Treinen

Treinreizen in Australië

Treinen en treinreizen in Australië

Australië verkennen met de trein is een bijzondere belevenis. In comfortabele, moderne wagons reist u ontspannen en in prettige sfeer door immense gebieden zonder urenlang achter het stuur te zitten. De Australische treinen zijn, in vergelijking met de treinen in Nederland, erg ruim en beschikken over uitgebreide voorzieningen. Bij de grote steden vindt u een uitgebreid spoorwegennet met moderne treinen, maar er zijn ook een aantal unieke lange afstandstreinen die heel Australië doorkruizen.

 

Rail Australia

De Australische spoorwegen worden beheerd door de staten en Rail Australia is een overkoepelend samenwerkingsverband van de drie grootste spoorwegmaatschappijen: Great Southern Rail, Queensland Rail en Countrylink. Hierdoor kunnen reizigers probleemloos op één en hetzelfde kaartje van de ene staat naar de andere reizen of een railpas voor heel Australië aanschaffen. Met welke maatschappij u ook reist, u weet zich verzekerd van één ding; de treinreis staat garant voor een unieke ervaring. U maakt op een onvergetelijke manier kennis met het land én de bevolking.

 

De treinen en routes

Rail Australia brengt u via de mooiste routes naar de belangrijkste bestemmingen. De dienst wordt uitgevoerd door drie verschillende spoorwegmaatschappijen; ieder met zijn eigen gebied, zijn eigen routes en zijn eigen bijzondere treinen. Voor meer informatie over de belangrijkste treinverbindingen in Australië, klikt u op onderstaande informatieblokken.

  Unieke treinreizen Australië; een overzicht

  The Ghan | treinen Australië

  The Ghan

  Luxe treinverbinding door de Red Centre

  Reis met The Ghan van Adelaide naar Darwin of v.v. en maak een stop in het mooie plaatsje Alice Springs voor een bezichtiging aan de beroemde Uluru rots.

  Indian Pacific | excursies Australië

  Indian Pacific

  Luxe treinverbinding tussen oost en zuid

  Reis met de Indian Pacific van Sydney naar Perth of v.v. en maak een stop in de hoofdstad van Zuid-Australie, Adelaide.

  Spirit of the Outback | excursies Australië

  Spirit Of The Outback

  treinverbinding tussen Brisbane en Longreach

  Vertrek van Brisbane naar de Outback van de staat Queensland, 'Longreach' of v.v. en geniet van al het comfort aan boord. Een ervaring die je niet mag missen.

  Spirit of Queensland | treinen Australië

  Spirit of Queensland

  Luxe treinverbinding tussen Brisbane en Cairns

  Rij via de afwisselende kust van Brisbane naar Cairns door de staat Queensland en geniet van deze prachtige route dat continu weer verandert.

  XPT Train | treinen Australië

  XPT Train

  Luxe treinen tussen Victoria en Queensland

  Deze treinen rijden tussen Melbourne, Sydney en Brisbane en kunt u kiezen voor een dag of nachttrein om op een zo aangenaam mogelijke manier te reizen.

  Tilt Train | treinen Australië

  Tilt Train

  Snelle treinverbinding tussen Brisbane en Cairns

  Reis met de sneltrein van Cairns naar Brisbane of v.v. en maak een tussenstop in Rockhampton aan boord van een comfortabele trein.

  Klasse indeling van de treinen

  U kunt in de Australische treinen in de volgende klasses reizen:

  • Coach Class (Red Kangaroo Service): Verstelbare fauteuil met voetsteun, 2x2 stoelen per rij. Douches en toiletten aan het einde van iedere wagon. Eten en snacks zijn verkrijgbaar in de buffetwagon.
  • Holiday Class: Compartiment met twee fauteuils, tegenover elkaar, die 's nachts in twee boven elkaar liggende bedden worden omgebouwd. Alleenreizenden worden bij anderen ingedeeld. Aan het uiteinde van iedere wagon zijn douches en toiletten. Voor maaltijden kunt u gebruik maken van het restaurant en dranken worden geserveerd in de lounge-car.
  • First Class Twin Cabin (Gold Kangaroo Service): Overdag drie zitplaatsen naast elkaar, 's nachts twee opgemaakte bedden boven elkaar. U heeft een eigen douche en toilet in de coupé. De maaltijden zijn inbegrepen en worden geserveerd in het eersteklasrestaurant. Dranken zijn in de lounge/bar-wagon verkrijgbaar.
  • First Class Single Cabin: Een zitplaats die 's nachts in een bed wordt veranderd, alsmede een eigen wastafel en toilet. De douche bevindt zich aan het uiteinde van de wagon.

  The Ghan

  Het originele Ghan-traject gaat van Adelaide naar Alice Springs over het spoor van de Afghaanse kameeldrijvers, die hun dieren op deze weg naar "The Red Centre" stuurden.

  Vroeger was dit een avontuurlijke reis, aangezien de trein regelmatig vastliep in zandstormen en in plotselinge overstromingen. De gebeurtenissen tijdens dat soort reizen zijn vastgelegd in tal van boeken en films. Tegenwoordig is het traject iets aangepast en het materieel flink verbeterd, waardoor de reis één van de prettigste manieren is om de afstand tussen de zuidelijke oceaan en de outback af te leggen. Sinds 2002 is het Ghan-traject doorgetrokken naar Darwin, waarbij u onderweg kunt stoppen in Katherine.

  Indian Pacific

  De trein die twee oceanen met elkaar verbindt! Van Sydney aan de Pacific rijdt u door de Blue Mountains en via Broken Hill naar Adelaide. Vervolgens gaat u dwars over de Nullarbor Plain naar Perth aan de Indische Oceaan. U doorkruist eindeloze zoutvlakten. U kunt uw reis onderweg onderbreken, bijvoorbeeld in het goudzoekersstadje Kalgoorlie. De Indian Pacific is zonder twijfel de beroemdste trein van Australië.

  Spirit of the Outback

  Treinverbinding tussen Brisbane en Longreach.

  The Sunlander (1681 km / 34 uur)

  Langs de afwisselende kust van Queensland rijdt deze trein van Brisbane naar Cairns. Op deze prachtige route ziet u het kustlandschap veranderen van Mediterraan naar tropisch. Onderweg kunt u uw reis onderbreken in bijvoorbeeld Maryborough (nabij Fraser Island) en Proserpine (bij de Whitsunday eilanden).

  XPT (Countrylink)

  De luxe XPT treinen rijden dagelijks het traject Sydney-Melbourne (11uur), Sydney-Brisbane (15½uur) en Sydney-Broken Hill (17uur). Op het traject Sydney-Melbourne en Sydney-Brisbane kunt u kiezen voor de dag- of nachttrein. Niet alleen vormt deze trein een aangename manier van reizen, u reist ook vanwege de centrale ligging van de stations van stadscentrum naar stadscentrum. Onderweg reist u door prachtige natuurgebieden. Alle wagons zijn van airconditioning voorzien en de trein beschikt over een bistro wagon. De slaapcompartimenten beschikken over handdoeken, lakens en kussens.

  The Tilt Train

  De Tilt Train is een sneltrein die rijdt tussen Brisbane en Cairns. De trein heeft uitsluitend 1e klas zitplaatsen met video/audio. Er is een maaltijd en dranken service aan boord. De Tilt Train is een goede optie als u trajectgewijs langs de oostkust wilt reizen met tussenstops onderweg.

  The Gulflander

  Een legendarisch icoon die een, tegenwoordig puur toeristische, treinverbinding tussen Normanton en Croydon aanbiedt. De treinverbinding is omstreeks 1888 ontstaan om vervoer naar de goudvelden nabij Croydon mogelijk te maken. Door de ingenieuze bouw van de spoorlijn, rijdt de trein ook vandaag nog grotendeels over het oorsponkelijke spoor. 

  Het aantal plaatsen is beperkt, reserveer bijtijds als u deze treinrit in uw Australië rondreis op wilt nemen. Kijk hier voor de mogelijkheden: Gulflander

  Als onderdeel van uw rondreis Australië

  Uiteraard is het mogelijk een treinreis in uw rondreis Australië op te nemen. Reis bijvoorbeeld met de magnifieke Ghan dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide of v.v. Of misschien een deel van het traject waarbij u reist tussen Adelaide en Alice Springs of Darwin en Alice Springs? Alles is mogelijk! Uw reisspecialist zorgt ervoor dat de treinreis naadloos in uw reisschema opgenomen wordt. U kunt gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen zodat u snel een idee heeft van de mogelijkheden. Met Pacific Island Travel beleeft u een onvergetelijke reis naar Australië!