Westport

Bezoek Westport tijdens uw rondreis Nieuw-Zeeland

Het stadje Westport ligt aan de monding van de Buller River aan de westkust van het Zuidereiland. Het stadje is ontstaan nadat er goud in de omgeving gevonden werd, waardoor veel gelukszoekers hier naartoe gelokt werden. Rond 1850 werd de eerste steenkool gevonden en was niet goud de belangrijkste bron van inkomsten, maar de kolenindustrie. De geschiedenis van de kolenindustrie kunt u zien in het museum 'Coaltown' in Queen Street.  

Verder heeft dit stadje zelf weinig te bieden. In de omgeving echter zijn veel activiteiten mogelijk vooral op sportief gebied. De activiteiten die u in deze omgeving kunt ondernemen zijn: abseilen, paardrijden en jetboaten maar ook golfen op 18 holes golfcourse behoort tot de mogelijkheden. In de omgeving van Karamea, de noordelijkste plaats aan de westkust, kunt u wandeltochten maken over de Heapy track die start en eindigt in deze plaats.  

Op ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Westport ligt Cape Foulwind waar een kolonie zeehonden leeft. Elk jaar in november/december worden hier zeehondenpups geboren wat een mooi schouwspel is om deze dieren dan te bekijken. U kunt hier de Cape Foulwind Track bewandelen van ongeveer 4 kilometer lang en komt langs de zeehondenkolonie.

Hoogtepunten van Westport

 Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Westport:

  • Buller Gorge
  • Buller Coalfields Heritage Trail 

Buller Gorge

De Buller River stroomt in hoog tempo door de Buller Gorge met zijn steile granietrotsen en diepe ravijnen en omgeven door dichte bossen. De rivier gaat via het Lake Rotoito verder richting de kust en mondt uit in de Tasman Zee. Raften op de rivier is een belevenis en behoord voor de durfals onder u tot de mogelijkheden. Met kreten als 'lean left' en 'paddle down' wordt u meegesleurd door het snel stromende water met als hoogtepunt de 'washing machine' bij Ariki waar je met het vlot van een waterval naar beneden dendert. 

Buller Coalfields Heritage Trail

Als u de 120 kilometer lange Buller Coalfield Heritage Trail volgt, die start in Westport, krijgt u een prima overzicht van de geschiedenis van de steenkoolindustrie aan de westkust. De route is met een normale auto te rijden en biedt de mogelijkheid onderweg bij bijzondere punten uit te stappen. U komt langs stadjes als Denniston, Stockton en Millerton waar u onder andere oude huizen, mijnschachten, treinrails met daarop locomotieven en wagons uit vervlogen tijd kunt zien. Ook zijn sommige tunnels te bezoeken; neem dus wel een zaklantaarn mee.