Savaii

Lava, regenwoud en blowholes

Savai'i, het grootste eiland van Samoa, is zeer dun bevolkt en nog nauwelijks tot ontwikkeling gebracht. Het eiland wordt overheerst door de centraal gelegen 1850 meter hoge vulkaanberg Matavanu, die nog in 1905 tot eruptie kwam. Met name aan de noordoostkust zijn lava-velden te zien, waarbij de lava soms verrassende vormen heeft aangenomen. Het binnenland bestaat uit regenwoud waar met name veel exotische vogels leven. Sommige vogelsoorten vindt u nergens anders ter wereld dan op Savai'i. Iets dat u zeker niet mag missen is de Pulemelei piramide, een mysterieus stenen bouwsel van 80 bij 70 meter en 15 meter hoog, waarover nog weinig bekend is. In het dichtbij gelegen meertje met waterval kunt u een frisse duik nemen. Langs de kust strekken zich prachtige stranden uit, geflankeerd door kristalheldere lagunes. Opmerkelijk zijn de blowholes, gaten en tunnels in de rotsen waarin zeewater omhoog wordt gestuwd tot fonteinen. De dorpjes op Savai'i zien er nog zeer traditioneel uit, met hutten die geheel in Polynesische stijl zijn gebouwd en ingericht. Let u op de vissers, die in de lagune met hun catamarans nog op dezelfde wijze vis vangen als duizend jaar geleden.

Open Fale

Op vele plaatsen in Samoa kunt u slapen in een Open Beachfale. U laat zich onderdompelen in een stukje Samoaanse cultuur. U kunt hier namelijk - net als de bevolking - een nacht doorbrengen in een fale. Dit zijn houten hutjes waarbij muren ontbreken. Maar om het gemak van toeristen te verzekeren zijn er vaak doeken of matten van bananenbladeren opgehangen als gordijnen. Maar die heeft u 's nachts niet nodig, want u wilt natuurlijk niks missen van de manenschijn over de oceaan en het strand. De temperatuur en het zeebriesje voelen meestal ook 's nachts aangenaam aan. De gong slaat als teken dat het ontbijt wordt opgediend. Het zand voelt ondertussen alweer warm aan, een nieuwe dag is aangebroken in het paradijs.

Hoogtepunten van Savaii

Blowholes van Taga
Aan de andere kant van het eiland - in Taga - zijn de zogenoemde blowholes te vinden. In een enorm lavaveld naast de zee zijn gaten in de grond gevormd. Deze staan in direct contact met de zee, waardoor ineens water uit de gaten spuit. De zon schijnt op de ontstane fontein en de wind blaast het water druppel voor druppel weg. Hierdoor ontstaan indrukwekkende kleine regenbogen, die binnen een paar seconden weer verdwijnen.

Circle Island Tour

U kunt Savai'i het beste verkennen per excursie of zelf per huurauto. Een groot deel van de wegen zijn hier onverhard. In één dag kunt u met gemak rond het eiland rijden en alle belangrijke bezienswaardigheden zien.

Dwarf's cave in Paia

Bij een tocht over Savai'i trekken uitgestrekte lavavelden, bananenplantages en regenwoud aan u voorbij. Als u goed kijkt is hier overal een attractie te vinden. Zo is er in het plaatsje Paia de Dwarf's Cave, eigenlijk een lavatube. Volgens de legende wonen hier dwergen die wensen in vervulling laten gaan. De grot is een groot avontuur. Vergeet vooral niet eenzaklamp mee te nemen. Onder leiding van een Samoaanse gids daalt u af in de grotten, waarvan nog nooit iemand het einde heeft gezien. Op sommige stukken moet u in het donker door water waden om verder te kunnen. Waterdruppels die de grond raken galmen door de grot, vleermuizen vliegen op.

Noordkust

Aan de noordkust van Savai'i gaat alle aandacht naar het fonkelende, ondiepe water van de nabijgelegen oceaan. Hier droom je gerust weg met een verse kokosnoot in de hand. Of maak je een lange wandeling over het witte zandstrand, terwijl krabbetjes voor je voeten de grond induiken. Kinderen spelen op de bananenplantages, honden liggen te rusten in de schaduw van palmbomen. Dit is de Stille Zuidzee zoals die er altijd al was.