Apia

Bezoek Apia tijdens je rondreis Upolu - Samoa

Apia, met 40.000 inwoners, is de hoofdstad van (Western) Samoa. De stad heeft een haven, kleurrijke markt en diverse in koloniale stijl opgetrokken gebouwen. Door haar rijke verscheidenheid aan restaurants, bars en winkels wordt de stad in de ogen van veel lokale Samoanen als overweldigend gezien. Maar voor de meeste toeristen biedt Apia een welkome afwisseling na de vele kleine rustige dorpjes, die u elders vindt op het hoofdeiland Savai'i. Samoa is in handen geweest van Duitsland, Nieuw-Zeeland  en de Verenigde Staten. Deze invloed ziet u terug in de koloniale bouwwerken in Apia. Vooral het statige Aggie Grey's Hotel ademt de sfeer van het verleden. Het bekende hotel ligtaan de haven van Apia en grijpt ieders aandacht. Met haar witte veranda's en balkons lijkt het Aggie Grey's Hotel rechtsreeks uit een film te komen. Binnen sieren Samoaans houtsnijwerk en stoffen met traditionele bloemmotieven de ruimtes.Bezoek de klokkentoren, de vlooienmarkt en de vele kerken. In Vailima (4km van Apia) bevindt zich het Robert Louis Stevenson Museum. Deze bekende Schotse schrijver, van onder andere Schateiland, woonde in het huis tot aan zijn dood in 1894. Het museum toont zijn bezittingen en bibliotheek. Bij het museum begint een trail door de botanische tuinen naar het graf van Stevenson op de top van Mount Vaea.

Openbaar vervoer Upolu

Naast de vlooienmarkt ligt het busstation van Apia. De felgekleurde, houten bussen zijn door de chauffeurs zelf versierd en hebben ieder een eigen thema. Geheel volgens de Polynesische leefstijl vertrekt de bus niet op tijd. Uit de speakers klinkt typische Samoaanse muziek. Vrolijke en relaxte klanken klinken terwijl de bus u over hobbelige wegen voert. Passagiers brengen kippen, honden en emmers vol koopwaar aan boord. Als de bus vol lijkt, kruipen Samoanen bij elkaar op schoot om plek te maken voor anderen.

Hoogtepunten van Apia

Maketi Fou Market
Op de Maketi Fou Market kijkt u uw ogen uit: verse kokosnoten, papaya en taro, een Samoaans knolgewas. Alles ligt uitgestald op bananenbladeren. Ook vindt u hier shampoo, kleding en huishoudelijke producten. Marktlieden slapen 's nachts bij hun stalletje om te voorkomen dat deze wordt ingenomen door een ander. Op de vlooienmarkt kunt u urenlang tussen houten stalletjes met souvenirs rondlopen. De enthousiaste verkopers proberen u sieraden gemaakt van kokos aan te praten. U kunt bij de eetstalletjes Keke Pua'a - een zoet Samoaans koekje - kopen. Palolo Deep Marine Reserve.

In Apia vindt u één van de betere stranden van Samoa. De schelpen en stukjes koraal kraken onder uw voeten als u op Vaiala Beach naar het azuurblauwe water loopt. Om het Palolo Deep Marine Reserve te ontdekken huurt u het beste een masker en snorkel. Tussen het rijke koraal zwemmen vissen in alle kleuren, vormen en maten. Als u geluk heeft spot u hier rifhaaien en roggen.

Robert Louis Stevenson House
Aan de zuidzijde van Apia - in de heuvels bij Valima- ligt het R.L. Stevenson House.

De auteur van 'Schateiland' en de 'Zonderlinge geschiedenis van Dr. Jekyll en mr. Hyde' woonde jarenlang in Samoa. Robert Louis Stevenson - geboren in Schotland als zoon van een rijke stoommachine fabrikant - wordt door Samoanen op handen gedragen. Zijn voormalige huis is omgetoverd tot museum. Stevenson bracht de laatste jaren van zijn leven door in Apia en ligt op zijn geliefde Samoa begraven. Een wandeling naar de top van berg Mt Vaea brengt u naar de graftombe van de auteur. Het is een steile klim door een prachtig bos met veel vogels en spectaculaire uitzichten over Apia. Er is een lange route van drie kwartier en een korte van dertig minuten. Bij regen wordt het pad erg glad. Aan de voet van de berg kunt u zwemmen in de poel bij een waterval, waar ook Stevenson regelmatig verkoeling zocht.

Tanumapua Tropical Plantation.
Nabij Apia ligt de Tanumapua Tropical Plantation, een oude maar nog steeds in bedrijf zijnde plantage. In de uitgestrekte tuinen ziet u de heerlijkste vruchten groeien, maar maakt u ook kennis met inheemse medicinale planten en kunt u birdwatchen. U kunt te paard door de tuinen en over de kronkelige paden in de heuvels rijden.