West Coast

Één van de dunst bevolkte gebieden van Nieuw-Zeeland

De ruige West Coast van het Zuidereiland is één van de dunst bevolkte gebieden van Nieuw-Zeeland. De kuststrook, die ligt ingesloten tussen de Southern Alps en de Tasman Zee, wordt doorsneden door tal van snelstromende rivieren. Ruim 150 jaar geleden werd er goud gevonden in het gebied, wat vele goudzoekers aantrok. Daarvoor was het gebied alleen bevolkt geweest door Maori's.

In het noorden van de West Coast liggen de plaatsjes Westport, Greymouth en Hokatika. U kunt hier fraaie wandelingen maken. Greymouth vormt het eindpunt van de Tranz Alpine spoorweg dwars door de Southern Alps vanuit Christchurch. Eén van de hoogtepunten in dit gebied zijn de Pancake Rocks bij Punakaiki.

Meer zuidelijk aan de westflank van de Southern Alps, die over het Zuidereiland loopt, liggen enkele gletsjers, die zich van het hooggebergte uitstrekken tot aan zeeniveau. Dit unieke fenomeen is pas echt goed waar te nemen vanuit de lucht, maar ook de ijsmassa aan de voet van de Franz Josef Glacier, Fox Glacier en Tasman Glacier maken een onvergetelijke indruk. U kunt onder begeleiding van een gids wandeltochten maken langs de gletsjers, door dichtbegroeide bossen waarin veel zeldzame vogels leven.

De Franz Jozef en Fox Glaciers liggen in het schitterende Westland National Park. Dit park telt ongeveer 60 gletsjers maar deze twee zijn absoluut de mooiste. Ze zijn beiden zo'n 13 km lang en uniek omdat ze afdalen van gebieden met eeuwige sneeuw naar regenwoud vlakbij de kust.

Aan de zuidzijde van de West Coast begint Fiordland. De kustweg buigt echter net noordelijk hiervan landinwaarts af - over de Southern Alps via de Haast Pass - naar Wanaka en Queenstown. Vanaf daar kunt u via Te Anau het Fiordland National Park bezoeken.

Hoogtepunten van West Coast

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van West Coast:

  • Franz Jozef
  • Fox Glaciers
  • Greymouth
  • Wanaka
  • Queenstown
  • Punakaiki