Eua

Prachtig en ongerept

Eua is een klein eiland van 87 km², dat 30km ten oosten van Tongatapu ligt. De vlucht van Tongatapu naar Eua duurt slechts acht minuten, en is daarmee één van de kortste passagiersvluchten ter wereld. Rijk aan bijzondere natuur en bizarre legendes. Eua Island is ruig heuvelachtig eiland, het hoogste punt is 330 meter. Het eiland is nog nauwelijks ontdekt door toeristen, het zijn vooral wandelaars en natuurliefhebbers die hier komen. Er zijn geen hotels op het eiland maar uitsluitend een paar kleine guesthouses. Eua wordt bewoond door slechts vijfduizend mensen, er zijn een handvol dorpje op het eiland maar nauwelijks wegen.

Eua is nauwelijks ontwikkeld. Grote stukken van het eiland zijn onbereikbaar en nog nooit in kaart gebracht. Open plekken in het bos zijn het gevolg van aardverschuivingen. Diepe zinkgaten liggen als littekens in het woud. De wildernis van Eua is schitterend en onbedorven. Eua is beroemd om haar prachtige wandeltochten. Ze leidden naar de steile, donkere kliffen in het noorden van het eiland.

Er zijn avontuurlijke tochten te maken over de vele bushtracks, onder andere naar grotten in het binnenland, of naar de ruines van het paleis van 'Anokula op de top van een rotsklif. 'Eua heeft ook enkele prachtige zandstranden met rustige koraalriffen.

Het kleine eiland 'Eua ligt op slechts acht minuten vliegen van Tongatapu. De veerboot die tussen beide eilanden vaart doet er zo'n twee uur over.

Hoogtepunten van Eua

Cathedral Cave
De kliffen en grote holtes in de rotsen zijn uitgesleten door het onophoudelijke beuken van de zee. Zo ontstond Cathedral Cave - een enorme open ruimte in de rotsen. De zee heeft nog altijd vrij spel in de grot. Onderwater is Cathedral Cave misschien wel net zo mooi als daarboven. Het zonlicht verlicht de miljoenen gekleurde vissen die op het rif in de grot leven. Door de kleurenpracht van het koraal lijkt het net alsof de Cathedral Cove haar eigen glas-in-lood raam heeft. Het is een favoriete grotduik van duikers van over de hele wereld.

Eua National Park
De lianen hangen spookachtig over het bospad. Duizenden insecten en zangvogels klinken vanuit het tropische regenwoud. Een onophoudelijk gezoem, af en toe doorbroken door de luide roep van de Red Shining papegaai. In de verte klinkt het geraas van een waterval.

U ziet tal van unieke landvogels als de Pacifische duif, de witkraag ijsvogel en de karmozijnrode fruitduif. Goed uitgeruste wandelaars kunnen onder leiding van een gids een dagwandeling maken over ruig en steil terrein door tropisch woud naar Lokupo Beach. Onderweg hoort u het harde geluid van de koki, een roodborstpapegaai die alleen op 'Eua voorkomt.

Nergens ziet u een teken van menselijk leven. De wandeltochten door het Eua National Park snijden door de dichte bossen die het hele eiland bedekken. Tussen de heuvels gapen diepe kloven. Vlak naast het pad liggen grotten verborgen waar nog nooit een fakkel op de rotswanden heeft scheen.

Lahufa klif
Over Lahufa'Anga, een metershoge klif, gaat een duistere legende. Een familie met zeven kinderen wierp zich vanaf de rotsen in de kolkende zee, omdat ze geen eten meer hadden. Eilandbewoners en bezoekers van buitenaf gooien uit eerbied eten in de branding, om de geesten van de onfortuinlijke familie gunstig te stemmen.

Walvissen spotten
Onder water klinkt het gezang van voorbijtrekkende walvissen. Ieder jaar komen ze naar de warme wateren rond Eua Island, om hun jongen te baren. Vanaf de bergen van het eiland ziet u de waterstralen omhoog spuiten.