Haast Pass

De enige verbinding tussen Otago en Westland

Door talrijke watervallen, rimu-bossen en moerassen baant de State Highway 6, de enige verbinding tussen Otago en Westland, zich een weg over de Haast Pass (563m). Tijdens deze route, die vanaf het plaatsje Haast landinwaarts loopt, ziet u regenwoud en vele watervallen die u kunt bewonderen. De vegetatie is hier zeer gevarieerd, een zeer vruchtbaar regenwoud vol hangplanten, klimplanten en boomvarens. Vervolgens voegt de weg zich bij de brede met slib en kiezels bedekte bedding van de Haast Rivier.

Thunder Creek Falls is een van de watervallen. Deze waterval is 28 meter hoog en maakt een val vanaf de rotswand naar de bedding van de Haast Rivier. Er loopt een pad naar de waterval, die 100 m van de weg is verwijderd, door een beukenbos. In de zomer stikt het hier van de sandflies.

Roaring Billy Falls. De Roaring Billy River stroomt met luid geraas over een aantal rotsblokken en vervolgt daarna zijn weg door de bedding van de Haast Rivier. Een korte wandeling van 10 minuten brengt je vanaf de parkeerplaats langs de SH6 naar deze waterval.

Hoogtepunten van Haast Pass

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Haast Pass:
 

Jackson's Bay

Wanneer de weg (Highway 6) de kust verlaat bij Haast, kunt u afslaan richting Jackson Bay. Een dorp dat schijnbaar aan het einde van de wereld ligt aan een schitterende natuurlijke haven. Het is een echt vissersdorp met veel vissersboten afgemeerd in de haven. Wanneer u in noordelijke richting kijkt vanuit het dorp heeft u een schitterend zicht op de Southern Alps.

Ook kunt u hier prachtige wandelingen maken door de bossen die hier tot aan de kust lopen. Tijdens deze wandelingen is de mogelijkheid aanwezig dat u diverse dieren ziet. Zo zijn bij Monro Beach kolonies pinguïns te zien. Een interessante wandeling is bijvoorbeeld de 20 minuten durende Wharekai Te Kau Walk die via bijzondere rotsformaties langs de kust naar Okahu Wildlife Refuge gaat.