Efate

Veelzijdig eiland Efate

Efate is hoofdeiland van Vanuatu, waarop het hoofdstadje Port Vila ligt. Efate is een heuvelachtig eiland, met als hoogste piek Mount Mac Donald (647 m.). Het hoofdstadje Port Vila is gelegen aan een prachtige baai. Op diverse plekken liggen mooie witte stranden. Met een auto kan over een gedeeltelijk verharde weg om het eiland worden gereden. Ook op Efate liggen nog op diverse plaatsen oorlogsmaterieel uit de 2e Wereldoorlog, zowel in de jungle als onderwater in de lagune. Met name aan de noordkant bij Havanah Harbour kunt u prachtig snorkelen en duiken. Aan de veel groenere oostzijde van het eiland kan door de jungle watervallen en meertje worden bereikt. Vanuit de haven van Port Vila is het mogelijk om boottrips te maken naar kleinere eilandjes voor de kust. Ook in de andere lagune's van Efate bestaan diverse mogelijkheden om te snorkelen en duiken.Efatebehoort tot de provincie Shefa. Het eiland is 910 vierkante km groot, heeft ongeveer 60.000 inwoners en het hoogste punt is 647 m. De provincie Shefa bestaat verder uit de Sheperd Eilanden (ten noorden van Efate) en Epi.

Internationale luchthaven Bauerfield

Internationale luchthaven Bauerfield is de belangrijkste luchthaven van Vanuatu. Het vliegveld is relatief klein, maar Boeing 767's kunnen er landen. Het is de hub voor Air Vanuatu. De binnenlandse luchthaventerminal is zeer klein en sober, maar in de moderne internationale terminal vindt u restaurants en winkels. De luchthaven ligt net ten noorden van Port Vila, een taxirit naar de meeste hotels van Port Vila duurt ongeveer 15 minuten. U kunt van hier dagelijks vliegen naar de buiteneilanden vliegen, zoals Espiritu Santo, Ambrym en Tanna. Gevlogen wordt met propeller vliegtuigen. Er is geen binnenlandse airpass, uw vliegticket bestaat dus uit een totaal van vluchtsectoren.Indien bij een vlucht tussen twee buiteneilanden een overstap moet worden gemaakt en de vervolgvlucht heeft hetzelfde vluchtnummer, dan geldt dit als één vlucht. In alle overige gevallen van overstappen worden twee afzonderlijke vluchten berekend. Over vliegtickets wordt omzetbelasting berekend. Daarbovenop wordt voor vluchten die vertrekken uit Port Vila een luchthavenbelasting ("Airport Departure Tax") berekend, momenteel bedraagt die 400 Vatu per persoon.Met Air New Zealand kunt u vanuit/ naar Auckland (Air Pacific kunt u naar Nadi (Fiji) vliegen, wat aansluiting geeft op vluchten naar Los Angeles en Amsterdam (u moet van Amsterdam rekening houden met een totale reistijd van minstens 24 uur). Met Air Vanuatu kunt u naar Auckland, Brisbane, Honiara (Salomon Eilanden), Nadi en Sydney vliegen. Met Qantas kunt u naar Brisbane en Sydney vliegen, wat aansluiting geeft op vluchten naar Amsterdam (u dient rekening te houden met een totale reistijd van minstens 24 uur). Met Virgin Australia kunt u naar Sydney (Australië) vliegen.

Duiklocaties

Bij Efate liggen de mooiste koraalriffen voor de noordkust bij Mele Bay (Tukutuku Caverns, Paul's Rock, Hat Island, Submarine nets, Lelepa "Catacombs" & "Back to the womb").

Een andere bekende duiklokatie bij Efate is het wrak van de "Star of Russia" in de baai van Port Vila. Dit bijna 100 meter lange schip is op dezelfde werf gebouwd als de Titanic

Hoogtepunten van Efate

Cascades Waterfall
Eén van de populairste excursies op Efate is de halvedag excursie naar de Mele watervallen. De watervallen liggen van de weg af, op 20 minuten lopen door de jungle

Circle Island Tour
Een populaire excursie op Efate is de Circle Island Tour, waarbij u een hele dag per minibus rond het eiland gaat enu de belangrijkste bezienswaardigheden ziet. Er is veel aandacht voor de natuur en historie. U bezoekt watervallen, regenwoud, oorlogswrakken en er is genoeg gelegenheid om te zwemmen in de jungle en bij de stranden.

Hat Island & Paul's Rock
De Hat Island & Paul's Rock Cruise is een volle dag zeilen met de 13 meter lange trimaran "Golden Wing". Er worden stops gemaakt bij de mooiste riffen van Efate (waar gesnorkeld en gedoken kan worden). Inbegrepen zijn tevens de junglewalk en de lunch.

Mele Mele Falls
Een excursie die beslist de moeite waard is, is die naar de Mele Mele watervallen. Over door palmbomen geflankeerde onverharde wegen en langs dichte jungle en plantages trek u het binnenland van Efate in. De bestemming is de sprookjesachtige Mele Mele watervallen. Na een voettocht door de dichte bossen, waarbij u snelstromende beekjes oversteekt, komt u steeds dichter bij het zware gerommel dat door de bossen klinkt. Vanaf dertig meter hoogte stort het water zich naar beneden. Diepe poelen zijn uitgesleten in de rotsen. Het heldere water vormt via een delta aan kleine stroompjes overal natuurlijke zwembaden. Vergeet dus niet uw zwemspullen mee te nemen. Ook ziet u papegaaien en andere tropische vogels en vlinders.

Teoma River Gorge
Een mooie excursie is de tocht naar de schitterende Teoma River Gorge. De gorge is genomineerd op de World Heritage List. Zorg zelf voor de lunch en drinks onderweg.

Meer informatie

Port Vila | Vakantie Vanuatu

Port Vila

Bezoek Port Vila tijdens je rondreis Vanuatu

De hoofdstad van Vanuatu telt slechts een paar straten, het is meer een langgerekt dorp. In de tropische hitte spelen oude heren het Franse "jeu des boules". Op de markt verkopen vrouwen hun koopwaar. Er hangt een warme deken van rust over het leven in de Vanuatu.