Tutuila

Het hoofdeiland van American Samoa

 

Tutuila, met z'n grillige vorm, is het hoofdeiland van American Samoa. Het eiland bestaat uit een vulkanische gebergte, dat weelderig is begroeid. Het eiland wordt bijna in tweeën gedeeld door de baai van Pago Pago. De diep instekende baai vertoont veel gelijkenis met een fjord maar is in feite een deels ingestorte vulkaankrater. De hoogste berg van Tutuila is de 653 meter hoge Matafao Peak, maar meer bekend is de 524 meter hoge Mount Piao, ook wel de Rainmaker genoemd. Vroeger kon u met een kabelbaan naar de top van de Rainmaker, maar de kabelbaan is momenteel buiten gebruik

Op Tutuila liggen diverse wegen, u kunt vanuit Pago Pago het westelijke uiteinde van het eiland in ongeveer 2 uur bereiken. U rijdt dan via een heuvelachtige kustroute langs kleine vissersdorpen. Ook de route naar de oostzijde van het eiland is erg mooi, vooral dankzij de vele pittoreske stranden die u onderweg tegenkomt.

Pago Pago International Airport

De luchthaven van American Samoa ligt 25 km zuidwestelijk van Pago Pago. Er zijn vandaardirecte vluchten mogelijk naar Honolulu in Apia (Upolu). Het is ook mogelijk om binnenlands te vliegen naar de Manu'a Islands (Ta'u).

 

Hoogtepunten van Tutauila

Pago Pago
Pago Pago, hoofdstad van American Samoa, ligt om de gelijknamige baai heen. Eigenlijk bestaat Pago Pago uit een zevental dorpen die zijn samengegroeid. De stad heeft een druk haventje en is qua architectuur niet bijzonder interessant. De ligging is daarentegen des te spectaculairder. Vooral vanuit de 1,8 kilometer lange kabelbaan naar de top van Mount Alava is dat goed te zien. U heeft een prachtig uitzicht over de baai, het eiland en de omringende oceaan.

Ofschoon ook Tutuila beschikt over aantal paradijselijke witte stranden, verblijven slechts weinig toeristen op het eiland. Komt u eenmaal buiten Pago Pago, dan blijkt een bezoek toch zeker de moeite waard te zijn. Op het eiland kunnen namelijk fantastische bergwandelingen worden gemaakt, door een weelderige en kleurrijke natuur. Bovendien vindt u er traditionele dorpen en archeologische vindplaatsen. Een goede manier om het eiland te verkennen is per huurauto.

National Park of American Samoa
Sinds 1988 hebben delen van de eilanden Tutuila, Ofu en Ta'u samen de status van Nationaal Park gekregen. Het gebied is echter nog steeds het eigendom van de inwoners van Samoa, de NPS leaset het van hen. National Park of American Samoa is gratis toegankelijk. In Tutuila gaat het om het gebied aan de noordkust ten noorden van Pago Pago Bay, Dit deel van het park bestaat uit vulkanische bergruggen waarop talrijke soorten tropische bomen en andere vormen van tropische vegetatie voorkomen.

Vanuit Pago Pago kunt u via de Afono Pass met de auto naar het park rijden; het hoogtepunt van de rit is de blik op Vatia Village, ineengeklemd tussen twee vulkanische pieken. De weg eindigt bij Vatia Village, vandaar kunt u te voet verder gaan tot aan de uiterste noordpunt van het eiland. Direct voor de kust ligt daar het rotsachtige Pola Island, dat ook onderdeel is van het nationale park. Een tweede manier om het park te bereiken is door vanuit Pago Pago een paar mijl naar het westen te rijden, naar Fagasa Pass. Parkeer daar uw auto, en ga vervolgens te voet verder naar de top van Mount Alava. De totale afstand van de wandeling (heen en terug) bedraagt 10 kilometer (neemt ongeveer5 uur). dus