Moeraki

Het strand met grote bolvormige stenen

Halverwege tussen Christchurch en Dunedin liggen bij Moeraki op het strand grote bolvormige stenen die lijken op het schild van een schildpad. Dit geologische fenomeen bekend als de Moeraki Boulders hebben een vulkanische oorsprong waarvan het proces ongeveer 60 miljoen jaar geleden startte. Door chemische processen in de zeebodem werden deze bolvormige keien gevormd en komen door erosie uit de kliffen tevoorschijn.

De Maori hebben een heel andere uitleg over het ontstaan van deze gigantische bollen. Zij geloven dat dit voedselmanden en waterkruiken waren die door hun voorouders op hun reizen meegenomen werden in de Arai Te Uru (grote voorouderlijke kano) en overboord geslagen waren, aanspoelden op de kust en vervolgens versteenden. De Maorinaam voor deze stenen is Te Kai Hinaki. Kai betekent voedsel en Hinaki betekent manden.

De Moeraki Boulders liggen op ongeveer 80 kilometer ten noorden van Dunedin en 40 kilometer ten zuiden van Oamaru op het Zuidereiland aan Highway 1. Wanneer u vanuit het noorden komt, neem dan in plaats van Highway 1 de Kakanui Beach Road. Deze rustige weg biedt u schitterende uitzichten over de kustlijn.

Hoogtepunten van Moeraki

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Moeraki:

  • Moeraki Boulders