Californië

Vakantie Californië

Met een oppervlakte van 411.049 km2 is Californië de op twee na (Alaska en Texas) grootste staat van de Verenigde Staten, en met ruim 33 miljoen inwoners (census 2000) ook de grootste in inwoneraantal.

In het noorden grenst de staat aan Oregon, in het oosten aan Nevada en Arizona, in het zuiden aan Mexico en in het westen aan de Grote Oceaan. De hoofdstad is Sacramento.

Hoewel slechts 15% van de staat als landbouwgebied te boek staat, is Californië puur door de oppervlakte toch de meest belangrijke landbouwstaat in de VS. Bijna de helft van de staat is in handen van de federale overheid, die er tientallen natuurmonumenten zoals National Parks en National Monuments van gemaakt heeft.

Zo'n 90% van de mensen in de staat woont in een stedelijk gebied, en ongeveer 75% leeft in de drie grootste metropolen: Los Angeles, San Francisco en San Diego. Bijna 80% van de bevolking van Californië is blank; zo'n 7,5% is zwart, wat onder het nationale gemiddelde van bijna 13% ligt. Meer dan 12% van de bevolking is van Aziatische afkomst.

Californië is een staat van tegenstellingen: het noorden is meer regenachtig, het zuiden (de Colorado Desert) gloeiend heet. Californië heeft ook het hoogste en laagste punt van de 48 continentale staten: Mount Whitney met 4.418 meter boven zeeniveau en Death Valley met 86 meter onder zeeniveau.

Het kustgebied van de staat is meestendeels bergachtig en vooral in het noorden dunbevolkt; uitzonderingen zijn natuurlijk de grote steden van de staat en, meer in het algemeen, het zuidelijkste deel van Californië. Het oosten van de staat is voornamelijk woestijnachtig (o.a. de Mojave Desert), in het westen begrensd door de Sierra Nevada, een steil en hoog gebergte. De Sierra Nevada heeft vele meren op grote hoogte met als belangrijkste Lake Tahoe op 1.899 meter boven zeeniveau. Ook zijn er drie Nationale Parken binnen dit gebied: Sequoia, Kings Canyon en Yosemite National Park.

De Central Valley, tenslotte, loopt tussen het kustgebied en de Sierra Nevada door, waar voornamelijk landbouw bedreven wordt. Door de ontoegankelijkheid van het gebied (het is omsloten door bergachtige gebieden) wonen er redelijk weinig mensen. In California ligt ook de beruchte San Andreas Fault, een 1000 km lange breuk in de aardkorst. Deze breuk heeft al voor menige aardbeving gezorgd.

Geschiedenis van Californië

De eerste bewoners van Californië waren de Indianen, m.n. de Na-Dené, Hokan, Penutian en Aztec-Tanoan. Het gebied kreeg weinig aandacht tot 1769, toen er een Franciscaanse missie geopend werd, gevolgd door nog eens 20 in de daarop volgende jaren. Vanaf 1821 behoorde het gebied bij het in dat jaar onafhankelijk geworden Mexico. De eerste groepen Amerikanen arriveerden pas in 1841 in Californië. Al in 1846 kwamen ze in opstand tegen de Mexicanen en richtten ze een onafhankelijke republiek op; iets dat tot vandaag de dag op de vlag van Californië te zien is. In datzelfde jaar brak de Mexicaanse Oorlog uit, en toen die in 1848 afgelopen was stond Mexico het hele gebied af aan de Verenigde Staten.

In 1848 werd er goud gevonden in Californië, wat in 1849 tot de Gold Rush leidde. Er kwamen zoveel mensen naar het gebied, dat Californië al in 1850 voldoende inwoners had om officieel een Amerikaanse staat te worden. Die inwoners waren meestal per huifkar over het hele continent gegaan, wat niet altijd ongevaarlijk was. Aan het begin van de jaren 1860 werd met de bouw van de transcontinentale treinverbinding begonnen. Deze was in 1869 gereed, zodat mensen vanaf toen per trein zonder overstap naar Californië konden reizen. Dit leidde tot een versnelde groei van de staat van 560.000 mensen in 1870 tot bijna anderhalf miljoen mensen in 1900.

In 1906 vond de Great Earthquake, de Grote Aardbeving, plaats in San Francisco, waardoor meer dan 3.000 mensen stierven en ruim 300.000 mensen dakloos werden. Ondanks deze ramp bouwde men de stad weer snel op en Californië bleef maar doorgroeien. Deze groei werd versneld na 1929, toen duizenden mensen uit de "Dust Bowl" (centrale staten van de Verenigde Staten, waar door teveel landbouw en erosie enorme hoeveelheden land letterlijk waren weggevlogen) naar Californië kwamen op zoek naar werk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het aantal fabrieken dat oorlogsmaterieel fabriceerde steeds groter en er was voldoende werk. Vanaf de jaren '50 en '60 kwamen er naast fabrieksarbeiders ook steeds meer academici naar de staat, wat op den duur de groei van de suburbs (voorsteden) deed toenemen. Er was ook een zuidwaartse trend waarneembaar: niet alleen de nieuwe bewoners maar ook vele bedrijven verhuisden van San Francisco naar zuidelijker gelegen steden zoals Los Angeles en San Diego. Tussen 1941 en 1962 was het bevolkingsaantal van Californië geëxplodeerd van 9 miljoen.


Klimaat in Californië

Het klimaat van Californië is warm tot zeer warm, met gemiddeld 18 C in Los Angeles en 14 C in het noordelijker gelegen San Francisco. Er zijn in de warmste gebieden dan ook eigenlijk maar twee seizoenen, het natte en het droge. Dit klimaat verklaart ook waarom de meeste mensen aan de kust wonen: de zeewind brengt daar tenminste nog enige afkoeling van de hitte.

Hoogtepunten van Californië

Big Sur | Vakantie Amerika

Big Sur

Big Sur

Langs de Route One rijdt u naar Big Sur. Bixby Creek Bridge is uw toegangspoort tot het wildere gedeelte van Route One. De oude kustweg volgt de rand van de rivier om bij Andrew Molera State Park weer aan te sluiten op Route One.

Channel Islands | Vakantie Amerika

Channel Islands

Channel Islands NP

De groep eilanden, die tussen de 20 en 140 km voor de kust van zuidelijk Californië liggen, staan bekend als de Channel Islands. Dit gebied heeft al jaren een grote aantrekkingskracht op de bewoners van het vasteland.

Death Valley | Vakantie Amerika

Death Valley

Death Valley National Park

Het Death Valley National Park is gelegen in het zuidoosten van Californië en is het laagstgelegen, heetste en droogste gebied van de Verenigde Staten. Kortom, een plek waar u niet veel leven zult aantreffen. Althans, dat zou u denken; dit National Park herbergt echter enkele zeer zeldzame dier- en plantensoorten.

Joshua Tree National Park | Vakantie Amerika

Joshua Tree National Park

Joshua Tree National Park

Het Joshua Tree National Park dankt zijn naam aan de gelijknamige boom die in het park groeit. In het park kan men wandelen en kennismaken met de woestijn, de Joshua Tree en grillige rotsformaties.

Kustroute Californie | Vakantie Amerika

Kustroute

Kustroute Californië

De kustlijn van California heeft een lengte van 1350 km en bestaat voor het overgrote deel uit ruig en rotsachtig gebied. Het zuiden van deze kustlijn is echter gezegend met mooie zandstranden.

Lake Tahoe | Vakantie Amerika

Lake Tahoe

Lake Tahoe

De streek rond dit prachtige bergmeer is zeer bekend als skigebied, maar ook als wandel- en watersportgebied. Lake Tahoe ligt op de grens van Californië en Nevada. Ga met de Heavenly Valley Aerial Tram naar boven, om te genieten van een schitterend uitzicht over de bergtoppen en het meer.

Lassen Volcanic National Park | Vakantie Amerika

Lassen Volcanic National Park

Lassen Volcanic National Park

Het noordoosten van California wordt beheerst door de Lassen Peak, een afgeknotte vulkaan. Deze bergketen strekt zich uit over een lengte van 1130 km en loopt vanaf noordelijk California tot in British Columbia (Canada).

Los Angeles | Vakantie Amerika

Los Angeles

Verblijf Los Angeles

Los Angeles, "the city of Angels", de stad waar de dromen werkelijkheid worden. Denk bij een bezoek aan Los Angeles aan filmstudio's in Hollywood, de luxe villa's van de filmsterren en winkels in Beverly Hills, Disneyland, het gezellige strand en het uitgaansleven in Santa Monica.

Monterey | Vakantie Amerika

Monterey

Verblijf Monterey

Carmel by the Sea, het stadje dat bekendheid kreeg omdat Clint Eastwood er zich tot burgemeester liet kiezen, is een uiterst plezierig, zij het wat toeristisch badplaatsje met leuke restaurants, winkels en goed strand. Monterey ligt een stukje noordelijker op het schiereiland.

Palm Springs | Vakantie Amerika

Palm Springs

Verblijf Palm Springs

Palm Springs ligt midden in de woestijn en vormt een hideaway voor veel superrijke Amerikanen. En dat is te zien aan de luxe huizen, de meer dan 80 golfbanen, de uitstekende restaurants en aan de chique winkels. Met de kabelbaan kunt u naar de top van Mount San Jacinto om te genieten van het schitterende uitzicht.

Redwood National Park | Vakantie Amerika

Redwood National Park

Redwood National Park

In het Redwood National Park zijn de Sequoia's (redwoods) de voornaamste attractie. Dit zijn de hoogste bomen die er op aarde te vinden zijn. Het park bestaat uit twee delen: het sequoiawoud met rivieren en stromen, en een zeekustzone van 48 km met steile klippen, stranden en lagunes.

San Diego | Vakantie Amerika

San Diego

Verblijf San Diego

San Diego is een moderne stad met een grote natuurlijke haven. Direct ten zuiden van de stad ligt de grens met Mexico. Het klimaat is het hele jaar lekker warm, 364 dagen van het jaar is het er mooi weer, en er zijn genoeg stranden om hiervan te genieten.

San Francisco | Vakantie Amerika

San Francisco

Verblijf San Francisco

San Francisco wordt ook wel "The Golden Gate City" genoemd. San Francisco staat bekend om z'n imposante hangbrug, piramide wolkenkrabber, Chinatown, het gevangeniseiland Alcatraz, het gezellige Fishermans Wharf, de trams en de kronkelige Lombard Street.

San Simeon | Vakantie Amerika

San Simeon

Verblijf San Simeon

Route One voert u langs de kust, via drie pleisterplaatsen die de naam dorp nauwelijks verdienen, naar San Simeon. Lucia, Pacific Valley en Gorda hebben benzine en burgers, en daar houdt het wel mee op. Tussen Pacific Valley en Gorda komt u langs een paar mooie stranden en zult u bij mooi weer geregeld hang gliders langs zien komen.

Santa Barbara | Vakantie Amerika

Santa Barbara

Verblijf Santa Barbara

Santa Barbara is de ultieme zuid-Californische badplaats. De combinatie van studenten, surfers en gewoon zon- en water genietende mensen die geen zin meer hadden om in Los Angeles te wonen, geeft de stad een heel plezierig aanzien.

Sequoia King Canyon National Park | Vakantie Amerika

Sequoia King Canyon National Park

Sequoia King Canyon National Park

Het Kings Canyon National Park is een gebied met reusachtige canyons, hoge steile rotswanden, veel meren en watervallen, bergweiden en groepen sequoiadendrons. Het Sequoia National Park is uiteraard het voornaamste reservaat voor de grootste en machtigste bomen ter wereld.

Sierra Nevada | Vakantie Amerika

Sierra Nevada

Sierra Nevada

De huidige Sierra Nevada en de Great Valley maakten ooit deel uit van een uitgestrekte zee. Grote hoeveelheden slib, zand en modder, afkomstig van de oergebergten, werden afgevoerd naar deze zee en verzamelden zich op de zeebodem. Door het ophopen hiervan begonnen de onderste lagen door de enorme druk te verstenen.

Yosemite National Park | Vakantie Amerika

Yosemite National Park

Yosemite National Park

Yosemite National Park één van de drukst bezochte Nationale parken van de VS, en met recht. Het park ligt in het Sierra Nevada berggebied dat zelfs door de allereerste Amerikanen als nationale schat werd aangemerkt vanwege zijn schoonheid.