Farewell Split

Bezoek Farewell Split tijdens je rondreis Nieuw-Zeeland

Vakantie Farewell Split - Nieuw-Zeeland

Bezoek Farewell Split tijdens je rondreis Nieuw-Zeeland

Het meest noordelijke puntje van het Zuidereiland wordt gevormd door een grote natuurlijke zandbank, Farewell Spit, en is het westelijke deel van Golden Bay. Deze ruim 26 kilometer lange zandbank met lange, hoge zandduinen met daarachter moddervlaktes is een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nieuw-Zeeland en een paradijs voor natuurliefhebbers. Op de moddervlaktes leven zeehonden en broeden ongeveer 90 soorten bijzondere vogels, zoals zwarte zwanen, grutto's en Pacifische Jan-van-Genten. Het bijzondere gebied is geclassificeerd als "Wetland of great importance" en staat volledig onder regeringstoezicht.

Het gebied is beperkt toegankelijk, zeker per auto. U kunt enkel 2,5 km van de binnenkust en 4 kilometer van de buitenkust bewandelen. Wilt u toch meer zien van dit gebied boek dan een ongeveer 5 uur durende safari per 4WD in het plaatsje Collingwood. Deze safari brengt u tot op 1 kilometer van Cape Farewell, het uiterste puntje van Farewell Spit. U wordt hier aan alle kanten omringd door de oceaan en voelt u de harde wind blazen die het water opzweept en de duinen eruit laat zien als 'golven van zand'. Vervolgens gaat u naar Pillar Point; een 100 jaar oude metalen vuurtoren die hoog boven de zee uittorent en u een fantastisch uitzicht biedt. Op uw weg terug richting het beginpunt bij het Farewell Split Visitors Center komt u langs spectaculaire landschapsvormen, bijzondere flora en fauna en langs fossil point. Bij deze rotsen ziet u oude schelpen, fossielen, minimosselen, zeeanemonen en zelfs hier en daar karkassen van aangespoelde walvissen.

Hoogtepunten van Farewell Split

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Farewell Split:

  • Waikoropupu Springs 

Waikoropupu Springs

Een stuk landinwaarts van Golden Bay, in de buurt van Takaka, liggen de Waikoropupu Springs, kortweg de 'Pupu Springs' genoemd. Deze bronnen met een constante temperatuur van 11,7 °C zijn de grootste bronnen van Nieuw-Zeeland en behoren zelfs tot de grootste ter wereld. Het water is bijzonder helder en komt uit een onderaards grottenstelsel. De grootste bron ligt in de Takaka River en heeft een uitstoot van 14 kubieke meter per seconde.

Na een makkelijke wandeling door een prachtig bos komt u bij een platform uit waar u met behulp van een periscoop de Pupu Springs kunt bewonderen. Even voorbij deze bronnen begint de Pupu Walkway, een 3 kilometer lange route die u langs een zogenaamde 'watertrap' voert. De 'watertrap' is aangelegd ten tijde van de goudkoorts in de 19e eeuw toen in deze omgeving goud gevonden werd. Ook de restanten van een goudmijn vindt u langs de route. Tegenwoordig wordt de 'watertrap' gebruikt voor het opwekken van stroom.

De Pupu Springs zijn bereikbaar via Highway 60 richting de Golden Bay in het uiterste noorden van het Zuidereiland in de buurt van Takaka. Sla af bij Waitapu Bridge en volg de weg 3 kilometer landinwaarts waarna u de bronnen bereikt.