Catlins Forest Park

Een van de meest schilderachtige gebieden

De Catlins, het meest zuidoostelijk gelegen deel van het Zuidereiland, is een van de meest schilderachtige gebieden van Nieuw-Zeeland. Door het gebied loopt een mooie kustweg van 172 kilometer lang die deels onverhard is. Onderweg rijdt u door een spectaculair gebied vol bijzondere natuurverschijnselen en dieren die u gezien moet hebben. De weg loopt van Invercargill naar Balclutha en u komt onderweg prachtige watervallen, goudgele stranden, oude dennen- en beukenbossen, hoge kliffen, gefossiliseerde bomen en geheime grotten tegen. Er staan nog enkele boomsoorten van oerbossen zoals de kahikatea, de totara en de miro. Met name achter de zandduinen van Tahakopa en Tautuku Bay kunt u deze zien. Rondom Tautuka Bay zijn goed de verschillende vegetatiezones te zien die in dit natuurgebied voorkomen.

In de Catlins leven veel bijzondere dieren waaronder pinguïns, robben, zeeleeuwen en zeldzame hectordolfijnen. Zeeolifanten kunt u spotten bij The Nuggets, opvallende rotsen in de vorm van golven. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen aan de grote verscheidenheid aan vogelsoorten. Er leven hier bijvoorbeeld geeloog-pinguïns (Hoiho) die met uitsterven bedreigd worden, kaka's, blauwe eenden en de zeldzame mohua ("geelkoppen"). Trek voor deze route zeker een hele dag uit zodat u de tijd hebt om kleine weggetjes in te slaan en om af en toe uit te stappen om nog beter van dit unieke natuurgebied te kunnen genieten. Mocht u geen genoeg kunnen krijgen van de Catlins dan zijn er onderweg verschillende guesthouses, hostels en campings.

Als u start vanuit Invercargill, is Waipapa Point in de buurt van Otara een van de eerste bezienswaardigheden op de route. Hier staat een oude vuurtoren die in 1884 gebouwd is, na een van de grootste scheepsrampen van Nieuw-Zeeland waarbij 131 passagiers van de 151 het leven verloren. Even verderop ligt Slope Point, het meest zuidelijke puntje van het Zuidereiland.

Bij Curio Bay ligt de volgende bezienswaardigheid op de route. Hier kunt u bij eb de fossiele resten zien van een 'versteend' bos van 160 miljoen jaar oud! Op een steenworp hiervandaan ligt de schitterende Purpoise Bay. Hier spelen zwart-witte hectordolfijnen in de branding en kun je zelfs met ze zwemmen.

Om een ander hoogtepunt op deze route te zien moet u even een stukje het binnenland waar u de McLean Falls kunt zien. Het is een half uurtje wandelen langs de Tautuku River en hierna ziet u de waterval die hier een een spectaculaire val van 22 m maakt. Vervolgens gaat u weer terug naar de kust om een bezoekje te brengen aan de Cathedral Caves. U moet hiervoor de auto parkeren en lopend verder. U loopt 40 minuten door het bos en over het strand (alleen mogelijk tijdens eb) naar de bijzondere grotten aan het water. De Cathedral Caves danken hun naam aan de gelijkenis met een kathedraal in Engeland. Bij Tautuku Bay bereikt u na een kwartier lopen het schitterende strand vanwaaruit het nog vijf minuten lopen is naar het kleine bosmeer Lake Wilkie. Hier ziet u diverse unieke planten en bomen. Even verderop in Papatowai start een mooie wandeling, de 'Top Track', die u onder begeleiding kunt maken en is 26 km lang. Deze duurt ongeveer twee dagen en voert u langs stranden, stukken privé-bos en prachtige uitkijkpunten. Accommodatie wordt voor u verzorgd.

De Purakaunui Falls bereik je na een korte wandeling door beuken- en coniferenbossen. Je komt bij een uitkijkpunt vanwaar je een mooi zicht hebt op de watervallen. Weer verder naar het noorden kom je bij de Jack's Blowhole. Dit is een 60 m diep gat op 200 m van het strand die door een tunnel met elkaar zijn verbonden. Er stroomt zeewater door de tunnel die af en toe door het gat van Jack's Blowhole spuit. Ten oosten van Owaka ligt Cannibal Bay waar zeeleeuwen hun jongen ter wereld brengen. Deze plaats is moeilijk bereikbaar maar wanneer u naar Newhaven rijdt kunt u via het strand deze plek makkelijker bereiken. Het laatste hoogtepunt van de route door de Catlins is Nugget Point. Hier vind je een unieke mix van dieren die hier samenleven: zeeleeuwen, robben, jan-van-genten, aalscholvers, pijlstormvogels en pinguïns.

De Catlins kun je bereiken via Invercargill aan Highway 1 of Balclutha aan dezelfde weg. Volg bij deze plaatsen niet de snelweg maar neem de Southern Scenic Route.

Hoogtepunten van Catlins Forest Park

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Catlins Forest Park:

  • The Nuggets
  • Zeeolifanten
  • Pinguins
  • Zeeleeuwen
  • Robben
  • Purakaunui Falls
  • Jack's Blowhole

Leuke excursies in deze regio

Stewart Island - 1 dag

Stewart Island - 1 dag

Dagexcursie van/naar Invercargill

Ontdek de ongerepte natuur van Stewart Island, een van de beste plaatsen om de inheemse dieren te observeren. Klik hier voor meer informatie.

Highlights of The Catlins

Highlights of The Catlins

Dagexcursie van/naar Mohua Park Cottages

Een van de beste mogelijkheden om de natuurwonderen van The Catlins te ontmoeten. Meer informatie is op de website te vinden.