Yosemite National Park

Yosemite National Park

Met vier miljoen bezoekers per jaar is Yosemite National Park één van de drukst bezochte Nationale parken van de VS, en met recht. Het park ligt in het Sierra Nevada berggebied dat zelfs door de allereerste Amerikanen als nationale schat werd aangemerkt vanwege zijn schoonheid. Al in 1864 werd het land opzij gezet voor de natuur, maar pas in 1890 verkreeg het de status van Nationaal Park - wat Yosemite niettemin één van de eerste Nationale Parken maakte.

Het park werd (en wordt nog steeds) gevormd over miljoenen jaren. Het begon 500 miljoen jaar geleden als oceaanbodem en werd langzaam maar zeker omhooggedrukt tot heuvelachtig gebied.

Drie miljoen jaar geleden kwamen de gletsjers, die enorme druk uitoefenden op het landschap en zo de steile bergen creëerden.

Pas 10.000 jaar geleden smolt het laatste ijs in het park en vormde zo Lake Yosemite. Dit meer werd weer gevuld met afbrokkelend gesteente en andere sedimenten en vormde zo de ondergrond voor het huidige Yosemite.

In Yosemite zijn hoge bergen, diepe dalen, oeroude bossen, mooie weiden en grote watervallen te vinden. Daarnaast biedt het park een zeer diverse flora en fauna, met enkele unieke plant- en diersoorten. Naast wolven, valken, herten, beren en eekhoorns zijn er de beroemde, enorme Sequoia bomen, die tussen de 1000 en 3000 jaar oud zijn.

De meeste gebieden van het park zijn met de auto bereikbaar, maar het blijft uiteraard grotendeels wilde natuur. Er zijn vele wandelroutes, maar ook bergbeklimmers, vissers en skifanaten kunnen in Yosemite National Park aan hun trekken komen. Kampeerplekken zijn overal in het park te vinden, meestal zonder electriciteit maar met basisvoorzieningen als toiletten en douches. De meeste van deze kampeerplekken zijn het gehele jaar geopend; reservering vooraf is echter nodig.