Wanaka

Voor de echte avonturiers en 'thrillseekers'

De plaats Wanaka ligt op het zuidelijke puntje van Lake Wanaka, wordt omringd door hoge bergen en heeft het hele jaar door perfecte weersomstandigheden. In de zomer is het warm en droog in de winter zijn de bergen in de omgeving bedekt met sneeuw. In het begin was Wanaka een mijnstadje waar goud gewonnen werd, echter de goudwinning stokte in de loop van de jaren door het gebrek aan het edelmetaal. Het stadje werd daarna belangrijk op het gebied van de landbouw.

Maar dat alles is nu geschiedenis, vandaag de dag is het een plaats waar avonturiers en 'thrillseekers' hun energie kwijt kunnen. Wat dat aangaat is het vergelijkbaar met Queenstown, maar veel minder commercieel. Eigenlijk kunt u alles op sportgebied hier vinden, van paardrijden en kajakken tot jetboaten en parasailing waarbij u, voortgetrokken door een snelle motorboot, boven het meer zweeft. In de zomer kunt u hier waterskien en in de winter verruilt u de waterskies voor gewone en kunt u hier van de bergen naar beneden suizen.

Behalve op sportgebied heeft Wanaka ook andere mogelijkheden te bieden voor bezoekers. Houdt u van oude (gevechts)vliegtuigen dan is een bezoek aan New Zealand Fighter Pilots Museum een aanrader. Een ander museum dat zich meer op andere transportvormen richt is het Wanaka Transport Museum. In Wanaka vindt u het grootste puzzelmuseum ter Wereld, de Stuart Landsborough's Puzzling World.

Voor wijnliefhebbers is een bezoek aan de Rippon Vineyard een mogelijkheid. Rippon Vineyard ligt op ongeveer 4 kilometer buiten de stad en heeft u de mogelijkheid de wijnen die hier geproduceerd worden te proeven, overigens wel tegen betaling.

Ook wandelaars kunnen ook hier weer goed uit de voeten. De mooie natuur in de omgeving met zijn prachtige bossen, meren omgeven door bergen nodigt uit om stevige wandelingen te maken. In elk jaargetijde laat de natuur zich op zijn mooist zijn, met veel bloemen in het voorjaar, groen in de zomermaanden, prachtige kleuren in de herfst en in de winter met sneeuw bedekte hellingen en bergtoppen.

Hoogtepunten van Wanaka

 Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Wanaka:

  • Mount Aspiring Nation Park
  • Lake Hawea
  • Stuart Landsborough's Puzzling World 

Mount Aspiring National Park

Het Mount Aspiring National Park beslaat maar liefst een oppervlakte van 3500 vierkante kilometer, en staat, mede door zijn bijzondere flora en fauna, op de werelderfgoedlijst. Het park dankt zijn naam aan de gelijknamige piramidevormige bergpiek. Wandelen en bergbeklimmen is hier 'top of de Bill'. Het park heeft uitgetrekte valleien, prachtige bosgebieden met daardoorheen snelstromende rivieren, uitgestrekte grasvlakten en gletsjers en bergtoppen die bedekt zijn met eeuwige sneeuw. In het park leven vele unieke vogelsoorten, waarvan 38 soorten inheems zijn.

Het park is via drie verschillende routes te bereiken, die allen over onverharde wegen leiden. Vanuit Haast kunt u naar het westelijk gedeelte dat het meest afgelegen is. Let wel dat u hier goed voorbereid bent en dat niet alle auto's via deze route mogen rijden. Vanuit Wanaka naar het oostelijk gedeelte en via Glenorchy, dwars door de Rees Dart Valley, naar het zuidwestelijk deel van het park.

Er zijn prachtige wandelingen mogelijk in het natuurpark. Een mooie wandeling is bijvoorbeeld de 1,5 uur durende Waterfall Creek Walk, die bijna voor iedereen goed te doen is. De tocht gaat langs de oevers van Lake Wanaka. Verder is er nog de Mount Iron Track, waarbij u in 3 kwartier naar de top van Mount Iron loopt en een fantastisch uitzicht over de omgeving heeft. Voor de geoefende wandelaars die over een goede conditie beschikken is er de Mount Roy Track, die 8 kilometer lang is en u in 3 uur tijd naar de top van Mount Roy voert, vanwaar u een adembenemend uitzicht heeft.

Lake Hawea

Dit meer dat 35 kilometer lang is, wordt door een smalle landstrook afgescheiden van Lake Wanaka en is een perfecte plaats om op zalm en forel te vissen. Zwemmen, zeilen en surfen behoren ook tot de mogelijkheden voor de watersporters onder u. Ook voor de landrotten is hier voldoende te beleven, er zijn namelijk een aantal wandelroutes uitgezet die rondom het meer en door de omgeving lopen. Het uitgangspunt is het dorpje Hawea, dat aan de zuidoever van het meer ligt.

Stuart Landsborough's Puzzling World

Voor kinderen is een bezoek aan "Puzzling World Maze" erg leuk, dat te vinden is in Stuart Landsborough's Puzzling World. Zij kunnen zich hier uitleven in een 3 dimensionaal doolhof dat bestaat uit een stelsel van 1,5 kilometer aan gangen waardoorheen u de uitgang moet zien te vinden. In ditzelfde complex zijn ook puzzels in allerlei vormen te zien waaronder hologrammen.