Lassen Volcanic National Park

Lassen Volcanic National Park

Het noordoosten van California wordt beheerst door de Lassen Peak, een afgeknotte vulkaan met een hoogte van 3187 meter. Deze ligt aan het zuidelijke einde van de Cascade Range. Deze bergketen strekt zich uit over een lengte van 1130 km en loopt vanaf noordelijk California tot in British Columbia (Canada). In de meeste gevallen zijn de hoge toppen in de Cascade Range kegelvormige vulkanen. De toppen hiervan worden gescheiden door gletsjers en sneeuwvelden.

Het Lassen Volcanic National Park telt nog meer vulkanen met lavabeddingen, dampgaten en warme bronnen. Het park heeft een oppervlakte van 431 vierkante kilometer en kreeg zijn status in 1916. De Lassen Peak ontstond door pasta-achtige lava, omhoog geperst uit een opening aan de noordzijde van een uitgedoofde vulkaan die bekend staat als de Tehema.

De lavamassa werd een ruwe, kegelvormige prop die het gat waaruit de lava naar buiten was gekomen, hermetisch afsloot. Na het ontstaan van deze prop hield de Lassen Peak zich jarenlang rustig totdat er in 1914 een periode startte van zeven jaren waarin geregeld uitbarstingen optraden.

In het park zijn ook warme bronnen en furmaroles te vinden. Tijdens een wandeling tussen deze laatste wordt aangeraden de paden te volgen. De bodemkorst hier kan er namelijk op het oog betrouwbaar uitzien maar levensgevaarlijk dun zijn.