Noordkust Paaseiland

Tips voor je rondreis aan de noordkust van het Paaseiland - Rapa Nui

De noordkust van het Paaseiland bestaat voor het grootste deel uit ruige rotspartijen. De kust wordt geflankeerd door twee vulkanen. In het midden van de kust - bij Anakena - ligt een kleine baai met het enige zandstrand van het Paaseiland. Anakena is een mytische plek voor de oorspronkelijke inwoners van het Paaseiland, er staan een aantal Moai's bij het strand die zeer fraai afsteken tegen de horizon.

Anakena

Anakena is een stand met wit koraalzand aan de noordkust van het Paaseiland. Volgens de mondelinge overlevering was dit strand de plaats waar een Polynesische hoofdman met zijn gevolg landde en dit eiland koloniseerde. Later werd deze plaats een ceremonieel centrum waar de eilandbewoners hun tabletten met typische tekens (voor-)lazen. In de periode van de vogelmancultuur (ca. 1550 - 1877) vonden hier plechtigheden plaats als de vogelman van de westelijke clans hier zijn status als vogelman beëindigde.

Anakena is diverse malen archeologisch onderzocht. In 1914 door Katherine Routledge en in de jaren 1950 door William Mulloy en Thor Heyerdahl. Uit dit en later archeologisch onderzoek blijkt dat hier waarschijnlijk rond 1200 menselijke nederzettingen waren.

 

Maunga Terevaka

De Maunga Terevaka (of kortweg Terevaka) is een 507 meter hoge dode vulkaan op het noordwestelijke deel van Paaseiland (Chili). Het is de grootste en de jongste van de drie belangrijkste vulkanen op Rapa Nui, zoals Paaseiland ook wordt genoemd. De andere twee vulkaantoppen zijn de Poike, die het oostelijk deel van het eiland vormt, en de Rano Kau, die het zuidelijk deel van Paaseiland vorm geeft. Op de hellingen van de Terevaka zijn diverse kleinere vulkanen en vulkanische kraters te vinden, waaronder krater met daarin de kratermeren Rano Aroi en Rano Raraku.

De Terevaka is voor het laatst uitgebarsten in het Pleistoceen en is minder dan 400.000 jaar oud. De ouderdom van zijn vulkanische helling bij Roiho is geschat tussen 110.000 en 150.000 jaar.

De film 'Rapa Nui'

Het Anakena strand was in 1994 een locatie voor een voor de film Rapa Nui onder regie van Kevin Reynolds met rollen voor Jason Scott Lee, Esai Morales, Sandrine Holt, George Henare en Cliff Curtis. Deze film werd geproduceerd door Kevin Costner.

Hoogtepunten vanzijn:

  • Anakena strand

Voor meer informatie over andere bestemmingen op het Paaseiland, ga naar: