Reisinformatie Papoea Nieuw Guinea

Praktische reisinformatie over Papoea Nieuw-Guinea

Ambassade in Papoea Nieuw-Guinea

Nederlandse ambassade in Australië (tevens voor Papoea Nieuw-Guinea): http://netherlands.embassy.gov.au/

Autorijden in Papoea Nieuw-Guinea

Het autoverkeer in Papoea Nieuw-Guinea is links. De maximum snelheid binnen de bebouwde kom is 50 km/u en daarbuiten 80 km/u. Alhoewel het verkeer in de steden druk kan zijn, is het verkeer buiten de bebouwde kom vrij rustig.

We kunnen huurauto's voor u in Papoea Nieuw-Guinea reserveren (huurtarieven en voorwaarden zijn beschik-baar op aanvraag). Met name bij het wegennet van Lae is autohuur een goede manier om de omgeving te verkennen. Terplaatse moet u (als bestuurder) bij afhalen van de huurauto beschikken over een geldig Nederlands rijbewijs en een creditcard (we adviseren ook een internationaal rijbewijs mee te nemen). De minimum leeftijd als bestuurder is 23 jaar. Vraag de verhuurder om een routekaart en uitleg over de verkeersregels. Beste is om een 4WD terreinauto te huren, want u zult soms over onverharde wegen willen rijden, vooral zodra u van de hoofdweg af gaat.

Banken in Papoea Nieuw-Guinea

In Papoea Nieuw-Guinea is het bankwezen redelijk ontwikkeld. In Port Moresby, Alotau, Lae, Madang, Wewak, Goroka, Mount Hagen en op elk eiland treft u (in het hoofdplaatsje) een bank aan, meestal met geldmachine (ATM). In Port Moresby vindt u vele banken, zoals de Westpac en ANZ bank, waar u alle bankzaken kunt doen. De openingstijden zijn: ma-vr 8.30- 16.00 uur. Alleen op de luchthaven van Port Moresby vindt u in de aankomsthal een ATM.

Belasting in Papoea Nieuw-Guinea

Op goederen en diensten wordt in Papoea Nieuw-Guinea 10% omzetbelasting (GST tax) geheven. De omzetbelasting is over het algemeen inbegrepen bij de prijs. Deze belasting kan bij uitvoer van goederen (mits u die gekocht heeft binnen een bepaalde periode) worden teruggevorderd op de luchthaven. Dit is meestal een tijdrovende aangelegenheid, waarbij u een aantal formulieren moet invullen en aankoopnota's moet tonen. Er geldt een drempel-bedrag waaronder geen "tax refund" wordt verleend.

Betaalmiddelen in Papoea Nieuw-Guinea

Het lokale betaalmiddel is de Kina. De Kina is verdeeld in 100 Toea. Er zijn munten van 1K, 50t, 20t, 10t en 5t (2t en 1t zijn sinds 2007 uit roulatie genomen). Er zijn bankbiljetten van 100K, 50K, 20K, 10K, 5K en 2K.

Euro's en andere westerse valuta, alsmede travellercheques, kunnen bij de banken en grote hotels normaliter zonder problemen worden omgewisseld. De grote hotels accepteren ook creditcards (Visa, Mastercard en American Expres). U mag bij uitreizen niet meer dan 200 Kina het land uit nemen.

Binnenlandse vluchten in Papoea Nieuw-Guinea

Vliegen binnen Papoea Nieuw-Guinea kunt u met Air Niugini. Gevlogen wordt met propeller vliegtuigen. Er wordt dagelijks gevlogen tussen de grotere steden en eilanden. Er is een binnenlandse airpass, waarbij u als toerist gebruik kunt maken van een goedkopere sectorprijs (minimaal 4 segmenten). Indien bij een vlucht tussen twee buiteneilanden een overstap moet worden gemaakt en de vervolgvlucht heeft hetzelfde vluchtnummer, dan geldt dit als één vlucht. In alle overige gevallen van overstappen worden twee afzonderlijke vluchten berekend.

Camping in Papoea Nieuw-Guinea

Kamperen is niet toegestaan in Papoea Nieuw-Guinea.

Criminaliteit in Papoea Nieuw-Guinea

De veiligheidssituatie is de laatste jaren in Papoea Nieuw-Guinea sterk verbeterd. De meeste delen van Papoea Nieuw-Guinea zijn ondertussen weer veilig om te bereizen. Alleen in grotere steden, zoals in Port Morresby, Lae, Madang en Mount Hagen, wordt afgeraden 's avonds te voet over straat te gaan. Gebruik liever een taxi. OP de eilanden en in de dorpen leven de lokale mensen in nauw verband met hun dorp en familie, waardoor de sociale controle groot is. Met name in Port Moresby - dient u ook overdag alert te zijn voor kleine criminaliteit, zoals tassendieven en zakkenrollers.

Duty Free in Papoea Nieuw-Guinea

Naast artikelen van persoonlijke aard (kleding, foto-apparatuur, enz.) mogen bezoekers de volgende artikelen belastingvrij invoeren.

 • Rookwaren: 200 sigaretten of 250g tabak of 50 sigaren resp. een combinatie van tabaksartikelen waarvan het gewicht niet boven de 250g uitkomt
 • Alcoholische dranken: 2 liter wijn en 1,5 liter sterke drank
 • Parfumerie: 250 ml eau de toilet en 100 ml parfum
 • Andere artikelen met een totale waarde van 600 Kina

Elektriciteit in Papoea Nieuw-Guinea

De elektriciteit in Papoea Nieuw-Guinea is 240V/50Hz. De stopcontacten zijn driepolige, identiek aan die in Australië en Nieuw-Zeeland in gebruik zijn (en heel anders dan in Nederland). Voor de aansluiting van scheerapparaten, haardrogers, enz., is een adaptor of wereldstekker nodig.

Entertainment / Nachtleven in Papoea Nieuw-Guinea

Alleen in Port Moresby, Madang en Lae vindt u een uitgaansleven van enige betekenis (restaurants, bars en disco's). Er is een casino's in Port Moresby gevestigd. De meeste toeristen blijven echter 's avonds in hun hotel om te dineren en zich te vermaken in de bar. Sommige hotels bieden op bepaalde avonden van de week een traditionele dansshow aan. Buiten de grotere steden en op de buiteneilanden vindt u geen westers nachtleven.

Eten / Drinken in Papoea Nieuw-Guinea

In Port Moresby, Lae en Madang hebben de meeste grotere hotels een keuze aan restaurants. Daarnaast vindt u in Port Moresby en Lae ook fastfood restaurants, lokale "takeaways" en kleine restaurantjes van immigranten (zoals bistro's, pizaria's en Aziatische restaurants). De ingrediënten die gebruikt worden zijn vaak van betere kwaliteit dan we in Europa gewend zijn. De kleding is doorgaans informeel "Casual", alhoewel in de chique restaurants in resorts soms avondkleding wordt gewaardeerd. Buiten de grotere steden en op de buiteneilanden bent u aangewezen op het restaurant van uw accommodatie.

Omdat de eilanden van Papoea Nieuw-Guinea omringd zijn door de oceaan, treft u op het menu veel tonijn en andere grote zeevis aan, alsmede schaaldieren en tropisch fruit. Bij traditionele gerechten wordt zoete aardappel en casave (zowel de wortel als de bladeren) gebruikt.

Feestdagen in Papoea Nieuw-Guinea

In Papoea Nieuw-Guinea gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):

 • 11 juni: Queens Birthday
 • 23 juli: National Remembrance Day
 • 16 september: Independence Day

Festivals in Papoea Nieuw-Guinea

In de hooglanden van Papoea Nieuw-Guinea worden jaarlijks verscheidene grote festivals gehouden, waarbij het vaak bijzonder moeilijk is hotel-accommodatie te vinden.

 • 18-21 juli 2012: National Mask Festival
 • 8 en 9 augustus 2012: Crocodile Festival (Ambunti)
 • 12 augustus 2012: Mount Hagen Show
 • 14 en 16 september 2012: Goroka Show
 • 27 en 28 october 2012: Morobe Show
 • 2-4 november 2012: Canoe & Kundu Festival (Alotau)

Als u van plan bent de hooglanden rond een festivaldatum te bezoeken, reserveer dan tijdig uw hotel.

Fooi in Papoea Nieuw-Guinea

Het geven van een fooi is ongebruikelijk in Papoea Nieuw-Guinea. Service en belasting zijn meestal inbegrepen in de prijs.

Fotografie in Papoea Nieuw-Guinea

Papoea Nieuw-Guinea is zeer fotogeniek. Foto- en videoapparatuur, geheugenkaarten en fotofilms of tapes zijn alleen in Poresby goed verkrijgbaar (maar duurder dan in Nederland). Dia-film is in Papoea Nieuw-Guinea vrijwel niet meer verkrijgbaar. Houdt er rekening mee dat u, vanwege het felle licht, een UV-filter en zonneklep nodig heeft. In Papoea Nieuw-Guinea heeft u veel gelegenheid om onderwaterfoto's te maken. Het is een goed gebruik, om voordat u een foto maakt van een lokale bewoner of diens huis, zijn of haar toestemming te vragen.

Gezondheid in Papoea Nieuw-Guinea

Als u gewoon goed gezond bent en u bezoekt in Papoea Nieuw-Guinea alleen Port Moresby, dan hoeft u doorgaans geen bijzondere medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Bezoekt u andere gebieden in Papoea Nieuw-Guinea, dan adviseren we een malaria profilaxe en u zich te laten vaccineren tegen Hepatitis A (geelzucht) en DTP/DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus en polio). Het beste kunt u echter naar de GGD of uw huisarts gaan voor een specifiek advies.

In Papoea Nieuw-Guinea komen - behalve de krokodil - vrijwel geen gevaarlijke of giftige dieren voor. Het meest gevaarlijke dier is waarschijnlijk de haai. Binnen de riffen in de lagunes ziet u hooguit kleine ongevaarlijke rifhaaien. De grotere haaiensoorten - zoals de hamerhead, tijgerhaai en de witte haai - houden van diep en stromend water en deze ziet u daarom eigenlijk alleen buiten de lagunes.

Denkt u eraan dat het koraal scherp is. Om wondjes en eventuele infecties te voorkomen, raden wij u aan plastic sandalen te dragen wanneer u over het koraal wilt lopen of in ondiep water boven het koraal gaat zwemmen. Indien u zich gesneden heeft aan het koraal is de kans op infectie zeer groot, wacht daarom niet te lang met antibiotica te gebruiken.

Golf in Papoea Nieuw-Guinea

Bij Port Moresby, Lae, Madang, Alotau, Mount Hagen, Kavieng en bij Rabaul liggen 18 holes golfbanen.

Immigratie in Papoea Nieuw-Guinea

Bij binnenkomst in Papoea Nieuw-Guinea wordt een EUpaspoort verlangd, dat nog ten minste 6 maanden geldig is vanaf het moment van aankomst. Op het vliegveld krijgt u een toeristenvisum voor maximaal 1 maand (kosten ca. 20 euro). U kunt het toeristenvisum ook voor vertrek aanvragen bij de ambassade van Papoea Nieuw-Guinea in de Benelux (17-19 rue Montoyer, 1040 Brussel, België).

Bezoekers mogen 1 liter alcoholische drank en 200 sigaretten of sigaren vrij importeren. Alhoewel er bij binnenkomst geen eisen t.a.v. verplichte vaccinaties worden gesteld, adviseren wij u zich tegen tetanus te vaccineren. Hoewel de kans op het krijgen van malaria erg klein is, is het toch raadzaam om voor vertrek bij uw lokale GGD een profilaxe voor te laten schrijven (malariatabletten).

Bij aankomst moet een "Arrival Card"' met persoonlijke gegevens worden ingevuld; deze wordt reeds aan boord van het vliegtuig uitgedeeld. Deze regels kunnen wijzigen, zie ook bijlage 25 (paspoort en visum vereisten).

Bij aankomst in Papoea Nieuw-Guinea wordt de reiziger gevraagd een verklaring over eventueel meegebrachte levensmiddelen, planten en artikelen van dierlijke oorsprong in te vullen. Ter bescherming van de ongerepte natuur en de landbouw kent Papoea Nieuw-Guinea strenge regels met betrekking tot de invoer van levensmiddelen, dieren en planten. Deze mogen niet worden ingevoerd.

Internationale vluchten in Papoea Nieuw-Guinea

Port Moresby International Airport ligt 15km buiten het centrum. Op deze luchthaven worden zowel internationale als binnenlandse vluchten uitgevoerd. De volgende luchtvaartmaatschappijen voeren internationale vluchten uit:

 • Air Niugini (naar Brisbane, Cairns, Honiara, Hong Kong, Nadi, Noumea en Sydney)
 • Qantas (naar Brisbane en Cairns [Australië])
 • Solomom Airlines (naar Honiara [Salomon Eilanden])
 • Virgin Australia (naar Sydney [Australië])

Alle overige luchthavens en airstrips dienen alleen het binnenlands vliegverkeer.

Vanaf Amsterdam naar Papoea Nieuw-Guinea moet u rekening houden met een totale reistijd van minstens 28 uur, via Australië.

Internationaal vertrek in Papoea Nieuw-Guinea

De incheck-tijd voor internationale vluchten vanuit Papoea Nieuw-Guineai is 120 minuten voor vertrek. De luchthavenbelasting ("Airport Departure Tax") bedraagt momenteel 90 PGK per persoon. Deze heffing is reeds inbegrepen in de reissom van vooraf gekochte tickets. U hoeft dus ter plaatse geen "Airport Departure Tax" meer af te rekenen. Deze regels kunnen wijzigen, zie bijlage 24 (airporttax).

Internet in Papoea Nieuw-Guinea

Als u uw laptop of smartphone meeneemt op uw reis, zal u deze op bepaalde plaatsen kunnen gebruiken d.m.v. een wifi-verbinding op te bouwen (bijv. in hotellobby's). Als u ook bij het zwembad of aan het strand wilt kunnen internetten, dat dient u een SIM kaart (of dongel) te kopen voor het UMTS netwerk. Deze zijn te koop bij de winkels van de grote telecom aanbieders (zoals Papoea Nieuw-Guinea Telikom, PowerNet en Vodaphone). Alleen bij Port Moresby en Lae is de mobiele ontvangst goed. Bij veel hotels en in de grotere steden vindt u ook een aantal internetcafé's.

Kleding in Papoea Nieuw-Guinea

Voor een bezoek aan Papoea Nieuw-Guinea kunt u het best lichte zomerkleding meenemen. Voor 's avonds en in de hooglanden dient u echter ook wat warmere kleren mee te nemen. Neemt u een hoed of pet mee als bescherming tegen de zon. De winkels in Port Moresby en Lae kunnen overigens voorzien in vrijwel alles dat een bezoeker zoal nodig heeft.

Klimaat in Papoea Nieuw-Guinea

Het klimaat in Papoea Nieuw-Guinea is over het algemeen warm en vochtig. De algemene regel is, dat het jaar verdeeld kan worden in een droog seizoen van juni tot november en een regenseizoen van december tot mei. Aan de kust is de temperatuur door het jaar vrij constant (25-30 graden Celsius). De luchtvochtigheid daarentegen kan sterk variëren (gemiddeld 75%). In de hooglanden is de temperatuur door het jaar heen gematigd (overdag rond de 20 graden, 's-nachts veel koeler). Uitzonderingen op deze algemene regels zijn het altijd droge klimaat van Port Moresby en de precies omgekeerde seizoensindeling van Lae en Alotau.

Medische hulp in Papoea Nieuw-Guinea

Alleen in de grotere steden vindt u modern ziekenhuizen, met 24 uur medische noodhulp. Buiten de steden en op de buiteneilanden vindt u alleen doktersposten voor EHBO.

Politie in Papoea Nieuw-Guinea

Per regio en eiland zijn er andere telefonische alarmnummers (raadpleeg de hoteldirectory). Het telefoonnummer van de politie in Port Moresby is 000.

Religie in Papoea Nieuw-Guinea

Er zijn vele geloofsovertuigingen aanwezig in Papoea Nieuw-Guinea (o.a. protestant en katholiek, maar ook animistisch). U bent van harte welkom in de kerkjes om een dienst bij te wonen.

Souvenirs in Papoea Nieuw-Guinea

Houtsnijwerk (maskers, storyboards, beelden) en sieraden van (parelmoer)schelpen zijn de belangrijkste souvenirs die u hier vindt.

Stranden in Papoea Nieuw-Guinea

In Papoea Nieuw-Guinea vindt u langs de kust schitterende witte stranden.

Taal in Papoea Nieuw-Guinea

De officiële taal in Papoea Nieuw-Guinea is Engels. In de hooglanden wordt veel Pidgin-engels gesproken. Er is een enorme verscheidenheid in lokale talen. De meeste schriftelijke aanduidingen zijn in het Engels gesteld. Er is een Engels radio-station en een Engelse krant. Bezoekers zullen op taalgebied over het algemeen weinig problemen ondervinden.

Taxi's in Papoea Nieuw-Guinea

In de grotere steden van Papoea Nieuw-Guinea rijden taxi's. Het eenvoudigst kunt u vooraf de receptie van uw hotel een taxi laten reserveren. Er gelden vaste prijzen, afhankelijk van de gereden afstand. 's Avonds en 's nachts geldt voor taxi's een duurder tarief. U dient vooraf een prijs af te spreken, meters ontbreken of zijn meestal buiten werking.

Telefoneren in Papoea Nieuw-Guinea

Via een satellietverbinding kunt u dag en nacht automatisch telefoneren tussen Nederland en Papoea Nieuw-Guinea. Op de postkantoren zijn meestal telefoonboxen, fax en internetverbinding beschikbaar. Voor de openbare telefooncellen heeft u een telefoonkaart nodig. Deze kunt u terplaatse in telefoonwinkels kopen. Het internationaal toegangsnummer van Vanuatu is 675. Wilt u vanuit Papoea Nieuw-Guinea naar Nederland bellen, gebruik dan 0531. De meeste Nederlandse mobiele telefoons werken in de grote steden van Papoea Nieuw-Guinea prima, maar bellen op een Nederlandse SIM kaart kan erg duur zijn. We adviseren u een lokale "pre-paid" telefoonkaart te kopen, bijvoorbeeld bij een telefoonwinkel van PNG Telecom of Vodafone.

Transfer in Papoea Nieuw-Guinea

Bij aankomst verzorgt onze agent de transfers. De transfer wordt uitgevoerd in een moderne minibus. Bij aankomst op de luchthaven wordt automatisch met de transfer een begroeting uitgevoerd. Een medewerker van onze agent staat met een naambordje op u te wachten. Bij aankomst wordt onze voucher omgewisseld voor lokale vouchers en tickets.

Transport in Papoea Nieuw-Guinea

De afstanden in Papoea Nieuw-Guinea zijn vaak gigantisch groot en de wegen zijn vaak in slechte staat. Bij alle steden en op de meeste eilanden rijden publieke bussen rond. De busdiensten worden door privé ondernemingen gedreven. De bussen hebben meestal alle ramen openstaan, zijn vaak overvol en maken veel stops waardoor een rit van 100 km 3 tot 4 uur in beslag kan nemen. Er wordt gestopt bij vaste haltes (busstop), in- en uitstappen buiten de aangegeven haltes is niet mogelijk. U betaalt de chauffeur bij instappen.

Tijdzone in Papoea Nieuw-Guinea

Het tijdverschil met Nederland bedraagt 9 uur (in NL winter) of 8 uur (in NL zomer). Papoea Nieuw-Guinea ligt op het oostelijk halfrond, 's ochtends in Nederland (bijv. in de zomer om 9.00 uur) is dus dezelfde dag 's middags in Papoea Nieuw-Guinea (17.00 uur).

Uitgaven in Papoea Nieuw-Guinea

Het prijsniveau ligt in Papoea Nieuw-Guinea op Nederlands niveau. Lokale producten, zoals vis en tropisch fruit zijn voordeliger, geïmporteerde waren, zoals koffie, worstjes en sterke drank, zijn duurder.

Veiligheid en comfort in Papoea Nieuw-Guinea

Papoea New Guinea is een ontwikkelingsland met een expeditiekarakter. De plaatsen die u zal bezoeken zijn veilig en uiterst interessant. Toch moet gezegd worden dat het moderne comfort soms ver te zoeken is, wat soms voor wat ongemoakken kan zorgen. Met onze agenten ter plaatse werken we reeds jaren succesvol samen. Ze doen er alles aan om uw verblijf in hun land zo aangenaam mogelijk te maken. Het kan echter voorkomen dat omwille van weersomstandigheden e.d. uw reisprogramma zal moeten worden aangepast.

Water in Papoea Nieuw-Guinea

Kraanwater is in Port Moresby bijna overal veilig te drinken. Voor de veiligheid adviseren we u echter uw drinkwater 5 minuten te koken of flessen bronwater te kopen. Buiten Port Moresby en op de buiteneilanden kunt u het kraanwater beslist niet drinken. Nadat het gekookte water afgekoeld is, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Winkels in Papoea Nieuw-Guinea

De winkels in de grotere steden, zoals Port Moresby, Lae, Madang, Mount Hagen en Rabaul, kunnen tegen redelijke prijs voorzien in vrijwel elk product dat een bezoeker normaliter nodig zou kunnen hebben, zoals bijv. kleding, sportartikelen, parfums en medicijnen. Ook bij de luxere hotels vindt u winkels. Er zijn moderne supermarkten met een uitgebreid assortiment aan kruidenierswaren. Op de buiteneilanden en in de hooglanden (buiten Mount Hagen en Goroka) hebben de winkels een beperkt assortiment. De winkels zijn van maandag tot en met vrijdag open van 08:00-17:00 uur. Sommige winkels sluiten tussen de middag. Ook op zaterdagochtend zijn de winkels open (08:00-12:00 uur).

Zonnebrand in Papoea Nieuw-Guinea

Papoea Nieuw-Guinea ligt in de tropen. De lucht is niet vervuild en zuiver. Hierdoor komt sterke zonnestraling ongehinderd op aarde. Hoofdbedekking alsmede een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is hierom zeker aan te raden. Wees erop bedacht dat uw huid heel gevoelig is, wanneer u vanuit de Nederlandse winter aankomt. Ga niet op het heetst van de dag zonnebaden.