Reisinformatie Samoa

Praktische informatie voor uw vakantie Samoa - uw droomreis, onze specialiteit!

Accommodatie in Samoa

In Samoa heeft u een ruime keuze aan accommodatie. De meeste accommodaties vindt u in de grotere dorpen en bij de hoofdstad Apia.

Hotel, resort en guesthouse

In de hoofdstad Apia staat het beroemde Aggie Grey's hotel. Vele filmsterren verbleven hier tijdens opnames in Samoa. Verder staat het hotel bekend om de luxe sfeer en koloniale uitstraling. Het Aggie Grey's heeft ook een gelijknamig beachresort gebouwd bij de luchthaven aan de noordwestzijde van Upolu. Ofschoon deze twee hotels de meeste luxe accommodatie is in Samoa, moet u zich hier goede middenklasse accommodatie voorstellen.

Naast Aggie Grey's zijn er in Apia nog twee andere wat grotere hotels (het verouderde Kitano Tusitala Hotel en het meer voor zakenreizigers geschikte Insel Fehrmann Hotel). Daarnaast zijn er uitsluitend kleinschalige resorts en guesthouses te vinden in Samoa, voornamelijk aan de zuidkust van het eiland Upolu.

Typische Samoaanse accommodatie

Als u de nacht net zoals Samoanen wilt doorbrengen, verblijft u in een open beach fale. Dit is een traditionele houten hut zonder muren. Fales, die een Polynesische sfeer uitstralen, staan vaak een paar meter verwijderd van de zee. Voor het gemak van toeristen zijn doeken of palmmatten voor de openingen gehangen. Ook zijn sommige fales voorzien van licht en elektriciteit.

Autorijden in Samoa

Wilt u op eigen gelegenheid Upolu en Tutuila verkennen, dan is autohuur bij uitstek geschikt. Een Nederlands rijbewijs is voldoende om te mogen rijden in Samoa. Soms zijn richtingen slecht aangegeven, een goede wegenkaart is onmisbaar. Houdt u er rekening mee bij betreding van een dorp eerst goedkeuring te vragen. 's Avonds tijdens de avondmis geldt in Samoa een avondklok. Omdat de kerkgangers in de dorpen dan over de weg lopen, moet u bij het begin van het dorp stoppen tot de mis afgelopen is.

Betaalmiddelen in Samoa

De valuta in Samoa is de Tala (1 Tala = 0,30 euro). Er bestaan biljetten van 100, 50, 20, 10 en 5 Tala. Er bestaan munten van 1 Tala en 50, 20, 10, 5, 2 en 1 Sene. Betalen per creditcard (Visa, Mastercard en Dinersclub) geeft soms problemen. Daarentegen kan in de meeste hotels, restaurants en winkels van Western Samoa worden betaald met USD. Ander buitenlands geld en travellercheques van Thomas Cook en American Express kunnen in de hotels en banken worden omgewisseld in Tala, waarbij u rekening moet houden met wisselkosten. Het betaalmiddel in American Samoa is de USD. In de meeste hotels, restaurants en winkels van American Samoa worden creditcards geaccepteerd.

Er zijn een beperkt aantal geldautomaten op Samoa, vooral in Apia, in een paar grotere dorpjes, bij de luchthaven en bij de Wharf.

Het prijspijl in Samoa ligt ongeveer 30% lager dan in Europa. Houdt er wel rekening mee dat u buiten uw hotel vrijwel nooit met creditcard kunt betalen. Neem dus wat contant geld op op de luchthaven bij aankomst.

Binnenlandse vluchten in Samoa

Op het moment is er geen binnenlandse luchtvaartmaatschappij in Samoa. Maar er wordt wel dagelijks gevlogen tussen Apia en Pago Pago (dit wordt gezien als een internationale vlucht). Samoa Air onderhoudt ook vluchten met de overige eilanden van American Samoa een uitgebreid routenet en vluchtschema. Hierdoor kunt u vrijwel elke dag tussen de eilanden van American Samoa vliegen.

Electriciteit in Samoa

De electriciteit op Samoa is 220V/50Hz met gebruikmaking van driepolige stekkers zoals in Australië in gebruik zijn. In American Samoa is de electriciteit 110V/60Hz met gebruikmaking van Amerikaanse stekkers.

Fooi in Samoa

In Samoa is het geven van een fooi ongebruikelijk. In American Samoa wordt volgens Amerikaanse gewoonte bij persoonlijke dienstverlening een fooi van ca. 15% verwacht. Service en belasting zijn in Western Samoa inbegrepen bij de prijs. De prijzen in American Samoa zijn vaak exclusief de service-tax van 2%.

Fotografie in Samoa

De eilanden zijn zeer fotogeniek, neemt u voldoende film en geheugenkaarten mee. Diarollen en geheugenkaarten voor uw camera zijn ter plaatse moeilijk verkrijgbaar.

Fietsen op Samoa

Bij veel beach resorts en hotels zijn fietsen te huur. Neem in verband met de hitte veel water mee. Erg lastig zijn de vele loslopende honden. Zorg ervoor altijd een flinke steen paraat te hebben. De Cross Island Road (van Apia naar Siumu) is extreem stijl en loodzwaar.

Immigratie / Douane in Samoa

EU-burgers dienen bij aankomst in Samoa voor een verblijf van max. 30 dagen een geldig paspoort te kunnen tonen, die nog tenminste 6 maanden geldig is vanaf het moment van vertrek. U moet beschikken over een geldig retour- of doorreisticket en voldoende financiële middelen om uw verblijf te bekostigen. U kunt dit aantonen met contant geld, travellercheques of een creditcard. Er zijn geen bijzondere eisen t.a.v. verplichte vaccinaties voor toeristen. Bij aankomst moet een "Arrival Card"' met persoonlijke gegevens worden ingevuld; deze wordt reeds aan boord van het vliegtuig uitgedeeld. Deze regels kunnen wijzigen.

Bij aankomst in Samoa wordt de reiziger gevraagd een verklaring over eventueel meegebrachte levensmiddelen, planten en artikelen van dierlijke oorsprong in te vullen. Ter bescherming van de ongerepte natuur en de landbouw kent Samoa strenge regels met betrekking tot de invoer van levensmiddelen, dieren en planten. Deze mogen niet worden ingevoerd.

Internationale vluchten in Samoa

De internationale luchthaven van Samoa ligt 25 km buiten Apia - aan de noordwestzijde van het eiland.

De volgende luchtvaartmaatschappijen voeren internationale vluchten uit:

 • Air New Zealand (naar Auckland [Nieuw-Zealand])
 • Air Pacific (naar Nadi [Fiji]), met aansluiting naar Los Angeles en Amsterdam (u moet u rekening houden met een totale reistijd van minstens 24 uur)
 • Qantas (naar Melbourne en Sydney [Australië])
 • Virgin Australia (naar Melbourne en Sydney [Australië])

Ook vanuit het oostelijker gelegen American Samoa kan internationaal gevlogen worden. De luchthaven van American Samoa ligt op het hoofdeiland Tutuila, 25 km zuidwestelijk van Pago Pago. Er is vandaar een directe vlucht naar Honolulu in Hawaii en vluchten naar Apia. Alle overige luchthavens en airstrips dienen alleen het binnenlands vliegverkeer.

Internationaal vertrek in Samoa

De incheck-tijd voor internationale vluchten vanuit Samoa is 120 minuten voor vertrek. De luchthavenbelasting (Airport Departure Tax) bedraagt momenteel 40 WST per persoon. Iedereen die het land verlaat, dient dit bedrag op de luchthaven cash te betalen. Deze regels kunnen wijzigen.

Taal in Samoa

Zowel op Amerikaans- als op de westelijke eilanden van Samoa wordt voornamelijk Samoaans gesproken. Op Amerikaans Samoa spreekt de meerderheid van de bevolking Engels en een groot deel van de bevolking van westelijk Samoa ook. Behalve met de bewoners in de meer afgelegen dorpen, kunt u met de overige bevolking goed communiceren, zelfs wanneer ze slechts een beetje Engels kunnen spreken. Een aantal voorbeelden van het Samoaans zijn:

 • Hallo - Malo
 • Tot ziens - Tofa
 • Ja - Loe
 • Nee - Leai
 • Alstublieft - Fa'amolemole
 • Bedankt - Fa'afetai
 • Spreekt u Engels? - Ete iloa nanu?

Het Samoaans is een Polynesische taal en lijkt veel op de taal van Tahiti en Hawaii. De taal kent slechts veertien letters waarvan vijf klinkers en negen medeklinkers. Het verschil zit in de uitspraak.

Samoaans is voor buitenstaanders een onbegrijpelijke taal, maar gelukkig spreken veel Samoanen goed Engels. Dit komt door de banden die Samoa heeft met de Verenigde Staten en het feit dat veel Samoanen familie hebben wonen in Australië en Nieuw-Zeeland. Opvallend is dat vooral jongeren, twintigers en zestig plussers de Engelse taal goed beheersen.

Kleding in Samoa

Voor een bezoek aan Samoa kunt u het best lichte zomerkleding meenemen. Bij een bezoek aan een lokaal dorp stellen de inwoners het op prijs als u zich niet in badkleding laat zien, maar met overhemd of t-shirt. Denk aan een dunne regenjas (voor wandelingen) en plastic sandalen (ter bescherming tegen koraal). Neem een hoed of pet mee als bescherming tegen de zon. De winkels in Apia en Pago Pago kunnen overigens voorzien in vrijwel alles dat een bezoeker zoal nodig heeft.

Klimaat in Samoa

Samoa heeft gedurende het gehele jaar een aangenaam zonnig klimaat, met een temperatuur tussen de 22 en 30 graden Celsius. De maanden mei t/m november zijn het droogst en koelst. De maanden december t/m april zijn iets warmer. Met name aan de oostzijde van de bergachtige eilanden valt in deze periode veel regen. De luchtvochtigheid is dan op de eilanden iets hoger, maar een continue passaatwind maakt het toch aangenaam. Zie ook beste reistijd Samoa

Openbaar vervoer in Samoa

Op Upolu is de bus een goedkope manier om het eiland te verkennen. Houdt echter rekening met drukte en lange wachttijden. Een airportbus rijdt dagelijks meerdere malen tussen Faleolo International Airport en de belangrijkste hotels in Apia. Op Savai'i is openbaar vervoer schaars.

Telefoneren in Samoa

Via een satellietverbinding kunt u dag en nacht automatisch telefoneren tussen Nederland en American Samoa. Het telefoonverkeer tussen Nederland en westelijk Samoa verloopt via de telefoniste en is eveneens dag en nacht mogelijk.

Verkeer in Samoa

Sinds 2009 wordt in Samoa links gereden. De maximumsnelheid is 25 mijl p/u in de dorpen en 35 mijl p/u daarbuiten. In de dorpen bij ontmoetingshuizen, scholen en kerken geldt een maximum snelheid van 15 mijl per uur. Tijdens de kerkdienst bij zonsopkomst en zonsondergang geldt een "curfew" (avondklok) bij kerken. U kunt dan beter even stoppen of omrijden.

Let op: veel auto's hebben geen werkende remlichten en automobilisten geven het vaak niet aan als ze willen afslaan. Tankstations treft u alleen aan in de omgeving van Apia en Salelologa (Savai'i). Als u zelf rijdt in Samoa, bent u verplicht uw rijbewijs eerst te laten zien bij het Central Police Station in Apia. U moet daar een lokaal rijbewijs kopen.