American Samoa

Uw reis verlengen met American Samoa?

American Samoa is het enige grondgebied van de Verenigde Staten dat ten zuiden van de evenaar ligt.

American Samoa heeft een oppervlakte van 199 km² en een inwonertal van 65.000. Het bestaat uit zes eilanden, waarvan Tutuila veruit het grootste is.

Ongeveer 100 kilometer ten oosten van Tutuila liggen drie kleinere eilanden, Ta'u, Ofu en Olosega, die samen de Manu'a Islands worden genoemd. Verder zijn er nog de onbewoonde eilandjes Rose Atoll en Swain Island.
 

Geschiedenis

Amerikaans-Samoa is al ongeveer 3000 jaar bewoond. De eerste nederzetting werd waarschijnlijk gesticht in 1000 v.Chr. De geschiedenis van de oost-Samoaanse eilanden (nu Amerikaans-Samoa) is onlosmakelijk verbonden met die van de west-Samoaanse eilanden. (nu onafhankelijk Samoa). De geschiedenis van de Manu'a Islands, een eilandengroep die deel uitmaakt van American-Samoa en die bestuurd werden door de Tui Manu'a dynastieën, gaat ver terug, en is verbonden met de geschiedenis van Fiji, Tonga en de Cook eilanden, de Tokelau-eilanden, en verschillende andere eilandengroepen in de Stille Oceaan, die allemaal onder Manu'aanse heerschappij zijn geweest. Tu'i Manu'a van Manu'a overheersten een groot deel van de Stille Oceaan, met inbegrip van Tonga.

Samoa werd ontdekt door Europese ontdekkingsreizigers in de 18e eeuw. Walvisvaarders in de Stille Oceaan gebruikten de natuurlijke haven van het Samoaanse eiland Tutuila, omdat zij deze baai als een perfecte landingsplaats beschouwden. Deze haven wekte later ook de belangstelling van de Verenigde Staten. Na verschillende internationale geschillen over de eilanden werd de archipel in 1899 verdeeld tussen het Duitse Rijk (wiens gedeelte later de onafhankelijke natie Samoa werd) en de Verenigde Staten (wiens gedeelte het tegenwoordige American-Samoa werd). American-Samoa werd op 20 februari 1929 uiteindelijk een Eilandgebied van de Verenigde Staten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er meer mariniers op American–Samoa dan autochtone inwoners. Dit was van grote invloed op het dagelijks leven. Jonge Samoanen van 14 jaar en ouder werden getraind door het legerpersoneel om te dienen in het leger. Veel andere Samoanen werkten in die tijden ook in het leger, vaak als medisch personeel, maar ook op andere posten, zoals reparateur of radiobediende. Tijdens diezelfde oorlog diende Pago Pago (de tegenwoordige hoofdstad van het land) als een belangrijke marinebasis in de Stille Oceaan.

American-Samoa werd tot 1951 als marinebasis bestuurd door de United States Department of the Navy (de marine). In 1967 kreeg American-Samoa haar eigen grondwet, welke ervoor zorgde dat er op verscheidene frontenvooruit werd geboekt voor de burgerbevolking. Scholing en infrastructuur werden verbeterd. Zo werd het wegennet uitgebreid en werden er scholen, hotels, een ziekenhuis en een vliegveld gebouwd. Binnen een paar decennia werd ook (deels) de Amerikaanse way of life geadopteerd.

Op 29 september 2009 werd American-Samoa getroffen door een aardbeving met een schaal van Richter van 8,0. De beving veroorzaakte een tsunami met als gevolg dat 150 mensen de dood vonden, en enkele honderden anderen gewond raakten.
 

Hoogtepunten van American Samoa

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van American Samoa.

Manu'a Islands
De drie prachtige eilanden van de Manu'a eilandengroep liggen 100 km ten oosten van Tutuila. De eilanden bestaan uit een spectaculair vulkanisch gebergte, eigenlijk randen van onderwater verdwenen vulkanen.

Ta'u Island is 40 km² groot, en ongeveer de helft daarvan behoort tot het Nationale Park. De 995 meter hoge Mount Ata is het hoogste punt op Ta'u eiland. Het eiland heeftslechts een doorsnee heeft van 2 km, zodat Mount Ata scherp omhoogsteekt. De natuur is ruig en ongerept. Ook de zuidelijke kustlijn van Ta'u en de daarbij behorende koraalriffen horen bij het park. Verder ligt hier de oude heilige plaats Saua, die wordt gezien als de geboorteplaats van het Polynesische volk. Slechts weinig toeristen bezoeken Ta'u en de andere Manu'a eilanden. Niettemin treft u op de eilanden prachtig witte zandstranden en fantastische duiklocaties aan. Ta'u is per vliegtuig te bereiken vanaf Pago Pago.

Een ander eiland dat zeer fraai is Ofu Island. Ook Ofu is maar een klein eiland met een schitterende lagune en met een enorme klif, die plotseling uit de jungle omhoogrijzend. Ofu is één van de allermooiste eilanden van de South Pacific, met witte zandstranden, statige palmbomen en – een beetje landinwaarts - een prachtige blauwe lagune met koraafriffen en veel zeedieren. Een gedeelte van het eiland is totNationaal Park verklaard en omvat de zuidelijke kustlijn en de bijbehorende koraalriffen. Dit gedeelte van het park is vooral erg geschikt voor snorkelen en zwemmen. Ofu heeft een eenvoudig guesthouse, maar is alleen per boot te bereiken vanaf Ta'u.

 

American Samoa | vakantie Samoa

Tutuila

Het hoofdeiland van American Samoa

Tutuila, met z'n grillige vorm, is het hoofdeiland van American Samoa. Het eiland bestaat uit een vulkanische gebergte, dat weelderig is begroeid. Het eiland wordt bijna in tweeën gedeeld door de baai van Pago Pago.