Glasshouse Mountains
Prachtig landschap van vulkanische oorsprong
Landinwaarts ziet u de Glasshouse Mountains liggen, een eigenaardig gevormd heuvelgebied met prachtige natuur van vulkanische oorsprong (karstlandschap). Op weg van Brisbane naar de Sunshine Coast kunt u de scenic route volgen door de Glasshouse Mountains, waarbij u langs een aantal magnifieke uitzichtpunten komt. Een aantal van de steile heuvels kunt u te voet beklimmen.
Bij Beerwah - langs de Irwin Highway - vindt u Australian Zoo (opgericht door Steve Irwin), één van de populairste toeristenbestemmingen in Queensland. De enorme dierentuin richt zich op de dieren die van oorsprong in Australië voorkomen, zoals de kangoeroe, walabi, koala, het vogelbekdier en natuurlijk de krokodil.
Hoogtepunten van Glasshouse Mountains
Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Glasshouse Mountains.
Australian Zoo
De Australia Zoo is één van de bekendste dierentuinen van Australië. De dierentuin is opgericht door Bob en Lynn Irwin in 1970, maar werd wereldberoemd gemaakt door hun zoon Steve (die de hoofdrol speelde in de televisieserie "Crocodile Hunter"). De dierentuin - gelegen in het plaatsje Beerwah, nabij Barcaldine - is ondertussen uitgegroeid tot een enorme toeristenattractie en trekt bezoekers uit de hele wereld.
De Australian Zoo begon in 1970 als een klein dierenpark. Het echtpaar Irwin verhuisde omdat hun reptielenverzameling te groot was geworden voor hun huis nabij Melbourne. Bij Beerwah begonnen ze een bescheiden wildpark voor wilde dieren. In de eerste jaren heette de dierentuin "the Beerwah Reptile Park", vervolgens "Queensland Reptile and Fauna Park". In 1992 nam hun zoon - Steve Irwin - de dierentuin over en hernoemde het park "Australia Zoo". Sindsdien is het uitgegroeid tot de populairste toeristenbestemming in Queensland.
Steve Irwin bleef Australia Zoo leiden tot zijn dood op 4 september 2006. Irwin verwierf wereldwijd bekendheid vanwege de televisieserie The Crocodile Hunter, uitgezonden door Animal Planet. Nu wordt het park gerund door zijn vrouw, Terri Irwin. Sinds de dierentuin is opgericht is het doel: "Conservation through exciting education" ("Natuurbehoud met behulp van spannende educatie"). De dierentuin werkt mee aan fokprogramma's van verschillende bedreigde diersoorten en heeft een dierenziekenhuis waar onder andere koala's worden opgevangen.
Steve Irwin
De reptielen deskundige Steve Irwin (geboren op 22 februari 1962 in Melbourne) werd wereldberoemd door het enthousiast door hem gepresenteerde tv-programma "The Crocodile Hunter". Steve Irwin runde samen met zijn vriend Wes Mannion, die al op 14-jarige leeftijd in het park was komen werken, en zijn vrouw Terri de Australian Zoo.
Steve Irwin kwam in opspraak omdat hij tijdens een van zijn shows in de dierentuin een krokodil voerde terwijl hij zijn één maand oude zoontje Robert vasthield. Deze gebeurtenis werd door de media uitgebreid vertoond. Later heeft hij zich nog oprecht verontschuldigd voor het feit, dat hij mensen bezorgd had gemaakt, maar hij gaf wel aan dat anderen zich niet moesten bemoeien met zijn stijl van kinderen opvoeden. Hij wilde dat zijn zoon ook een dierenliefhebber zou worden. Dit wilde hij bewerkstelligen door hem van jongs af aan bij dieren aanwezig te laten zijn. Irwin zei dat hij heel goed wist wat hij deed omdat hij was opgegroeid met krokodillen en er dagelijks intensief mee werkte. Zo had zijn vader hem een python gegeven toen hij nog maar zes jaar oud was.
Steve Irwin zette zich in voor de bescherming van de natuur. Hij wilde dat niet doen door te 'preken' maar door middel van het tonen van een grote persoonlijke betrokkenheid in zijn documentaires. Hij kocht met al het geld dat hij verdiende stukken land die hij de bestemming van natuurpark gaf. Zelf woonde hij met zijn gezin nog steeds in hetzelfde huis waar hij met zijn ouders al woonde. In 2001 kreeg Irwin een onderscheiding (Centenary Medal) voor zijn "Bewezen diensten voor algemeen natuurbehoud en bevordering van het Australische toerisme". In 2004 was hij "Beste toerismedeskundige" van dat jaar. Hij werd genomineerd voor "Beste Australiër" van datzelfde jaar.
In 1993 ontstond de eerste aflevering van het televisieprogramma "The Crocodile Hunter", dat in de jaren daarna in 137 landen werd uitgezonden en door ruim 500 miljoen mensen werd bekeken. In de film "Dr. Doolittle 2" speelde hij een bijrol naast de bekende Amerikaanse acteur Eddie Murphy. Ook speelde hij een hoofdrol in de film "The Crocodile Hunter: Collision Course". Deze film won de "Best Family Feature Film Award" voor meest komische film bij de prijsuitreiking van de Young Artist Award.
Steve Irwin kende grote successen in populariteit in verschillende landen vanwege schijnbaar roekeloze manier waarop Irwin de wildste en gevaarlijkste dieren tegemoet trad. Zijn Australische accent en zijn enthousiaste en energieke manier van vertellen droegen hier aan bij. In Nederland en België werd hij ook bekend van tv-reclames waarin hij optrad als Crocodile Dundee.
Op maandag 4 september 2006 om 11.00 uur Australische tijd overleed Steve Irwin op 44-jarige leeftijd. In eerste instantie wilde hij opnames maken voor de onderwaterdocumentaire "The Oceans Deadliest". Daar het hiervoor te slecht weer was, besloot hij wat onderwateropnames van pijlstaartroggen (Dasyatis brevicaudata) te maken voor de televisieshow van zijn dochter Bindi bij het Great Barrier Reef. Hierbij werd hij door een giftige pijlstaartrog gestoken in de borststreek waarbij mogelijk het hart rechtstreeks werd geraakt. Medische hulp kwam te laat en reanimatie mocht niet baten; Irwin overleed kort daarna. Hij werd met een helikopter naar een ziekenhuis in Cairns vervoerd waar slechts de dood kon worden geconstateerd.
Volgens John Stainton, de manager van Irwin die aan boord van "Crocs One" was, snorkelde Irwin boven de pijlstaartrog. Naar verklaring van deskundigen zou de rog tot agressie zijn overgegaan doordat hij zich beslopen voelde door Irwin die achter/boven hem zwom en de cameraman die recht voor hem zwom. De rog zwom daarop een andere richting op maar merkte Irwin achter zich op en gaf hierop de noodlottige prik. Het is onduidelijk wat de directe doodsoorzaak was, hij zou kunnen zijn doodgebloed doordat hij de pijl van de rog verwijderde of door een acute hartstilstand als gevolg van de steek.
Op de stranden in Queensland zijn sinds Irwins dood een aantal dode en verminkte pijlstaartroggen aangetroffen. Mensen hebben dit vermoedelijk gedaan uit wraak voor de dood van Irwin; dit echter geheel tegen de overtuiging van Irwin in, hij wijdde zijn hele leven aan dierenbescherming en natuurbehoud.