Invercargill

De meest zuidelijk gelegen stad van Nieuw-Zeeland

Invercargill is de meest zuidelijk gelegen stad van Nieuw-Zeeland en is door Schotse emigranten gesticht in 1850. Dit is duidelijk terug te zien aan de straatnamen die vaak vernoemd zijn naar Schotse rivieren. De stad is ruim opgezet en heeft brede kaarsrechte straten omzoomd met groen en parken. De stad mist echter toeristische trekpleisters en wordt meestal enkel gebruikt als uitgangspunt voor een trip naar Stewart Island, de Catlins of het ruige zuidelijke deel van Fiordland. Ondanks dat de stad echte hoogtepunten mist, zijn er toch een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. 

Wilt u de snelle bloei van eind 19e/begin 20e eeuw van deze stad zien ga dan naar Dee Street en Tay Street. In Dee Street staat het eerste publieke ziekenhuis van Nieuw-Zeeland daterend uit 1866. Verder is het uit bakstenen opgetrokken Alexander Building interessant vanwege de verschillende stijlen die in het ontwerp gebruikt zijn. In Tay Street staan een aantal mooie (neo) renaissance gebouwen zoals het Civic Theatre en de St. Johns' Anglican Church met zijn prachtige gebrandschilderde ramen.

Route van Tuatepere naar Riverton

Ten westen van Invercargill, op de route naar Fiordland National Park, ligt Tuatepere - 'sausage capital of New Zealand'. Het stadje zelf is niet zo heel bijzonder, maar de omgeving is schitterend om in te wandelen. Tien kilometer ten zuiden van dit dorp begint een mooie route naar Riverton. U rijdt langs de kliffen boven Te Waewae Bay. Stap hier zeker even uit want hier zwemmen dolfijnen en walvissen voorbij. Ten oosten van deze baai ligt Monkey Island waar u veilig kunt zwemmen, surfen en het is een geweldige spot om te picknicken. Vlakbij ligt Orepuki, waar door de sterke zuidelijke winden bomen in een dramatische vorm van de kust af groeien. De volgende interessante plek is Colac Bay, een voormalige Maori-nederzetting en nu een populaire vakantieplek van de inwoners van Southland. De route eindigt in Riverton, een van de oudste Europese plaatsen van Nieuw-Zeeland. Hier settelden zich een van de eerste walvisvaarders. Er zijn prima stranden te vinden en Riverton noemt zichzelf ook wel de 'Rivièra of the South'.

Hoogtepunten van Invercargill

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Invercargill:

  • Southland Museum Art Gallery
  • Subantartic Islands Interpretive Centre
  • Anderson Park Art Gallery

Southland Museum Art Gallery

Het Southland Museum Art Gallery herbergt Maori kunst, kunstexposities van diverse kunstenaars. Bijzonder is ook de reptielentuin waar Nieuw-Zeelands 'levende fossielen', de Tuatara's, rondstappen waarvan sommigen al honderd jaar oud zijn.

Subantartic Islands Interpretive Centre

In het Subantartic Islands Interpretive Centre kunt u een spectaculaire audiovisuele reis maken waarbij u tijdens 'The Roaring Forties Experience' meer te weten komt over de vijf afgelegen eilandreservaten tussen Nieuw-Zeeland en Antarctica. Naast het museum ligt het Queens Park, een typisch Engelse geometrisch aangelegde bloementuin.

Anderson Park Art Gallery

Zeven kilometer ten noorden van de stad vindt u de Anderson Park Art Gallery, waar u een mooie collectie Nieuw-Zeelandse kunst kunt bewonderen.