Bougainville

Bezoek Bougainville tijdens je rondreis Papua Nieuw-Guinea

Het eiland Bougainville - genoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger Louis-Antoine de Bougainville - ligt in het oosten van Papoea Nieuw-Guinea.

Bougainville is grootste eiland van de Noordelijke Salomon eilanden. Het eiland heeft een opervlakte van 8.800 km2 en een bevolking van ruim 185.000 mensen. De hoofdstad is Arawa.

Tussen 1989 en 1997 was op het eiland een bloedige burgeroorlog aan de gang tussen de lokale rebellengroep BRA (Bougainville Revolutionary Army, geleid door Francis Ona) en de regeringstroepen. Naar schatting kwamen in deze oorlog 20.000 burgers om, vooral door acties van het regeringsleger, dit op een totale bevolking van 200.000 personen.

In 1997 volgde een wapenstilstand, en in 1998 werd in Nieuw-Zeeland een voorlopig vredesakkoord getekend, gevolgd door een definitief vredesakkoord in 2001. Bougainville kreeg de status van autonome provincie en uiterlijk in 2015 dient in een referendum de toekomst van het eiland bepaald te worden.

De bevolking van Bougainville heeft meer gemeen met de Salomon Eilanden dan met Papua Nieuw-Guinea. De taal die door de inboorlingen wordt gesproken is het Rotokas. Deze taal wordt geschreven met twaalf letters: a, e, g, i, k, o, p, r, s, t, u en v. Daarmee heeft het het kortste alfabet ter wereld.