Fox Glacier

Een van de makkelijkst toegankelijke gletsjers ter wereld

De Fox Glacier is misschien wat minder spectaculair dan de nabij gelegen Franz Josef Glacier, maar vanwege z'n ongereptheid is hij nog altijd de moeite waard voor een bezoek. Fox Glacier biedt de zelfde activiteiten als Franz Josef Glacier. Ook hier kunt u (meerdaagse) wandelingen maken door de schitterende natuur en uitzichten op en vanaf de gletsjer, waarbij een hoogtepunt het uitzicht over Lake Matheson is.

De gletsjer kreeg zijn naam in 1872 na een bezoek van de toenmalige minister-president van Nieuw-Zeeland, Sir William Fox. De gemiddelde bewegingssnelheid van de gletsjer (gemeten vanaf 1985) is één meter per dag. Het totale verval over 13 km bedraagt 2600 meter. De Fox gletsjer is, net zoals de Franz Josef gletsjer, één van de makkelijkst toegankelijke gletsjers in de wereld. De gletsjer mondt uit in de Fox River.

Ook kunt u vanaf het dorpje Fox Glacier de indrukwekkende berg Mount Cook zien liggen wat schitterende plaatjes oplevert. Bijzonder aan Fox Glacier zijn de Kea's, groene berg-papegaaien, die heel brutaal en absoluut niet schuw zijn. De Fox Glacier ligt in Westland National Park in het zuidwesten van het Zuidereiland langs de Highway 6. In Fox Glacier Village, gelegen aan Highway 6, kunt u wandelingen starten en helikopter- en skydivevluchten maken.

Westland National Park

Dit nationale park ligt ingeklemd tussen de West Coast en de Southern Alps strekt zich uit over een lengte van 70 kilometer, maar is slechts 30 kilometer breed. Ondanks dit zijn er in dit park ongeveer 60 gletsjers tot wel 3500 meter hoog waarvan Franz Jozef Glacier en Fox Glacier de bekendste zijn. Beide gletsjers zijn ongeveer 3000 meter hoog en hebben een gletsjertong die ongeveer 11 kilometer lang is. Uniek aan deze gletsjers is dat ze afdalen van de gebieden met de eeuwige sneeuw dwars door het dichte regenwoud dat op ongeveer 300 meter boven zeeniveau ligt.

Naast deze imposante bergen herbergt het park nog veel meer mooie natuur, zoals kustlagunes, schitterende meren en landbouwgrond ingeklemd tussen regenwoud. In het park kunt u wandeltochten maken onder begeleiding van een gids. De gids neemt u mee over diverse tracks die door de adembenemende natuur met zijn glinsterende bergpieken, blauwgroene ijsgrotten en diepe gletsjerspleten lopen.

Er zijn tochten voor alle niveaus, maar mocht u slecht ter been zijn en/of een wat ruimer budget hebben, bestaat de mogelijkheid een gletsjervlucht per helikopter te boeken waarbij u ook een landing maakt op de gletsjer zelf. Meer informatie betreffende wandelingen en helikoptervluchten kunt u krijgen in Fox Glacier village en Franz Josef village. Ga vroeg op de dag, want dan is de kans kleiner dat bewolking het uitzicht belemmerd. In dit gebied is dat nogal eens het geval door het grillige weertype dat hier heerst.

Hoogtepunten van Fox Glacier

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Fox Glacier:

  • Lake Matheson

Lake Matheson

Het Lake Matheson is beroemd om zijn schitterende reflecties van de omliggende bergen in het water. Dit komt het best tot zijn recht wanneer het rustig weer is (windstil) en het meer er als een spiegel bij ligt.