Blenheim

De stad met de meeste zonuren in Nieuw-Zeeland

Blenheim in de provincie Marlborough even ten zuiden van Picton, heeft statistisch gezien het meeste aantal zonuren van Nieuw-Zeeland wat waarschijnlijk de reden is dat uit deze streek de beste wijnen van het land komen. Het landschap doet een beetje denken aan Zuid-Frankrijk. Bezoekers zijn dan ook van harte welkom in veel wijnhuizen om de wijn te proeven.

De Marlborough Wine Trail, een 34 kilometer lange route door de omgeving van Blenheim, doet de beroemdste wijnhuizen aan. De Marlborough Wine Trail kunt u eenvoudig zelf met een auto ondernemen. U heeft hiervoor zeker een dag nodig en zoals overal is het ook in Nieuw-Zeeland streng verboden achter het stuur te kruipen na het drinken van alcohol. Dus kun je ook een bustour boeken en je al dan niet ietwat (te) vrolijk door deze wijnvallei laten rijden. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij het Montana Brancott Visitor Centre op High Street 1 in Blenheim.

Het Marlborough Wine and Food Festival is een hoogtepunt voor Blenheim en wordt jaarlijks in februari gehouden waarbij lokale wijnen, mosselen uit de Sounds en langoesten uit Kaikoura centraal staan.

Wairau Valley

De Wairau Valley is de meest bekende wijnstreek van Nieuw-Zeeland, geroemd om zijn sauvignon blanc. Hoewel de eerste wijnranken hier pas in 1970 geplant werden, is Wairau Valley de grootste wijnstreek van het land. Op dit moment zijn hier een 50-tal wijnmakerijen productief. Jaarlijks in februari vindt het Marlborough Wine Festival plaats wat de mogelijkheid biedt zoveel mogelijk soorten te proeven. Ook wanneer u niet in deze periode in de buurt bent kunt u zich het hele jaar tegoed doen aan deze heerlijke wijnen tijdens een wijntour.

Het aardige in Wairau Valley is, dat u in de zomer naast het wijnproeven ook veel fruitkramen zult treffen. Probeer absoluut de kersen in december want die zijn dan ontzettend lekker! Wairau Valley ligt ten noordwesten van Blenheim en wordt doorkruist door de Highways 63 en 6 op het Zuidereiland.

Hoogtepunten van Blenheim

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Blenheim:

  • Hunter's Wines
  • Wairau River Wines
  • Highfield Estate

Hunter's Wines

Hunters Wines is een van de meest bekroonde wijnmakerijen van de streek. Hier kunt u rode, witte en mousserende wijnen proeven en kopen waaronder de vermaarde sauvignon blanc, chardonnay en mousserende brut.

Wairau River Wines

Wairau River Wines is gevestigd in een mooi uit leem, stro en paardenhaar opgetrokken gebouw waarin je niet alleen wijn kunt proeven maar ook kunt souvenirs kunt kopen en eten in het restaurant.

Highfield Estate

Wanneer u bij Highfield Estate aankomt, lijkt het even alsof je in Toscane bent aanbeland. Het gebouw is opgetrokken in terracotta gekleurd steen en heeft een toren in Toscaanse stijl. Je kunt er een rondleiding doen gevolgd door een wijnproeverij.