op Anakena Beach. Op het witte zandstrand kunnen we na het eten ook even een verfrissende duik nemen, heerlijk! In de middag rijden we naar Rano Kau, een dode schildvulkaan met een maximale hoogte van 324 meter boven de zeespiegel, in het zuidwesten van Paaseiland. Het kratermeer bestaat uit zoet water en is half dichtgeslibd. Het lijkt of er allemaal eilandjes in het meer drijven.
De belangrijkste archeologische site op Rano Kau zijn de overblijfselen van het ceremonial dorp Orongo. Hier stonden 53 huizen en er zijn tal van rotstekeningen te vinden die te maken hebben met de Tangata Manu (de vogelmancultus). De cultus bestond uit een jaarlijkse competitie waarbij men het eerste ei van de manutara, de bonte stern, moest zien te bemachtigen. De mannen moesten daarvoor een 300 meter steile klif afdalen en met een primitieve kano van riet en half zwemmend naar het rotseilandje Moto Nui gaan. We lopen terug naar Hanga Roa. Onderweg bezoeken we nog Ana Kai Tangata, één van de meest toegankelijke grotten van Paaseiland. Om bij de grot te komen, moet je de trap af die op de klif is uitgehouwen, dus het is raadzaam om geschikte schoenen te dragen. Eenmaal beneden zijn prehistorische rotstekeningen te zien die weer te maken hebben met Tangata Manu, de vogelmancultus. Moe maar voldaan schuiven we ’s avonds aan bij het diner in het hotel. Wat een bijzondere plek om te bezoeken!