Kahurangi National Park

Het tweede grootste park van Nieuw-Zeeland

Kahurangi National Park werd in 1996 geopend en toegevoegd aan de lange lijst van nationale parken die Nieuw-Zeeland rijk is. Maar dit park is wel zeer uitzonderlijk en meet maar liefst 500.000 hectare en is daarmee het tweede grootste park qua oppervlakte. Daarnaast is dit park ook één van de mooiste met zijn vele inheemse bossen waarin boomvarens, nikau-palmen en maar liefst 50% van alle in Nieuw-Zeelandse bekende plantensoorten groeien. Naast de plantensoorten die hier groeien, leven hier ongelooflijk veel verschillende soorten vogels, zoals de zeldzame blauwe eend en de kiwi. Het park heet dan ook niet voor niets Kahurangi, dat in de Maori taal "waardevol bezit" betekent.

Heaphy Track

Het park leent zich uitstekend voor geweldige wandeltochten waarvan de meerdaagse Heaphy Track het hoogtepunt is. Deze 'track' gaat dwars door het National Park en loopt van de Golden Bay tot aan de westkust over een afstand van bijna 80 kilometer. Om de gehele route te lopen moet u vier tot zes dagen uittrekken. Voordat de track populair werd bij de wandelaars deed de track dienst als pakezelroute voor goudzoekers tijdens de goldrush. Sinds 1965, lang na de goldrush, wordt de track weer goed onderhouden.

De meeste wandelaars lopen deze tocht van het noorden in Brown Hut naar Kohaihai Shelter in het zuiden. De tocht is niet heel zwaar, maar de weersomstandigheden kunnen vooral in de winter van grote invloed zijn.

U loopt dwars door een regenwoud met varenbomen en nikau-palmen en steekt u wilde riviertjes over via hangbruggen. U heeft een fantastisch uitzicht op Mount Perry en de kust, vooral bij Heaphy Hut. Onderweg kunt u overnachten in diverse hutten op de route. Om zeker te zijn van een plaats is het aan te raden deze vooraf te reserveren. Meer informatie over de Heaphy Track en andere 'hiketochten' kunt u krijgen bij de Visitor Information Centers in Collingwood, Takaka, Motueka en Nelson.

Wanneer u de Heaphy Track in het noorden begint neemt u de bus vanuit Collingwood naar Brown Hut. Vanuit het zuiden neemt u de bus vanuit Westport naar Karamea en van daaruit een taxibus naar de Kohaihai Shelter.

Hoogtepunten van Kahurangi National Park

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Kahurangi National Park:

  • Honeycomb Caves

Honeycomb Caves

Verborgen tussen de dichte begroeiing van het uitgestrekte Kahurangi National Park liggen de indrukwekkende Honeycomb Caves, ook wel de Oparara Caves genoemd. Het 15 kilometer lange gangenstelsel bevindt zich in kalksteenformaties en is geheel bedekt door dichte bossen. De grotten zijn moeilijk bereikbaar en u kunt er enkel per 4WD over smalle onverharde weggetjes komen. De grotten zijn zo goed verborgen dat ze pas laat ontdekt zijn. De grotten hebben ongeveer 70 ingangen en lijken daardoor op een bijenkorf waar ook de naam aan te danken is.

In de grotten kunt u nog resten zien van meer dan 50 soorten dieren, zoals de Nieuw-Zeelandse arend en de uitgestorven Moa. Maar naast deze overblijfselen zijn er ook nog levende wezens te vinden, al zijn dat niet de meest prettige dieren om tegen te komen, zoals spinnen en irritante zandvliegen. Door de vele gloeiwormen wordt het geheel nog eens spookachtig verlicht. De grotten zijn vrij kwetsbaar en mogen dan ook alleen onder begeleiding van een gids bezocht worden.