Queenstown

Center of extreme sports

Queenstown is een levendige stad en wordt ook wel "center of extreme sports" genoemd. De stad ligt aan Lake Wakatipu en ademt een beetje de sfeer van een Zwitsers bergstadje uit. De eerste inwoners van Queenstown waren, zoals in veel stadjes en dorpen van Nieuw-Zeeland, de goudzoekers. Nadat de goudvoorraden uitgeput raakten trokken veel inwoners weg en werd het een slaperig stadje van weinig betekenis.

Sinds de jaren zeventig ontwikkelde Queenstown zich tot internationaal vakantieoord. Queenstown heeft ongeveer 15.000 inwoners en is hét centrum van de avontuurlijke sporten. Het toerisme is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten en vindt u hier vele hotels, souvenirwinkels, clubs en barretjes, restaurants en touroperators. Het is misschien allemaal wat commercieel maar het zorgt wel voor de nodige activiteiten en die hier aangeboden worden. Zo hebt u bijvoorbeeld veel keus uit verschillende tours in de omgeving. Maar ook het stadje zelf biedt allerlei mogelijkheden. De beste manier om Queenstown te ontdekken is te voet. U kunt bijvoorbeeld starten op 'The Mall', dat helemaal voetgangers gebied is. U komt hier veel andere toeristen tegen en een kakofonie van allerlei talen. U moet dan ook niet vreemd opkijken als daar Nederlands tussen zit. 

Wanneer u verder loopt in oostelijke richting komt u bij de Queenstown Gardens waar u heerlijk kunt relaxen en kunt genieten van het uitzicht over het Lake Wakatipu. In het park vindt u brede grasvelden omgeven door sparrenbomen en rozenvelden. Vooral in de herfst is het hier prachtig, wanneer de bomen getooid zijn met herfstkleuren.

In de winter (juni t/m september) draait in Queenstown alles om de wintersport. Er zijn 3 skigebieden van wereldklasse en het gebied is ook beroemd om z'n heli-ski mogelijkheden.

Buiten Queenstown zijn ook mooie dingen te zien. Zo kunt u een uitstapje maken naar het goudzoekersplaatsje Arrowtown waar het straatbeeld er bijna nog net zo uitziet als 150 jaar geleden.

Aan de westzijde van Lake Wakatipu ligt het dorpje Glenorchy waar u over de Routeburn Track kunt wandelen. Om de hele wandelroute af te leggen moet u overnachten in berghutten (reserveren via de DOC), maar u kunt ook kiezen voor een dagwandeling over het wonderschone onderste deel van de Track langs de Routeburn River.

Extreme sporten

Maar waardoor Queenstown het meest bekend is, zijn natuurlijk de al eerder genoemde extreme sporten. Het was in deze stad waar het bungee jumpen werd 'uitgevonden' door A.J. Hackett.Verder kunt u hier hanggliden, paragliden, (tandem) parachutespringen, white water raften en met een jetboat snoei hard over de Shotover Rivier denderen tussen de rotsen van de gorge. In de winter kunt u hier prima skiën in het Coronet Peak gebied of het iets verderop gelegen Remarkables gebied.

Bergwandelen

Veel van de buitensporten in Queenstown zorgen ervoor dat uw budget er niet echt vrolijker van wordt, maar gelukkig kunt u hier ook actief bezig zijn zonder dat het je iets kost. Hiken, of tramping zoals dit in Nieuw-Zeeland wordt genoemd, is een geliefde bezigheid van de kiwi's. En dat is niet zo gek in zo'n prachtige omgeving die vraagt om ontdekt te worden! Hier kunt u dan ook een paar van de mooiste wandelingen ter wereld maken. U kunt het rustig aandoen door langs het Lake Wakatipu door het park te lopen via de Peninsula Street.

Voor wat meer actie en panoramische uitzichten zijn tochten naar de Queenstown Hill (900 m) en Ben Lomond (1746 m) aanraders. Al moet je voor de laatste wel een goede conditie hebben! Er worden vanuit Queenstown diverse hiketochten georganiseerd, variërend van een halve dag tot meerdere dagen waarbij je in de bergen overnacht. Populair zijn onder andere de Milford Track en Routeburn Track.

Hoogtepunten van Queenstown

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Queenstown:

  • Kiwi & Birdlife Park
  • Queenstown Gardens 
  • Queenstown Motor Museum
  • Skyline Gondola
  • TSS Earnslaw Cruise

Kiwi & Birdlife Park

Bij het dalstation van de Skyline Gondela ligt het 'Kiwi en Birdlife Park', waar u naast Kiwi's vele ander inheemse vogels kunt zien.

Queenstown Gardens

De Queenstown Gardens zijn de plek om te relaxen en te genieten van het uitzicht op het Lake Wakatipu. Dit mooie park ligt op een schiereiland en zijn vanuit het centrum gemakkelijk te voet te bereiken. De brede grasvelden zijn omgeven door hoge sparren en rozenvelden en zijn een oase van rust bij het drukke stadscentrum. Vooral in de herfst zijn deze tuinen prachtig. Ben je goed uitgerust, dan kun je ook in dit park actief bezig zijn want er liggen hier ook sportvelden, een kunstijsbaan, een speeltuin en een promenade rond de eilandpunt.

Queenstown Motor Museum

Eenmaal weer beneden met de Skyline Gondola zijn er nog andere bezienswaardigheden, zoals het Queenstown Motor Museum gelegen naast de terminal van de Skyline, waar u allerlei voertuigen kunt bewonderen, zoals klassieke auto's en motoren en zelf vliegtuigen.

Skyline Gondola

Wanneer u zich wilt oriënteren over wat de omgeving te bieden heeft, neem dan de Skyline Gondola die u naar Bob's Peak brengt (730 m). Eenmaal boven geniet u van het adembenemend uitzicht over de stad, het meer en de omgeving. Dit is dé plek om de unieke omgeving van Queenstown met Lake Wakatipu en de Remarkables rustig te bewonderen. Ga naar het Skyline restaurant en combineer lekker eten met het fantastische uitzicht en zie hoe de parasailers van de top naar beneden 'zeilen'. In de avonduren kunt u mooie zonsondergangen aanschouwen. Zelf kunt u ook actief aan de slag want in de omgeving zijn mountainbike tracks en wandeltochten uitgezet.

Naar beneden kan op verschillende manieren. Met de Skyline, maar ook kunt u met een noodgang per mountainbike naar beneden crossen of met een 'paraglider', als u durft natuurlijk. De langzame manier bergaf kan natuurlijk ook via de uitgezette Scenic track wandelweg waarbij u onderweg mooie panoramische vergezichten heeft. Maar de meest spectaculaire manier en ook de leukste, is The Luge. In de luge cart, flitst u naar beneden over een van de twee hiervoor bestemde tracks die ongeveer 800 meter lang zijn. Overigens kunt u wel zelf uw snelheid bepalen.

TSS Earnslaw Cruise

Een van de indrukwekkendste overblijfselen van de mijnbouwtijd van Queenstown is het schip de TSS (Twin Screw Steamer) Earnslaw. Op dit 51 m lange schip, dat ook wel 'de dame van het meer' wordt genoemd, kun je verschillende tochten maken, variërend van anderhalf uur tot vier uur durende dinercruises, bijvoorbeeld naar de Walter Peak High Country Farm. Het schip wordt aangedreven door zijn dubbele op kolen gestookte 500 PK stoommachine. De TSS Earnslaw ligt aangemeerd bij de Steamer Wharf aan de Queenstown Bay in het centrum van Queenstown.

Leuke excursies in deze regio

Routeburn Track | rondreis Nieuw-Zeeland

Routeburn Track Dagwandeling

Dagwandeling van/naar Queenstown

Deze dagexcursie begint met een busrit naar het Routeburn dal. Daar wandelt u in 3 tot 5 uur door oeroude bossen en een wondermooie kloof. De wandeling is ca. 16 km.

Boutique wijntour

Boutique wijntour

Halve dagexcursie van/naar Queenstown

Een namiddag gevuld met een bezoek aan vier bekende wijnhuizen, dit in een schitterend decor en met excellent eten. Klik hier voor meer informatie.

Ultimate Nature Experience | Excursie Nieuw-Zeeland

Ultimate Nature Experience

Dagexcursie van/naar Wanaka of Queenstown

Tijdens deze excursie ervaart u een combinatie van een wandeling in de schoonheid van de Southern Alps met een avontuurlijke jetboottocht op de Dart River.

Te paard door het Nieuw-Zeelandse High Country

Te paard door het Nieuw-Zeelandse High Country

2 dagen safari te paard van/naar Queenstown

Ontdek samen met de paarden de ruwe wildernis van Nieuw-Zeeland. Bekijk de excursie op de website.

Station to Station Cycle Trail

Station to Station Cycle Trail is een dagexcursie in Nieuw-Zeeland. Tijdens deze excursie fietst u langs twee prachtige meren, met zicht op de Zuidelijke Alpen.