Coober Pedy
Één van de heetste en meest afgelegen plekken op aarde
Coober Pedy is één van de heetste en meest afgelegen plekken op aarde. Het kan hier overdag soms warmer zijn dan 45 graden Celcius. Dat is mede de reden dat veel mensen hier hun leven ondergronds doorbrengen, u kunt zelfs in een ondergronds hotel logeren. In Coober Pedy draait alles om de opaalvondst. De kleurrijke halfedelstenen worden gevonden in ondergrondse mijnschachten. Het toerisme in de stad richt zich dan ook grotendeels op ondergrondse bezigheden. Hier bevinden zich onder meer kerken, hotels en toeristen kunnen een rondleiding krijgen in een niet meer in bedrijf zijnde mijn.
Coober Pedy heeft ongeveer 3500 inwoners. De stad ligt aan de Stuart Highway, 846 km ten noorden van Adelaide en 700 km ten zuiden van Alice Springs. De stad staat bekend als "de opaalhoofdstad van de wereld". 80% van alle opalen op de wereld zijn afkomstig io Coober Pedy. De naam Coober Pedy is afkomstig van Kupa Piti, een Aboriginal naam, die "witte man in gat" betekent. De stad ligt in de Outback, honderden kilometers van de dichtstbijzijnde nederzetting af.
De eerste indruk van het plaatsje komt niet echt vriendelijk over. Er is weinig begroeiing. Door de ligging in de woestijn is het hier vaak erg heet en leven de inwoners vaak (half) ondergronds wat een erg bijzondere aanblik geeft. Ook bevinden zich merkwaardige karakters onder de bevolking. Maar dit maakt het waarschijnlijk voor wat het is... De meeste toeristen die dit mijnstadje bezoeken zijn of op doorreis of komen om opalen te kopen. Coober Pedy heeft namelijk de grootste opaalmarkt ter wereld. Opalen zijn kostbare halfedelstenen. Ze vormen één van de belangrijkste exportproducten van South Australia. In het Opal museum kunt u hier alles over leren.
In de stad zijn ook diverse films opgenomen, zoals 'Mad Max 3', 'The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert' en 'Pitch Black'.
Stuart Highway
De Stuart Highway is één van Australië's belangrijkste wegen. Vaak wordt er kortweg naar verwezen als 'The Track'. De weg is vernoemd naar John McDouall Stuart, de eerste Europeaan die het land van zuid naar noord doorkruiste. Pas in het midden van de jaren 80 werd de weg volledig verhard. De weg maakt deel uit van het nationale wegennet van Australië. Hij loopt van de zuidkust bij Port Augusta, via Alice Springs naar de noordkust bij Darwin over een afstand van 2.834 km. Nabij Marla kruist de Stuart Highway de Oodnadatta Track. Het traject van de World Solar Challenge, een tweejaarlijks terugkerende race voor voertuigen aangedreven met zonne-energie, loopt langs de Stuart Highway.
Hoogtepunten van Coober Pedy
Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten nabij Coober Pedy.
Dingo Fence
Ten oosten van het stadje - op weg naar William Creek - passeert u de 'Dingo Fence'. Dit hek heeft een lengte van 3.600 km en loopt vanaf Queensland naar de zuidkust. Het hek dient de Dingo's weg te houden uit Zuidwest Australië, NSW, en Victoria.
Ediacara Hills
De Ediacara Hills zijn heuvels, die 200 km ten zuiden van Cooper Pedy en 650 km ten noorden van Adelaide liggen. Er zijn veel voormalige koper- en zilvermijnen die getuigen van de mijnbouwactiviteiten die in de 19e eeuw in het gebied plaatsvonden. De heuvels staan tegenwoordig met name bekend om de fossielen die er gevonden zijn. Het betreffen afdrukken van meercellige organismen zonder harde delen. De fossiele organismen die er aangetroffen zijn, behoren tot de Ediacarische biota en zijn de oudst bekende metazoa. De heuvels hebben zowel hun naam gegeven aan de biota, als aan het geologisch tijdvak Ediacarium.
Lake Cadibarrawirracanna
Het Lake Cadibarrawirracanna is een zoutmeer, ongeveer 250 km ten zuidoosten van Coober Pedy. Het ligt in het noordoosten van de Woomera Prohibited Area, ten westen van het Eyre meer. Ongeveer halverwege langs de William Creek Road en het gehucht William Creek (langs de Oodnadatta Track). Het meer heeft de langste plaatsnaam in Australië.