Malekula

Cultuur en eeuwenoude tradities op Malekula

Malekula is qua grootte het tweede eiland van Vanuatu. Malekula behoort tot de Malampa Province. Het eiland is 2005 km² groot (94 km lang en 44 km breed) en het hoogste punt is 892 m. Het eiland is nog vrijwel in z'n geheel ongerept. Malekula is vrijwel volledig bedekt met ondoordringbare jungle. Op het eiland vindt u twee banken en één postkantoor, de dertigduizend mensen die hier leven spreken samen dertig talen en honderden dialecten. Het eiland is een walhalla voor antropologen. De inwoners leven op nog zeer oorspronkelijke wijze. De dichtbeboste heuvels verdelen het eiland Malekula in tweeën. Het onbegaanbare hoogland in het westen en zuidwesten is nauwelijks bewoond. Slechts 1.500 mensen wonen er in bijna volledige afzondering. Het kustgebied in het oosten van Malekula is veel beter toegankelijk. Er slingert zich een gravelweg langs de dorpen, baaien en stranden. Op het eiland zijn geen hotels, maar u kunt wel verblijven in eenvoudige guesthouses in één van de traditionele dorpen.De cultuur op Malekula is gebaseerd op samenwerking. Eigen bezit is niet belangrijk en iedereen helpt elkaar. Wat als een utopie klinkt, is op Malekula werkelijkheid. In de kleine dorpjes van Lamap, een verzameling nederzettingen in het noordoosten van het eiland, is te zien dat het systeem werkt: nergens ter wereld zijn de mensen zo vriendelijk, gastvrij en gelukkig als hier. De bewoners leven van de jungle, die ze hun tuin noemen. Hier zoeken ze naar gewassen, die ze rond hun rieten hutjes op kleine schaal verbouwen. Kippen, koeien en vooral heel veel varkens scharrelen rond. Kinderen spelen op het strand, terwijl de mannen vanuit hun kano's aan het speervissen zijn.Het hoofdplaatsje is Lakatoro, gelegen aan de noordoostkust. Dit havenplaatsje heeft ca. 1250 inwoners, en heeft winkels, een markthal en een vestiging van de National Bank of Vanuatu. Het enige ziekenhuis op Malekula bevindt zich echter in Norsup, net ten noordwesten van Lakatoro. De belangrijkste inkomstenbron van Malekula is de kopra productie. Vanwege de erbarmelijke staat van de wegen gaat het meeste vervoer per boot of per vliegtuig. Er zijn drie vliegvelden op Malekula. De airstrip van Norsup ligt veruit het dichtst bij Lakatoro. Vanuit Norsup kunt u met Air Vanuatu vliegen naar Lamap en South West Bay (beiden ook op Malekula), Craig Cove (Ambrym), Luganville (Santo) en Port Vila (Efate).

Big Namba's & Small Namba's

Het eiland is vooral bekend om zijn bewoners: de Big Nambas die in het noord-westen wonen en de Small Nambas in het zuiden. Beide stammen danken hun naam aan de gewoonten om hun penis een soort koker te maken van paarsgekleurde pandanusdraden. De inwoners leven op nog zeer oorspronkelijke wijze.

Vooral de Big Nambas stonden in dit deel van de Pacific bekend als kannibalen en grote vechters. Zelfs nog begin deze eeuw waagden zich nauwelijks blanken op het eiland vanwege de gevaarlijke situatie. Hierdoor is het eilandleven vrijwel niet aangetast door ziekte-epidemiën en andere westerse invloeden.

In de kleine dorpjes is het leven weinig veranderd sinds James Cook in de achttiende eeuw voor het eerst aan land kwam. De naam Malekula lijkt ook uit die tijd te stammen. De dorpjes hebben geen elektriciteit en vaak geen stromend water.'s Avonds komen de dorpelingen rond een kampvuur bij elkaar om Kava te drinken. Ze kunnen daar uren zitten - in kleermakerzit. Franse zeelieden dooptenhet eiland 'Mal e Cul.' Letterlijk betekent het: pijn in het achterste. Hoe de Fransen aan die pijn kwamen is niet bekend.

Malekula was berucht onder zeelieden. Kannibalisme was lang onderdeel van de rituelen van de Nambas. Sinds 1969 niet meer - voor zover men weet. U kunt plekken bezoeken waar de stammen hun gruwelijke rituelen uitvoerden, al zijn veel plekken niet langer intact. Ondertussen kunt u veilig naar Malekula gaan, het is zelfs een favoriete bestemming voor antropologen.

Hoogtepunten van Malekula

Small Nambas Tour
Deze tour vormt één van de hoogtepunten van elke reis naar Vanuatu. De Small Nambas leven nog volgens hun oeroude tradities. Bij deze tour gaat u met een lokale gids eerst 3 uur per boot om het eiland om vervolgens nog een fikse wandeling te maken naar het in de binnenlanden gelegen Custom Village van de Small Nambas.

Wala Tam Tam Tour
Eeen halve dag naar de plaatsen waar traditionale dans op het eiland worden opgevoerd. Uw gids geeft uitleg over de rituelen en toont de gigantische houten drums.

Wartwo Village Tour
Deze tour is uitgebreider dan de Small Nambas Tour, omdat u ook 's-avonds in het dorp blijft voor het diner en de dansceremonie. 1/2 dag Cave Tour.