Upolu

Lava, watervallen en de Bahai tempel

De bezichtiging van Samoa begint al meteen na aankomst op de International Airport Faleolo. De 20 minuten durende rit naar Apia, de hoofdstad van Samoa, werd door de schrijver James Mitchener aanschreven als "the most beautiful drive in the South Pacific". De kustlijn is grillig, met baaien en stranden.

In het oostelijk deel van Upolu vinden we de Falefa Falls en de 90 meter hoge Fuipisia Falls. Halverwege tussen Apia en het meest oostelijke punt van Upolu voert de weg over Mafa Pass, een uitzichtpunt met een prachtig panorama over eiland en oceaan. Met name ten zuiden van de pass is het kustlandschap adembenemend mooi.

Het centrale deel van Upolu is ontsloten door de "cross island road". De weg voert door een dichtbegroeid berglandschap, waar de uitbundige bloemenpracht wordt afgewisseld door watervallen, riviertjes en meertjes. Bezoekt u het Lanoto'o meer, met z'n vele goudvissen, of probeer de "sliding rock" bij Papase'ea, waar u vanaf een natuurlijke glijbaan in het meertje kunt plonsen. Ook het huis waar schrijver Robert Louis Stevenson heeft gewoond, in Vailima mag u zeker niet missen. De Tutsitala, zoals de Samoans hem noemen, ligt begraven in een tombe op nabij gelegen Mount Vaea. Niet ver daar vandaan staat de Bahai tempel, de grootste van de Pacific.

In het zuidwestelijk deel van Upolu liggen de mooiste stranden. Bij het dorpje Lefaga is 1952 de film "Return to Paradise" met Gary Cooper opgenomen. Even ten oosten van Siumu ligt het O Le Pupu-Pue National Park, met een indrukwekkende lava-tunnel en tal van prachtige wandelroutes. Bent u op zoek naar het Bali Hai van uw dromen, bezoek dan Manono Island en Apolima Island.

Wharf

Aan de westzijde van Upolu ligt de haven, die alom bekend staat als de Wharf. Vanafhier varen er dagelijks veerbotentussen Upolu en Salelologa (op Savai'i). Op werkdagen drie maal daags en op zondag twee maal. De overtocht duurt 65 minuten. De overtocht is meestal niet te ruig en auto's worden geparkeerd onderin en passagiers kunnen bovenin de ferryboot verblijven. Er is een kleine kiosk met wat snacks en drinken aanwezig op de boot.

Hoogtepunten van Upolu

Mu Pagoa Fall

In de tuin achter een traditioneel houten huis vindt u het einde van de wereld. Zover u kunt kijken ziet u niets anders dan oceaan. Vlak voor uw voeten stort zoet water rechtstreeks in de zoute zee. Tussen metershoge palmbomen zit een zeevisser. Dit zoete water is afkomstig van de Mu Pagoa Fall. Naast de uitgestrekte lavavelden ligt dit uniek natuurverschijnsel. Het zoete water van de waterval stroomt namelijk rechtstreeks de oceaan in. Lokale vissers vangen hier hun avondmaal. Als de zon wegduikt achter het bos van palmbomen spelen lichtjes tot aan de horizon op het water.

O Le Pupu Pue National park

Het O Le Pupu Pue National Park behelst een stuk land dat van de bergen Fito (1100 m) en Lepué (840m) naar de zuidkust loopt. Het park grenst aan het Togitogiga Scenic Reserve. Bezoek er de Togitogiga Fall, wandel een zware trail naar de Peapea Cave of maak een 4wd-tour in het ruige gebied aan de westgrens van het park naar steile lavakliffen.

Togitogiga Fall

De Togitogiga Fall wordt omringt door duizenden verschillende bloemen en planten. Op de rotsen vindt u vaak Samoaanse gezinnen die aan het picknicken zijn. In het water onder de waterval kan gerust worden gezwommen. En voor de ware avonturier: van de Togitogiga Fall kunt u afspringen. De Togitogiga Fall vindt u in het dorpje Saleilua op het eiland Upolu. De waterval klettert tientallen meters naar beneden. Het omringende Le Pupu-Pu'e Nationaal Park is gemakkelijk te bereiken met een taxi.

To Sua Ocean Trench

In Lotofaga vindt u de To Sua Ocean Trench. To Sua betekent letterlijk 'groot gat', maar daar is niet alles mee gezegd. Dit 30 meter diepe gat staat in direct contact met de oceaan. Via een lange, houten trap komt u bij het water, waar deze put mee gevuld is. Onderweg steken de groene kleuren van de planten duidelijk af tegen de azuurblauwe kleur van het water beneden u. Terwijl u de houten trap afdaalt ziet u kokosnoten voorbij drijven op het golvende water. De nabijgelegen zee ruist zachtjes in de verte. U kunt in het water zwemmen en al snorkelend genieten van de gekleurde vissen. Als er weinig stroming en wind staat zwemt u zelfs via een kleine grot naar de zee.

Zuidkust van Upolu

Aan de zuidkant van Upolu - de droge kant van het eiland - vindt u een de fraaiste stranden van het eiland, geflankeerd door turkoise lagunes en koraalriffen. Maar ook aan de zuidkant van het eiland schieten de heuvels en bergen stijl omhoog. U vindt hier enkele natuurparken, waar u kunt wandelen tussen de hibiscusplanten, wilde varens, palmbomen en andere tropische flora en fauna. Ofschoon u gemakkelijk de zuidkust vanuit Apia op een dagexcursie kunt bezoeken, raden we u aan een aantal dagen te verblijven aan de zuidkust om dit gebied op uw gemak te verkennen.

Faleolo International Airport

Faleolo International Airport ligt 35 km ten westen van Apia. Vanaf deze luchthaven kunt u vliegen naar Australië (Fiji en Pago Pago (American Samoa). De kleine en wat verouderde luchthaven heeft een café, restaurant, tourdesk en enkele taxfree shops. Bij de luchthaven is een autoverhuurder gestationeerd.