Nelson

Het geografische middelpunt van Nieuw-Zeeland

De stad Nelson ligt in het noorden van het Zuidereiland aan de Tasman Bay en is als het ware in het geografische middelpunt van Nieuw-Zeeland. Inwoners noemen hun stad liefkozend 'sunshine capital of New Zealand' en niet zomaar. De stad heeft statistisch gezien de meeste zonne-uren van het land. Nelson was de tweede stad van het land die door de New Zealand Company werd ontwikkeld. Later werd de stad in 1858, door een koninklijk besluit, uitgeroepen tot tweede stad van het land. Nu is Nelson met haar 53.000 inwoners de tiende stad van het land. In de omgeving liggen vruchtbare gronden die het mogelijk maken fruit, hop en tabak te kweken. Daarnaast is de vissershaven van Nelson, Port Nelson, een van de grootste van Australasie en maakt de visserij tot een belangrijke bron van inkomsten.

Nelson is door zijn prima klimaat en prachtige stranden die in de omgeving te vinden zijn zeer in trek bij toeristen. Er zijn veel activiteiten waarbij durfals hun hart kunnen ophalen. U kunt hier raften, paragliden, parachutespringen, kajaktochten op zee, maar ook mountainbiken en wandelen behoren tot de mogelijkheden. In de omgeving van Nelson liggen diverse wijngaarden en drie van de mooiste Nationale Parken van Nieuw-Zeeland; Abel Tasman National Park, Kahurangi National Park en Nelson Lakes National Park. Maar ook de stad zelf heeft veel te bieden en Nelson staat tegenwoordig ook bekend als centrum voor kunst, ambachten en festivals. Het Nelson Art Festival in september en het Winter Festival in juli zijn de bekendste.

Start uw tour door de stad bij het Visitor Information Centre dat gevestigd is op de hoek van Trafalgar Street en Halifax Street waar u uitgebreide informatie en plattegronden kunt krijgen. Loop verder door Trafalgar Street naar Church Hill waar de imposante kathedraal van Nelson staat, de Christ Church Cathedral. De anglicaanse kathedraal dateert uit 1925 en is opgetrokken uit Takaka Marmer, afkomstig van de Takaka Hill 70 kilometer westelijk van Nelson. De 35 meter hoge toren steekt boven alles uit en is een herkenningspunt in de stad. Onderweg passeert u terrasjes, winkels, restaurants, galerijen en het Fairfield Park met graven van vroegere kolonisten. Even ten westen van Church Hill ligt South Street, de historische buurt van Nelson, waar veel kunstwinkeltjes gevestigd zijn.

Nelson wordt ook steeds bekender om zijn theater- en muziekvoorstellingen, waarvan de Wearable Art Awards in september en in juli het Nelson School of Music Festival met zijn meer dan 150 concerten van verschillende soorten muziek, het bekendst zijn.

De omgeving van Nelson

Rond Nelson liggen een paar mooie zandstranden waar het prima vertoeven is. Het dichtst bij de stad op slechts 5 kilometer van het stadscentrum ligt Tahunanui Beach ook wel kort Tahuna Beach genoemd. Het is het populairste strand dat nu zelfs bijna een buitenwijk van de stad is geworden door de groei van Nelson. 

Ongeveer 25 kilometer verderop vindt u Rabbit Beach, een strand van fijn wit zand dat zich uitstrekt over een lengte van 13 kilometer en wordt omgeven door duinen en dennenbomen. Wanneer u nog verder rijdt bereikt u Golden Bay waar de stranden nog stiller en wellicht nog mooier zijn.

Nelson wordt vaak als basis genomen voor een bezoek aan het 30 km zuidwestelijk gelegen Nelson Lakes National Park of het 80 km noordelijk gelegen Abel Tasman National Park. Sinds 2011 kunt u zelfs vanuit Nelson per watertaxi naar het Abel Tasman National Park varen, maar dat is wel een lange boottransfer over zee.

Hoogtepunten van Nelson

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Nelson:

  • Founders Historic Park
  • Galeries en Musea
  • Trafalgar Street
  • World of Wearable Art 

Founders Historic Park

U waant zich even in Nederland bij het zien van de spierwitte molen in het Founders Historic Park, maar het is het opvallendste gebouw van het mini openluchtmuseum in het noorden van de stad. Hier herleeft het verleden van Nelson met kopieën van gebouwen uit vorige eeuwen, zoals een ziekenhuis, brandweerkazerne en een café. U kunt hier in vintage auto's en treintjes rijden en door een 3D doolhof dwalen of bier proeven in de brouwerij. Naast het park ligt de Miyazu Japanese Garden, een typisch Japanse tuin met zijn flora en fauna, bruggetjes en vijvertjes.

Galeries en Musea

In Nelson wonen tegenwoordig meer dan 300 kunstenaars zoals pottenbakkers, edelsmeden en schilders die hun galerijen voor het publiek openstellen. Een aantal geeft zelfs workshops voor de liefhebbers. Een greep uit het aanbod van galerijen:

  • De Suter Art Gallery aan Bridge Street. Is een van de oudste van Nieuw-Zeeland en heeft een permanente collectie schilderijen van nationale bodem. In dezelfde straat bevindt zich ook de Clayworks Gallery waar een permanente pottenbakkerstentoonstelling te zien is.

  • Op Landsdowe Road zit Höglund Glassblowing Studio, waar u een kijkje in de keuken van het glasblazen kunt nemen en meer over het proces van het glasblazen te weten komt.

  • Op de State Highway in het hier gevestigde Craft Habitat vindt u verschillende studio's waar u kunstenaars aan het werk kunt zien en hun werken kunt kopen.

  • In de Bead Gallery in Parere Street is een grote collectie kralen en steentjes te bewonderen vanuit de gehele wereld. U ziet hier hoe bijzondere kettingen en armbanden worden gemaakt, maar u kunt ook zelf aan de slag met de hulp van de 'professionals'.

  • Jens Hansen Gold & Silversmiths Studio op Trafalgar Square is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. In dit atelier is dé ring uit de 'Lord of The Rings Trilogie' ontworpen.

  • Het Nelson Provincial Museum in Hilliard Street heeft een mooie fototentoonstelling die gewijd is aan het koloniale begin van Nieuw-Zeeland.

Trafalgar Street

Trafalgar Street is de hoofdstraat van Nelson. Lopend door deze straat komt u langs één van de weinige terrasjes van Nelson, winkels, galerijen en restaurantjes. U komt langs Fairfield Park met graven van vroege kolonisten en langs twee huizen uit de koloniale tijd: Melrose House (1878) en Fairfield House (1873). Deze laatste heeft een opvallende uitkijktoren die de voormalige eigenaar gebruikte om naar sterren te turen. In de tuin staan planten die door de Dalai Lama zijn geplant tijdens zijn bezoek in 1996. Halverwege ligt Church Hill die wordt gedomineerd door de Anglican Christ Church met opvallende toren uit 1925. Ten westen van Church Hill ligt South Street: de historische buurt van Nelson. Hier staan een aantal arbeiderswoningen die tussen 1863 en 1867 zijn gebouwd. Nu wonen er mensen en zijn er kleine kunstwinkeltjes in gevestigd.

World of Wearable Art

Eén van de attracties in Nelson is de World of Wearable Art. Dit kostuummuseum is gewijd aan het jaarlijkse gelijknamige evenement dat vroeger in Nelson werd gehouden, maar de laatste jaren vanwege de enorme nationale en internationale belangstelling in het Convention Centre in Wellington plaatsvindt. Het evenement is eigenlijk een enorme modeshow, waarbij couturiers uit de hele wereld met elkaar in modeshows concurreren ten aanzien van extravagante kostuums. De mooiste creaties worden in het moderne museum in Nelson getoond. Hoogtepunt is de enorme catwalk.