Reisinformatie Paaseiland

Alle praktische informatie over Rapa Nui voor u op een rijtje

Accommodatie op Paaseiland

Paaseiland biedt een beperkte keuze aan accommodatie. Vrijwel alle accommodatie vindt u in Hanga Roa, alleen de Explora Lodge ligt buiten het stadje.

Ambassades en consulaten

Nederlandse ambassade in Chili (tevens voor Paaseiland): bekijk hier de contactgegevens
Bekijk hier de website van de Chileense ministerie

Chileens consulaat in Nederland:
Herengracht 500
1017 CB Amsterdam
Tel.: 020-6124701

Autorijden op Paaseiland

Paaseiland is niet zo geschikt voor autohuur. Het eiland is niet zo groot, veel wegen zijn onverhard (of met gaten erin) en de weg wordt ook gebruikt door spelende kinderen en grazende dieren. Er zijn welliswaar een aantal autoverhuurders in Hanga Roa, maar u kunt eigenlijk uitsluitend een rondje om het eiland rijden. Voordeel van een huurauto is uiteraard dat u het eiland kunt bezichtigen in uw eigen tempo, maar de weg om het eiland is niet bijster goed en als u alleen op pad gaat, mist u de waardevolle aanwijzingen en uitleg van een gids.

Op Paaseiland rijdt het verkeer rechts. Afgezien van de hoofdstraat in Port Vila, is het verkeer zeer rustig. De maximum snelheid is 50 km/uur, in Hanga Roa 30 km/uur. De bewegwijzering is beperkt, navigatiesystemen werken hier niet - u bent aangewezen op een wegenkaart. Buiten Hanga Roa vindt u geen tankstations.

We kunnen huurauto's vooraf voor u reserveren (huurtarieven en voorwaarden zijn beschikbaar op aanvraag). Ter plaatse dient u (als bestuurder) bij het afhalen van de huurauto te beschikken over een geldig Nederlands rijbewijs en een creditcard (we adviseren ook een internationaal rijbewijs mee te nemen). De minimum leeftijd voor de bestuurder is 23 jaar. Vraag de verhuurder om een routekaart en uitleg over de verkeersregels. Beste is om een 4WD terreinauto te huren, want u zult soms over onverharde wegen willen rijden, vooral zodra u van de hoofdweg af gaat.

Banken op Paaseiland

In Chili - en dus ook op Paaseiland - is het bankwezen goed ontwikkeld. In Hanga Roa treft u verscheidene banken aan, meestal met pinautomaat (ATM). De openingstijden zijn: maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 14:00 uur. Er bevindt zich geen ATM op de luchthaven.

Belasting op Paaseiland

Op goederen en diensten wordt in Paaseiland 19% omzetbelasting (VAT tax) geheven. De omzetbelasting is over het algemeen inbegrepen bij de prijs.

Deze belasting kan bij uitvoer van goederen (mits u die gekocht heeft binnen een bepaalde periode) worden teruggevorderd op de luchthaven. Dit is meestal een tijdrovende aangelegenheid, waarbij u een aantal formulieren moet invullen en aankoopnota's moet tonen. Er geldt een drempelbedrag waaronder geen "tax refund" wordt verleend.

Betaalmiddelen op Paaseiland

Op Paaseiland wordt betaald met de Chileense Peso (CLP). De koers voor 100 Peso (CLP) is ca. € 0,15. Er zijn munten van 1, 5, 10, 50 , 100 en 500 Peso. Er zijn biljetten van 1000, 2000, 5000, 10000 en 20000 Peso.

In Hanga Roa kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website: www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden.

Wij adviseren u ook US-dollars of Euro's in contanten mee te nemen. Euro's worden steeds meer geaccepteerd of gewisseld, echter vaak tegen een ongunstiger koers. De bekende creditcards worden in de grotere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.

Camping op Paaseiland

Kamperen is niet toegestaan op Paaseiland.

Criminaliteit op Paaseiland

Paaseiland is een veilige bestemming. Op het eiland leven de lokale bewoners nauw samen met hun familie of community, de sociale controle is groot.

Duty Free op Paaseiland

Naast artikelen van persoonlijke aard (kleding, foto-apparatuur, enz.) mogen bezoekers de volgende artikelen belastingvrij invoeren:

 • Rookwaren: 200 sigaretten of 250g tabak of 50 sigaren resp. een combinatie van tabaksartikelen waarvan het gewicht niet boven de 250g uitkomt.
 • Alcoholische dranken: 2 liter wijn en 1,5 liter sterke drank.
 • Parfumerie: 250 ml eau de toilet en 100 ml parfum.
 • Andere artikelen met een totale waarde van 10.000 USD.

Elektriciteit op Paaseiland

De elektriciteit op Paaseiland is 220V/50Hz. De stopcontacten zijn driepolig, identiek aan de stopcontacten die in Nederland in gebruik zijn. Soms wijken ze echter af, zoals bij de Explora Lodge (daar hebben ze Amerikaanse stopcontacten). Voor de aansluiting van scheerapparaten, haardrogers, enz., is geen adaptor of wereldstekker nodig.

Entertainment / nachtleven op Paaseiland

Alleen in Hanga Roa vindt u in het weekend een uitgaansleven van enige betekenis (restaurants, bars en disco's). De meeste toeristen blijven echter 's avonds in hun hotel om te dineren en zich te vermaken in de bar. Sommige hotels bieden op bepaalde avonden van de week een traditionele dansshow aan.

Eten / drinken op Paaseiland

De meeste hotels op Paaseiland beschikken over één restaurant. Daarnaast vindt u in Hanga Roa ook enkele fastfood restaurants, lokale "takeaways" en kleine restaurantjes van immigranten (zoals bistro's, pizzeria's en Aziatische restaurants). De ingrediënten die gebruikt worden, worden meestal geïmporteerd. De kleding is doorgaans informeel "casual".

Hoewel Paaseiland omringd wordt door oceaan, wordt er weinig gevist en treft u op het menu niet persé heel veel visgerechten aan. Wel wordt veel tropisch fruit gebruikt. Bij traditionele gerechten worden zoete aardappel en cassave (zowel de wortel als de bladeren) gebruikt.

Feestdagen op Paaseiland

Op Paaseiland gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):
 

 • 1 mei: Dag van de Arbeid
 • 21 mei: Herdenking van de zeeslag bij Iquique
 • 23 juni: Corpus Christi
 • 29 juni: St. Peter & St. Paul Dag
 • 15 augustus: Maria Hemelvaart
 • 11 september: Dag van de Nationale Eenheid
 • 18 september: Onafhankelijkheidsdag
 • 19 september: Dag van het Leger
 • 10 oktober: Dag van Columbus
 • 1 november: Allerheiligen
 • 2 november: Allerzielen

Daarnaast gelden per staat nog aparte feestdagen, bijv. ter gelegenheid van sportevenementen.

Tijdens schoolvakanties en feestdagen dient u er rekening mee te houden dat veel Chilenen zelf ook op reis gaan en dat het dan dus extra druk kan zijn in hotels en bij bezienswaardigheden. Bovendien zijn op feestdagen winkels en soms ook attracties gesloten.

 

Festivals op Paaseiland

Op Paaseiland wordt jaarlijks het Tapati Rapa Nui festival gehouden. Het vindt plaats rond eind januari en begin februari en geeft je een unieke kijk in het leven van de inwoners van Paaseiland.

Koningin Tapati

Het is moeilijk om te omschrijven wat het festival precies inhoudt, maar dit is ongeveer waar het om draait: er strijden gedurende twee weken, twee teams tegen elkaar. Elk onder aanvoering van een potentiële 'Koningin Tapati'. Ze nemen het tegen elkaar op in verschillende disciplines waaronder dans, sport, muziek en cultuur. De teams bestaan uit grote groepen Rapa Nui (locals), jong en oud, die allemaal weer uitblinken in hun eigen discipline. Het winnen van bijvoorbeeld een danswedstrijd levert punten op voor het team. Uit het team met de meeste punten wordt de koningin gekroond tot 'Reine Tapati'.

Bananenboomstamraces en speerviswedstrijden

Tijdens de twee weken dat het festival duurt staat het normale leven op het eiland bijna compleet stil en draait alles om het festival en de wedstrijden. Het festival wordt heel serieus genomen door de bewoners en het gaat er dan ook behoorlijk fanatiek aan toe. De verschillende disciplines van het festival bieden een unieke blik op de historische, maar ook hedendaagse tradities van het eiland en haar bewoners. De sporten die beoefend worden zijn o.a. een spectaculaire bananenboomstamrace van een vulkaan, een 'marathon' waarbij de meest sportieve mannen een meer oversteken in rieten kano's en daarna een steile heuvel op rennen met trossen bananen. Er zijn ook speerviswedstrijden.

Verder is er een Moai (de bekende beelden)-sculptuurwedstrijd en een bodypaint-wedstrijd. De meeste dans- en muziekoptredens, parades en optochten zijn te vinden in en rond de enige stad, Hanga Roa (eigenlijk een dorp).

Tijdens de festivalperiode is het bijzonder moeilijk om hotel-accommodatie te vinden. Als u van plan bent Paaseiland tijdens deze periode te bezoeken, reserveer dan tijdig uw hotel.

Fooi op Paaseiland

Het geven van een fooi is ongebruikelijk op Paaseiland. Service en belasting zijn meestal inbegrepen in de prijs.

Gezondheid op Paaseiland

Als u gewoon goed gezond bent, dan hoeft u doorgaans geen bijzondere medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Het beste kunt u echter naar de GGD of uw huisarts gaan voor een specifiek advies.

Op Paaseiland komen vrijwel geen gevaarlijke of giftige dieren voor. Het meest gevaarlijke dier is waarschijnlijk de haai. Binnen de riffen in de lagunes ziet u hooguit kleine ongevaarlijke rifhaaien (bijv. bij Anakena). De grotere haaiensoorten - zoals de hamerhead, tijgerhaai en de witte haai - houden van diep en stromend water en deze ziet u daarom eigenlijk alleen buiten de lagunes.

Hulpdiensten op Paaseiland

Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.

 • Politie: 100-244
 • Brandweer: 100-264
 • Ambulance: 100-215

Immigratie / douane op Paaseiland

Paaseiland behoort tot Chili. Bij binnenkomst van Chili wordt voor EU burgers voor een toeristisch verblijf van max. 3 maanden een geldig paspoort verlangd. Bovendien dient u te beschikken over een geldig retour- of doorreisticket en voldoende financiële middelen om uw verblijf te bekostigen. U kunt dit aantonen met contant geld, travellercheques of een creditcard. Er zijn geen bijzondere eisen t.a.v. verplichte vaccinaties voor toeristen. Bij aankomst moet een "Arrival Card"' met persoonlijke gegevens worden ingevuld; deze wordt reeds aan boord van het vliegtuig uitgedeeld.

Bij aankomst op Paaseiland wordt de reiziger gevraagd een verklaring over eventueel meegebrachte levensmiddelen, planten en artikelen van dierlijke oorsprong in te vullen. Ter bescherming van de ongerepte natuur en de landbouw kent met op Paaseiland strenge regels met betrekking tot de invoer van levensmiddelen, dieren en planten. Deze mogen niet worden ingevoerd.

Internationale vluchten op Paaseiland

De internationale luchthaven van Paaseiland ligt naast het hoofdplaatsje Hanga Roa - aan de zuidwestelijke zijde van Paaseiland. Op deze luchthaven wordt tegenwoordig alleen gevlogen vanaf Santiagio de Chile, de hoofdstad van Chili. Er zijn geen andere vluchten bijv. naar Lima of Papeete (Frans- Polynesië) mogelijk, zoals vroeger wel het geval was. Er zijn geen andere vliegvelden op Paaseiland. De luchtvaartmaatschappij Lan Airlines voert dagelijks nationale vluchten uit naar Santiago de Chile.

Vanaf Amsterdam moet u rekening houden met een totale reistijd van ten minste 29 uur, via Santiago.

Internationaal vertrek op Paaseiland

De incheck-tijd voor internationale vluchten vanaf Paaseiland is 120 minuten voor vertrek. De luchthavenbelasting ("Airport Departure Tax") bedraagt momenteel 26 USD per persoon. Deze heffing is reeds inbegrepen in de reissom van vooraf gekochte tickets. U hoeft dus ter plaatse geen "Airport Departure Tax" meer af te rekenen. Deze regels kunnen wijzigen, wij informeren u hier graag over.

Internet op Paaseiland

Als u uw laptop of smartphone meeneemt op uw reis, zult u deze op bepaalde plaatsen kunnen gebruiken d.m.v. een wifi-verbinding (bijv. in hotellobby's). Als u ook bij het zwembad of aan het strand wilt kunnen internetten, dient u een SIM kaart (of dongel) te kopen voor het UMTS netwerk. Deze zijn te koop bij de winkels van de grote telecom aanbieders (zoals Vodafone). Alleen bij Hanga Roa is de mobiele ontvangst goed. In Hanga Roa vindt u ook een aantal internetcafé's.

Kleding op Paaseiland

Voor een bezoek aan Paaseiland kunt u het best lichte zomerkleding meenemen. Voor 's-avonds dient u echter ook wat warmere kleren mee te nemen. Neemt u een hoed of pet mee als bescherming tegen de zon. De winkels in Hanga Roa kunnen overigens voorzien in vrijwel alles dat u als bezoeker zoal nodig heeft.

Klimaat op Paaseiland

Paaseiland heeft een subtropisch klimaat. De temperaturen liggen tijdens de zomermaanden rond de 15 tot 25 graden en tijdens de wintermaanden rond de 25 tot 30 graden. Paaseiland heeft geen typisch regenseizoen, zoals bij de meeste andere eilanden in de Stille Zuidzee.

Religie op Paaseiland

Vrijwel de gehele bevolking van Paaseiland is katholiek. U bent van harte welkom in de kerkjes om een dienst bij te wonen.

Souvenirs op Paaseiland

Houtsnijwerk, miniatuur Moai's, katoenen pareo's, sieraden van (parelmoer)schelpen en strohoeden zijn de belangrijkste souvenirs die u hier vindt.

Stranden op Paaseiland

Op Paaseiland vindt u alleen bij Anakena - aan de noordkust - een fraai geel zandstrand. Anakena Beach ligt in een beschutte baai, waardoor er hier veilig in zee gezwommen kan worden.

Taal op Paaseiland

Op Paaseiland spreekt men Spaans, Engels en Polynesisch. Spaans is de officiële taal. Bezoekers zullen op taalgebied over het algemeen weinig problemen ondervinden.

Taxi's op Paaseiland

In Hanga Roa rijden taxi's. Het eenvoudigst kunt u vooraf de receptie van uw hotel een taxi laten reserveren. Er gelden vaste prijzen, afhankelijk van de gereden afstand. 's Avonds en 's nachts geldt voor taxi's een duurder tarief. U dient vooraf een prijs af te spreken, meters ontbreken of zijn meestal buiten werking. Voor ritten buiten Hanga Roa dient u vooraf over de prijs te onderhandelen.

Telefoneren op Paaseiland

Via een satellietverbinding kunt u dag en nacht automatisch telefoneren tussen Nederland en Paaseiland. Op het postkantoor zijn telefoonboxen, fax en internetverbinding beschikbaar. Voor de openbare telefooncellen heeft u een telefoonkaart nodig (dezelfde als in Chili op het vaste land). Deze kunt u ter plaatse in telefoonwinkels kopen. Het internationaal toegangsnummer van Paaseiland (Chili) is +56. De meeste Nederlandse mobiele telefoons werken in Hanga Roa prima, maar bellen op een Nederlandse simkaart kan erg duur zijn. We adviseren u een lokale "pre-paid" telefoonkaart te kopen, bijvoorbeeld bij een telefoonwinkel van Vodafone.

Transfer op Paaseiland

Bij aankomst verzorgt onze agent ProTours de transfers. De transfer wordt uitgevoerd in een moderne minibus. Bij aankomst op de luchthaven wordt u begroet, een medewerker van onze agent staat met een naambordje op u te wachten. Bij aankomst wordt onze voucher omgewisseld voor lokale vouchers en tickets.

Transport op Paaseiland

De afstanden op Paaseiland zijn niet zo groot. In Hanga Roa rijden publieke bussen rond. De busdiensten worden door privéondernemingen gedreven. De bussen hebben meestal alle ramen openstaan, zodat er lekker doorgelucht wordt. Er wordt gestopt bij vaste haltes (busstop), in- en uitstappen buiten de aangegeven haltes is niet mogelijk. U betaalt de chauffeur bij instappen. Buiten Hanga Roa zijn er geen busdiensten.

Als u de Moai's wilt verkennen en u verblijft in Hanga Roa, dan kunt u dat op verscheidene manieren doen. Allereerst kunt u deelnemen aan een excursie per minibus met gids (er worden verschillende routes en bestemmingen aangeboden). Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om het eiland op eigen gelegenheid te verkennen, per taxi of met huurauto. Avontuurlijker is om het eiland te verkennen met een paard of met een mountainbike.

Tijdzone op Paaseiland

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 6 uur (in NL winter) of 8 uur (in NL zomer). Paaseiland ligt op het westelijk halfrond, 's middags in Nederland (bijv. in de zomer om 18:00 uur) is dus dezelfde dag 's ochtends op Paaseiland (10:00 uur).

Uitgaven op Paaseiland

Het prijsniveau ligt in Chili op Nederlands niveau (op Paaseiland en in Santiago hoger dan in de rest van het land). Lokale etenswaren (zoals verse vis en tropisch fruit) zijn doorgaans iets voordeliger, overige waren en luxe goederen zijn duurder dan in Nederland.

Water op Paaseiland

Kraanwater is doorgaans veilig te drinken. Voor de veiligheid adviseren we u op afgelegen plaatsen uw drinkwater te koken of flessen bronwater te kopen. Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook het water dan ten minste gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Winkels op Paaseiland

De winkels in Chili kunnen voorzien in vrijwel alles wat een bezoeker zoal nodig heeft. Op Paaseiland is de keuze in de winkels beperkt. De winkels zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 19:30 uur en op zaterdag van 09:30 tot 13:30 uur. Kleinere winkels sluiten tussen 14:00 tot 16:00 uur. Warenhuizen en supermarkten zijn 's avonds vaak tot 21:00 of 22:00 uur en ook in het weekeinde geopend.

Zonnebrand op Paaseiland

Neemt u een hoed of pet mee als bescherming tegen de zon. Ook een goede zonnebrandcrême met een beschermingsfactor die is afgestemd op uw huid mag u zeker niet vergeten. Wees erop bedacht dat uw huid heel gevoelig is, wanneer u vanuit de Nederlandse winter aankomt. Wij adviseren om de zon op het heetst van de dag te mijden.