Monterey

Verblijf Monterey

Carmel by the Sea, het stadje dat bekendheid kreeg omdat Clint Eastwood er zich tot burgemeester liet kiezen toen hij problemen had met een vergunning, is een uiterst plezierig, zij het wat toeristisch badplaatsje met leuke restaurants, winkels en goed strand.

Monterey ligt een stukje noordelijker op het schiereiland. Voor onderdak en goede visrestaurants kunt u waarschijnlijk gemakkelijker en goedkoper terecht in Monterey.

Beide plaatsen hebben hun geschiedenis. Carmel werd gesticht door de Spaanse missionarissen die als eerste Europeanen hier nederzettingen bouwden. Daarvan resteert nog de Carmel Mission, een van de mooiste van de keten van missieposten die langs de Californische kust liggen (zie ook Amerika, winter 1993/94).

Bij Monterey denken veel mensen aan een vissersplaats met visverwerkingsfabrieken aan het water. Dat komt door John Steinbeck die hier jarenlang woonde en in Cannery Row een onvergetelijk beeld schetste van het stadje in de jaren dertig.

Eerlijk gezegd is dat maar beter ook, want nu is Cannery Row wat teveel een toeristentrekpleister geworden. Nog steeds eet u er uitstekend vis maar net als de Fisherman's Wharf in San Francisco krijgt het geheel wat kunstmatige trekken.

Op de punt van het schiereiland, tussen beide stadjes in, ligt Pacific Grove, een rustig toeristenplaatsje dat een soort tijdloos gevoel over zich heeft. Vanaf het eind van de negentiende eeuw vonden hier zomerkampen plaats van Methodisten. De kampementen die zij aanlegden werden later de kern van de populistische chautauqua-beweging die cultuur en educatief vermaak bracht naar plaatsen die totaal geïsoleerd lagen.

Langs de kust tussen Pacific Grove en Carmel loopt niet Route One maar Seventeen Mile Drive, de bekendste tolweg van het land. Zo wild als vroeger is deze route bepaald niet meer. Dat kan ook niet met twee van de bekendste (en duurste) golfbanen van de wereld: Pebble Beach en Cypress Point. De rijke bezoekers van de golfbanen hebben hier nu ook hun landhuizen en dure hotels neergezet.

Het is en blijft een mooie route, maar niet spectaculairder dan wat u kunt zien vanaf Ocean Boulevard in Pacific Grove of de Scenic Drive in Carmel, om niet te spreken van de rest van Route One. Wel kunt u zo zelf één van de beroemdste plekjes van Californië gadeslaan en fotograferen, namelijk de Lone Cypress.

Voordat u verder gaat op Route One passeert u net buiten Carmel dan nog Point Lobos State Park. Het is één van de laatste plaatsen waar nog bossen staan met de Monterey cypress in al zijn door wind en zee gebeeldhouwde schoonheid. Het is ook een goede plek om zeehonden (vandaar de _Lobos' in de naam) en - 's winters - walvissen te zien. Het park is 's zomers zo populair dat u er vroeg bij moet zijn anders staat u in de file.