Ambrym

De twee actieve vulkanen van Ambryn

Ambrym is het eiland dat vooral geliefd is bij mensen die geïnteresseerd zijn in actieve vulkanen. Het wordt ook wel het zwarte eiland genoemd. Er zijn twee aktieve vulkanen op Ambrym, Mount Marum en Mount Benbow. Door constante asregens is een grote as vlakte ontstaan midden op het eiland.

Ambrym behoort tot de provincie Malampa. Het is 532 km² groot en het hoogste punt is 1336 m. Op Ambrym zijn nauwelijks wegen. De luchthaven ligt aan de westzijde van het eiland, bij Craig Cove. Het vervoer naar de noord en oostkust gaat per boot. Aan de noord- en westzijde van het eiland wonen de meeste inwoners. De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn de copra productie en kleinschalige visserij. Toerisme is nog nauwelijks ontwikkelt. Er zijn geen hotels op het eiland, maar er zijn wel enkele guesthouses.

Zandtekeningen

Ambrym staat ook bekend om z'n zandtekeningen. Dit zijn tekeningen die lokale kunstenaars volledig volgens hun tradities met hun vinger(s) in één vloeiende beweging in een vlak stuk zand trekken. De zandtekeningen van Vanuatu staan zelfs op de UNESCO lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Als u het ziet, bent u verbaasd over het gemak en snelheid waarmee ze zelfs ingewikkelde tekeningen kunnen maken.

Hoogtepunten van Ambrym

Mount Benbow en Mount Marum
Een beklimming van een actieve vulkaan is een belevenis om nooit te vergeten. Het bulderende geweld in de krater, de kolkende massa lava, de rode gloed boven het eiland 's avonds. Net als op Tanna zijn de vulkanen op Ambrym veilig te beklimmen. In verband met het regenseizoen is de beste tijd tussen april en oktober. De beklimming wordt meestal gestart vanaf de dorpen Ranon en Ranvetlam, aan de noordkust. Het beste is de beklimming te doen met een gids uit deze dorpen, u volgt een ruig pad door de Jungle - dat her en der nog wat bij gekapt moet worden. Het laatste stuk van de beklimming is tussen de lava blokken door naar de top. Het gesteente wordt steeds warmer en u ruikt de zwaveldampen. Uiteindelijk op de scherpe kraterrand kunt u genieten van het uitzicht over de caldera met daarbinnen in de roodgloeiende kolkende lava.

Beroemde houtsnijders
Langs de kust van Ambrym leven de lokale stammen op nog traditionele wijze in kleine dorpjes. Hun ceremonies en rituelen zijn nog even fascinerend als honderd jaar geleden, toen bekende schrijvers en antropologen het eiland bezochten en erover schreven. Zeer bijzonder zijn de enorme gongs (houten beelden) van wel zes meter doorsnee. U ziet deze alleen hier. Ambrym staat bekend om z'n houtsnijwerk, de mooiste tam-tams, kano's, tiki's en ander houtsnijwerk vindt u hier.

Rom dansen
De noordkust van Ambrym staat in het midden van het jaar (mid juli) in het teken van de Rom dansfestivals. Grote groepen mannen - gehuld in gedroogde bananenbladeren - voeren dan rituele dansen op, waarbij ze kleurrijke maskers en wapens dragen. De Rom dansen kunnen uren en soms dagen duren en vormen het culturele hoogtepunt van het jaar.