Greymouth

De stad waar de Tranzalpine spoorlijn eindigt

Het stadje Greymouth, gelegen aan de westkust van het Zuidereiland aan de monding van de Grey River, is een plaatsje dat z'n bestaan dankt aan z'n kleine haven en spoorwegverbinding met Christchurch. Op deze plek lag in het verleden een Maori 'Pa', een vesting dorp bekend onder de naam Wawhere, wat "brede rivier monding" betekent. Greymouth is ondanks het kleine aantal inwoners, ongeveer 12.000, de grootste plaats aan de westkust en was oorspronkelijk bedoeld als havenplaats om het goud, dat hier in 1860 gevonden werd, te verschepen. Later werd het een belangrijke plaats van de kolen-, en houtindustrie.

In Greymouth eindigt de Tranzalpine spoorlijn, de spoorlijn die vanuit Christchurch dwars door de bergen naar de westkust loopt. In en rondom Greymouth kunt u een aantal 'walks' maken, waarvan de Point Elizabeth Track de bekendste is. Deze route ligt ongeveer 6 kilometer ten noorden van Greymouth en voert door de Rapahoe Range Scenic Reserve en langs oude verlaten goudmijnen.

Hoogtepunten van Greymouth

 Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Greymouth:

  • Shantytown

Shantytown

Acht kilometer ten zuiden van Greymouth ligt Shantytown, een nagebouwd stadje dat de sfeer laat proeven van een gouddelverstadje uit de periode rond 1880. Hoewel het allemaal namaak is, is een bezoek toch de moeite waard. Een rit met een oude stoomtrein is een van de hoogtepunten naast de bezichtiging van het nagebouwde stadje dat als het ware een soort openlucht museum is. U kunt zelf proberen goud te vinden met behulp van een ouderwetse goudzoekerspan. Wie weet vindt u goud!